Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

De Grote Verlichting: een wondermiddel tegen hooikoorts

Door Tjeerd Langstraat

Snot, als water zo vloeibaar. Een kriebel net achterin de keel waardoor je van die rare klukkluk geluidjes maakt wanneer je je huig tegen de achterkant van je tong klukklukt om de jeuk weg te klukklukken. Niesaanvallen waardoor ze in Keulen denken dat het dondert. Loom als een bejaarde Peruaan tijdens zijn siësta.

En roodbetraande ogen alsof je met 293 liter traangas direct in je ogen bent gespoten.
De veteranen onder jullie herkennen deze tekenen, deze signalen alsof je in het voorportaal van de hel staat, zij weten waar al deze kwellingen voor staan…

Hooikoorts!

De jaarlijkse marteling tijdens die o zo mooie lente, maar die voor mij in april, mei en soms zelfs tot in juni betekent dat ik in algehele fysieke malaise verkeer. Werkelijk álles heb ik al geprobeerd om de hooikoorts te bezweren. Mijn lichaam is volgestopt met pillen, zowel medisch voorgeschreven als homeopathisch.

Ik heb me laten lekprikken door een acupuncturist. Ik heb rituele okselhaarverbrandingen bijgewoond, voodoo sessies en boom-omhak-middagen, maar niets, helemaal niets hielp.

Ja, één jaar heb ik geen last gehad. Ik zat toen eerst een kleine maand in Cuba, waarna ik doorvloog naar Israël en de Palestijnse gebieden. Heerlijk! Zowel het reizen, als de totale afwezigheid van hooikoorts.

De Verlichting

Maar, er is een wondermiddel! De Grote Verlichting!
“Wat dan Tjeerd, zeg het ons?” hoor ik u roepen.
Medical taping! En ja, ik hoor u ook lachen.
“Tjeerd jonguh, een paar teepies op je lichaam plakken, hoe kan dat nou werken, mafklapper.”

Verlichting! Foto: Donald Giannatti

I know. Ik was ook sceptisch. Net als Ruben, crossfit buddy en fysiotherapeut. Maar ja, we hadden er beiden goede verhalen over gehoord, dus toen Ruben op zoek was naar vijf testpersonen, twijfelde ik geen moment. Baat het niet, dan schaadt het niet. Plak mij maar vol!

Maar… werkt het?

Spoiler: ja. Hoe dan?

Segmentale verklaring voor de mogelijke werking van de tape
In het lichaam bestaan segmentale relaties. Er is een wisselwerking tussen de spieren, botten, huid, organen en de regelsystemen. Tot die regelsystemen behoren het sympathische zenuwstelsel (zorgt voor o.a. meer lucht in de longen) en het parasympatische zenuwstelsel (zorgt voor rust en herstel).

Bij hooikoorts spelen de longen en het immuunsysteem een belangrijke rol. De reflexzone ’s van de longen in het bindweefsel liggen met name thoracaal op de rug. De sympathische innervatie (zenuw aansturing) voor de longen liggen in de segmenten Th2-Th5.

Een mogelijke verklaring van verminderende klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme. Het sympathische systeem komt tot “rust”.

Mechanische verklaring

In de literatuur wordt gesproken over het bindweefsel (fascia) dat een grote rol speelt bij de immunologische afweer. De fascia komt voor in verschillende structuren en diktes, het is een netwerk dat door het gehele lichaam loopt. Een verstoring in dit netwerk kan klachten geven in het lichaam, waardoor spanningsverschillen ontstaan. Het lichaam kan deze spanning zelf oplossen, maar behandeling is vaak nodig voor een sneller herstel van de balans.

Vermoedelijk heeft de spanning van de fascia en/of de prikkeling van de sensoren in de huid een positief effect op de invloed van het immunoglobuline IgE en daardoor indirect op het vrijkomen van histamine.


Bron: Fysiotape.nl (lees hier het hele, uitgebreide artikel: fysiotape.nl/medical-taping/hooikoorts


Kortom, bij mij zijn de klachten drastisch verminderd. Het is nu graspollentijd, voor mij de ergste weken/maanden tijdens de lente, zeker bij dit soort temperaturen wanneer het én warm is én er een hoge concentratie pollen (en Rotterdams fijnstof…) in de lucht hangt.

Ik heb nog wat traanogen zo nu en dan, ben wat loom, bij tijd en wijle nies ik wat en er ontsnapt nog weleens een druppeltje neusvocht, maar als ik op een schaal van 1 op 10 de voorgaande jaren moest raten kwam ik op een dikke 8 uit. Waarbij 10 werkelijk ziek zijn betekent. Nu zit ik op een 2, soms 3. Wel wat last, maar zoveel beter mee te leven!

Dus probeer het gewoon. Ga naar je fysio en vraag hem of haar of hij je wil tapen. Baat het niet, dan schaadt het enkel je bruine teint, want met deze tape in de zon gaan, houdt wel in dat je een apart soort tattoo kweekt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer