Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Centraal-Amerika, topbestemmingen voor dierenspotters

Door Edwin Hagenouw

Bakermat van enkele van de oudste beschavingen, tientallen archeologische vindplaatsen, een oneindige reeks vulkanen over een lengte van 1500 km lang en enkele van de beste stranden ter wereld. De Centraal-Amerikaanse landen Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama beslaan samen met de Dominicaanse Republiek slechts 1% van het totale grondgebied van de aarde, maar hebben daarentegen wel zo’n 12% van de biodiversiteit op deze planeet.

Het is daarom een van de topbestemmingen om diersoorten in hun natuurlijke habitat te aanschouwen, een onvergetelijke belevenis die een bezoek aan een dierentuin ver overtreft. Zo kun je bijvoorbeeld in Belize, Honduras, Panama en de Dominicaanse Republiek vier van de meest excentrieke dieren ter wereld te spotten: de jaguar, de roze flamingo, de toekan en de rode kikker.

Meer info: www.visitcentroamerica.com

De gevlekte jaguar en de zwarte jaguar – Belize

Na de tijger en de leeuw is de jaguar de op twee na grootste katachtige ter wereld en tevens de grootste op het Amerikaanse continent: het is een solitair en verlegen nachtdier, uiterst moeilijk op te merken als het door zijn territorium dwaalt.

Zwarte jaguar

De naam is afkomstig van de inheemse bevolking, die het dier “Jag War” of “hij die jaagt door te vliegen” noemde, en dat voortkomt uit zijn jachttechniek: het is een carnivoor die zijn prooi stil benadert en zich op de rug van zijn prooi lanceert, met hun krachtige hoektanden doorboren ze zelfs schedels.

Centraal-Amerika
Gevlekte jaguar

Er zijn verschillende kleurpatronen van okergeel met rozet-gevormde vlekken tot enm et volledige zwarte. Belize heeft het geluk het land te zijn met de hoogste concentratie van jaguars ter wereld, mede dankzij het Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, het eerste natuurpark dat volledig is gewijd aan de bescherming van deze grote en zeldzame katachtigen.

De Swainson toekan – Honduras

Vernoemd naar de Britse ornitholoog William Swainson, Hoewel het bedreigd en moeilijk te vinden is tijdens een wandeling door Forsete, is de toekan eigenlijk de bekendste tropische vogel ter wereld: deze heeft een snavel waarvan de bovenkant en voorkant geel is, evenals zijn borst, hals en kin. De onderkant van de snavel is kastje- tot donkerbruin.

Swainson Toekan

Perfect in staat om zich aan te passen aan de veranderingen die plaatsvinden in zijn natuurlijke habitat, is hun bestaan wel onder druk gezet door de ontbossing in de Amazone. Een van de plaatsen waar deze majestueuze vogel met duizend kleuren te vinden is, is het oosten van Honduras in Oost-Honduras en in beperkte gebieden in Noord-Colombia en West-Ecuador.

De aardbeikikker – Panama

Naast Costa Rica en Nicaragua is Panama het enige land ter wereld waar het mogelijk is om de Rode Kikker of aardbeikikker te ontmoeten, een heel bijzondere soort pijlgifkikker. Een kleine amfibie van slechts 1,7 tot 2,4 cm lang met een glanzende huid van rood, blauw of groen of bruin en geel.

Aardbeikikker

Dankzij de kussentjes onder zijn benen en gespierde dijen heeft de Rode Kikker geen enkele moeite met klimmen en dankzij zijn grote ogen kan hij goed in het donker zien. Bovendien stelt de hoge giftoxiciteit in zijn huid het in staat zichzelf te verdedigen tegen roofdieren. Een van de beste plekken in Panama om deze zeldzame amfibie te zien, is het Red Frog Beach op het eiland Bastimentos.


Lees hier meer over Centraal-Amerika


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

één reactie op “Centraal-Amerika, topbestemmingen voor dierenspotters”

  • Cottenie
    9 januari 2024 at 18:10

    Prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer