Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Koken en reizen zijn twee van mijn favoriete bezigheden en aan Indonesië heb ik mijn hart verpand. Als klein kind al zat ik op het aanrecht bij mijn oma of bij tante Leen ademloos toe te kijken wanneer ze Indische snacks of een rijsttafel bereidden. Jongkok, op mijn hurken, keek ik toe als mijn vader, saté aan het roosteren was en voelde me trots als ik het eerste stokje mocht proeven.

Reizen beperkte zich in mijn kinderjaren tot de trein naar mijn opa en oma in Den Haag, autovakanties met mijn ouders naar Frankrijk en in mijn puberteit zeilvakanties in Friesland.

Interesse in Indonesië

Pas toen mijn Nederlands-Indische ouders na een tweede vakantie in Indonesië met verhalen in plaats van video’s terugkwamen werd mijn interesse voor dat mooie land gewekt. Ik las stapels Indische, Indonesische en historische boeken alvorens we in december 1993 de Boeing 747 van Garuda Indonesia instapten. Op het moment dat ik in Jakarta de vliegtuigtrap afstapte kwam ik thuis, THUIS!

Thuis!

Sindsdien ben ik er tientallen keren geweest. Een aantal jaren dreef ik een import- en groothandelsbedrijf in meubelen en woonaccessoires, vanaf 2009 als reisorganisatie.

Gordel van Smaragd

Inmiddels heb ik zo’n beetje alles gezien van de Gordel van Smaragd. Van Sabang tot het 5.200 kilometer oostelijker Merauke, of voor duikers: van Pulau Weh tot Triton Bay. Van de drukke metropool Jakarta tot de traditionele stammen in de Baliemvallei en van de bijna drieduizend meter hoge Merapi vulkaan tot de onderwaterwereld van Raja Ampat.

Een paradijs dus voor natuurfreaks, vulkaanbeklimmers, wandelaars en fietsers, snorkelaars en duikers

Indonesië is een land met een gedeelde Nederlandse geschiedenis. Het land is intens en de omvang is enorm. Ruim zeventienduizend eilanden, meer dan driehonderd culturen, vijfhonderd vulkanen, vijftig nationale parken en tientallen bekende duiklocaties, elk met gemiddeld zo’n twintig duikspots. Een paradijs dus voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers, natuurfreaks, vulkaanbeklimmers, wandelaars en fietsers, snorkelaars en duikers.

Proeven van een mysterieus land

Makan, eten, is ook geen vervelend dingetje. Als je een rondreis maakt proef je de verschillende bereidingswijzen van allerlei recepten. Iedere streek heeft zijn eigen voorkeuren voor kruiden. Soms pittig, soms zoet en dan weer fris. Mijn boek Trek in Indonesië zit boordevol inspiratie voor wie wil proeven van het mysterieuze land en de heerlijke gerechten.

Lezers vinden in één oogopslag de mooiste bestemmingen. In het algemene deel van het boek wordt de lezer meegenomen op ontdekkingsreis over alle eilanden. Behalve de trekpleisters als Java en Bali worden ook nauwelijks door toeristen ontdekte pareltjes beschreven, ver weg van de drukte. Echte bestemmingen voor de lezers van Mountainreporters dus.

Het kookgedeelte bevat ruim 80 veelal lokale, maar ook familierecepten. Vrijwel alle recepten zijn zoutarm of zoutloos.

Per eiland zijn gedetailleerde plaatsbeschrijvingen opgenomen met up-to-date tips over bezienswaardigheden, accommodaties en lokale eetgelegenheden. Gelardeerd met anekdotes over komische of onverwachte gebeurtenissen krijgt de lezer precies wat het boek is: Trek in Indonesië.


Over Flip Stoltenborgh (1958)

De liefde voor Indisch en Indonesisch koken heb ik meegekregen van mijn familie. Nieuwsgierigheid hielp me in Indonesië steeds te vragen naar recepten van de gerechten die ik daar proefde. De band die talloze Nederlanders met Indonesië hebben stamt uit de gezamenlijke Nederlands-Indische geschiedenis. Ruim 300.000 Indische Nederlanders repatrieerden tussen 1945 en 1968 naar Nederland. Onder hen mijn ouders en mijn broer en fotograaf Freek Stoltenborgh.


Koop www.trekinindonesie.nl bij je lokale boekhandel of online.


één reactie op “Een heerlijk kook- en reisboek | Trek in Indonesië”

  • morishige
    30 juli 2021 at 10:58

    Wat een leuke oude foto van Merapi! Het uitzicht is nu verschil na de uitbarsting in 2010.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer