Wat komt er kijken bij de aanleg van een mountainbikeroute?

Een videoverslag van André Deunhouwer

Mountainbikers en ‘hun’ routes komen de laatste tijd niet erg positief in het nieuws. Omdat veel sportclubs dicht zijn, zijn veel mensen nu, térecht, in de bossen te vinden. Dit veroorzaakt soms confrontaties, wat vervelend is. Daarnaast zijn er op verschillende plekken in het land mensen die zich zorgen maken over beschermde diersoorten, zoals de zandhagedis en het vliegend hert. Mountainbikers zouden het habitat en de rust van deze dieren verstoren.

Dit stuk gaat niet over het aanwijzen van een schuldige of de waarheid boven tafel krijgen. Dit stuk gaat over de werkwijze van het aanleggen van een mountainbikeroute.

Liefde en aandacht voor de natuur

Als filmmaker, natuurliefhebber en ambassadeur van de mountainbikesport vroeg ik mij af wat er komt kijken bij de aanleg van een mountainbikeroute. Welke overwegingen worden er gemaakt? Wie bepaalt de aard van de route? Hoe wordt er rekening gehouden met kwetsbare natuur? Met professioneel routebouwer Patrick Jansen en de coördinator van MTB Winterswijk ging ik een ochtend op pad om een nieuwe trail aan te leggen.


Interesse in outdooractiviteiten dichtbij huis? Kijk ook eens op Outdoordichtbij.nl


Deze video is bedoeld voor de mountainbiker die meer wilt weten over het ontstaan van zijn/haar favoriete routes. Maar ook voor de sceptici die vraagtekens zetten bij de zorg voor natuur en omgeving. Want ook al gaan we met een grotere snelheid door de bossen heen, we genieten daar wel degelijk van!


Lees meer op onze FIETSPAGINA


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.