Zijn dit de mooiste fietsroutes in Thüringen?

Door Edwin Hagenouw | Bron: vakantie-thuringen.nl

De Duits-Amerikaanse schilder Lyonel Feininger reisde in 1906 voor de eerste keer naar Weimar en werd in 1919 aangesteld als leraar aan de nieuw gestichte Bauhausschool. Pas op 36-jarige leeftijd begon Lyonel met schilderen. Gedurende drie decennia ging Feininger te voet of per fiets door het landschap rondom Weimar. Daar vulde hij zijn schetsboeken met ontelbare kerken, bruggen en dorpskernen, waaruit later vele, beroemde kunstwerken ontstonden.

De kerk van Mellingen. Foto: Thuringen Tourismus GmbH

De 28 kilometer lange fietstocht door het land van Weimar volgt de sporen van kunstenaar Feininger

De 28 kilometer lange fietstocht door het land van Weimar volgt de sporen van de kunstenaar. Tijdens deze route maak je niet alleen kennis met de aantrekkelijke, ten zuiden van Weimar gelegen, dorpen in het beschermde natuurgebied “Mittleres Ilmtal”, maar ook met een groot gedeelte van zijn favoriete onderwerpen.

Fietsen door de rustieke omgeving ten zuiden van Weimar. Foto: Thuringen Tourismus GmbH

Op verschillende plaatsen vind je glasplaten met schetsen van Feininger, vaak met een direct uitzicht op wat hem inspireerde. De tour gaat van Weimar via Niedergrunstedt, Gelmeroda, Possendorf, Vollersroda en Mellingen weer terug naar Oberweimar.

In Gelmeroda is een bezoek aan de kerk de moeite waard om een tentoonstelling van werk van Feininger te bekijken. Deze is dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur geopend.

Details van de Feininger fietsroute

  • Lengte: 28 km
  • Begin- en eindpunt: Weimar
  • Hoogteverschil: 220 tot 340 meter boven NAP
  • Gesteldheid van het pad: 21 km asfalt, 7 km grind
Volg het spoor van Feininger door het land van Weimar. Foto: Thuringen Tourismus GmbH

Weimar

Weimar is misschien wel de stad in Thüringen die wereldwijd de meeste bekendheid geniet en bovendien een grote schat aan cultureel erfgoed te bieden heeft. Goethe, Schiller, Bach en Liszt, modernisme en Bauhaus zijn allemaal aan de stad verbonden. Bovendien heeft Weimar maar liefst zestien plekken die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Goethe, Schiller, Bach en Liszt, modernisme en Bauhaus zijn allemaal aan de stad verbonden

Weimar was eeuwenlang het centrum van het geestelijke leven in Duitsland. Met als bloeitijd het begin van de 19e eeuw toen er met Goethe, Schiller en Herder drie van de bekendste grote geesten van Europa tegelijk in Weimar woonden. De Weimarer Klassiek werd zo een bekende stroming in de Europese geestesgeschiedenis. Hedendaagse herinneringen aan het klassieke Weimar zijn de voormalige woonhuizen van Goethe en Schiller, de paleizen Belvedere, Ettersburg en Tiefurt en de beroemde Hertogin Anna Amalia bibliotheek.

Bauhaus

Er is nog een bekend tijdperk dat zijn oorsprong vindt in Weimar. Het is namelijk de stad waar in 1919 het Bauhaus gestart is, de hogeschool voor vormgeving die als stijlrichting zoveel invloed heeft gehad op de architectuur van de 20e eeuw.

Het Bauhaus was een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten die van 1919 tot 1932 eerst te Weimar later te Dessau en daarna nog een jaar in Berlijn gevestigd was. Vooral onder invloed van de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg, die samen met Piet Mondriaan in 1917 de kunstbeweging De Stijl had opgericht, evolueerde Bauhaus van het expressionisme naar het modernisme.

Klik hier voor een video over 100 jaar Bauhaus

Het Bauhaus-Museum geeft een goed beeld van de werken uit deze stroming. Uiteraard zijn er in Weimar vele gebouwen te vinden gebouwd in de typische Bauhaus-stijl zoals het hoofdgebouw van de Bauhaus-universiteit of de kunstnijverheidsschool.


Bekijk hier de fietsroutes in de regio Thüringen in Duitsland


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.