Dit zijn de 10 mooiste gletsjers ter wereld

Door Edwin Hagenouw

Gletsjers zijn permanent bevroren ijsformaties die zich over tientallen kilometers uitstrekken en meestal vele meters dik zijn. Ze bevinden zich in gebieden met extreem lage temperaturen of zeer grote hoogten en smelten elke zomer lichtjes om de omliggende rivieren, meren en andere waterlichamen te voeden. Helaas smelten de meeste gletsjers als gevolg van de klimaatveranderingen, in de warme perioden meer dan ze aangroeien in het koude seizoen.

Helaas smelten de meeste gletsjers, als gevolg van de klimaatveranderingen, in de warme perioden meer dan ze aangroeien in het koude seizoen

Met spectaculaire ijsformaties, prachtige vergezichten en een schone, frisse atmosfeer, zijn gletsjers misschien wel de meest vredige plekken op aarde. Hier is onze lijst van de tien mooiste gletsjers ter wereld.

1. Perito Moreno gletsjer, Argentinië

Deze Argentijnse gletsjer ligt net buiten de stad El Calafate en is dertig kilometer lang. De stad is een zeer populaire bestemming geworden omdat toeristen van over de hele wereld hier alleen komen om de gletsjer te zien.

mooistë gletsjers
De Perito Moreno gletsjer in Argentinië. Foto: wikipedia

Er zijn drie uitkijkpunten op het land die vanuit verschillende hoeken en kanten uitzicht bieden. Er zijn ook boottochten langs het gletsjermeer en helikoptervluchten die een werkelijk unieke en onvergetelijke ervaring bieden.

2. Margeriegletsjer, Glacier Bay, Alaska

Alaska staat erom bekend enkele van de grootste en populairste gletsjers ter wereld te hebben en de Margeriegletsjer is daar absoluut een van. Met 34 kilometer is het een van de grootste gletsjers buiten Antarctica en het is een zeer populaire toeristische bestemming voor mensen van over de hele wereld.

De Mergeriegletsjer in Alaska. Foto: wikipedia

Deze gletsjer bevindt zich in het Glacier Bay National Park and Preserve, dat zich toelegt op het behoud van het arctisch ecosysteem.

3. Furtwanglergletsjer, Kilimanjaro, Tanzania

Afrika lijkt niet de ideale plek voor grote gletsjers, maar de top van de Kilimanjaro heeft een van de meest verbazingwekkende gletsjers ter wereld. Deze gletsjer is de afgelopen eeuw snel gekrompen en tegenwoordig is nog slechts 18% intact.

Kilimanjaro
Furtwanglegletsjer Kilimanjaro Tanzania. Foto: Wikipedia

Het trieste nieuws is dat deze gletsjer in 2020 volledig gesmolten zal zijn

De afmeting neemt marginaal toe tijdens de sneeuwval, maar smelt enorm snel in de warme perioden. Het trieste nieuws is dat deze gletsjer in 2020 volledig gesmolten zal zijn.

4. Pasterze gletsjer, Oostenrijk

Deze gletsjer is misschien niet een van de grootste ter wereld, want hij is iets meer dan acht kilometer lang, maar het is absoluut een van de meest verbazingwekkende vanwege de locatie en prachtige ijsformaties. Het is gelegen aan de voet van de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner en is ook de grootste gletsjer in de oostelijke Alpen.

Pasterze gletsjer Oostenrijk. Foto: Wikipedia

Momenteel is de dikte van deze snel terugwijkende gletsjer ongeveer 120 meter. Elk jaar neemt de lengte met tien meter per jaar af en ook wordt de gletsjer jaarlijks minder dik. Al snel kan de Pasterze dan ook volledig wegsmelten en verdwijnen.

5. Vatnajokull gletsjer, IJsland

Deze gletsjer is de grootste van IJsland en beslaat 8% van het landoppervlak van het land. De naam Vatnajökull betekent letterlijk ‘gletsjer van rivieren’ en wordt zo genoemd vanwege de meerdere inhammen en uitlaten die het gletsjermeer heeft. Het is op veel plaatsen verbonden met de zee en vormt een netwerk van ijs en water. De ijsformaties breken vaak af en drijven de zee in waardoor bezoekers een geweldig uitzicht op de omgeving hebben.

IJsland
Vatnajokull op IJsland. Foto: Wikipedia

IJsland is ook een van de koudste landen ter wereld. De verschillende afmetingen en vormen van de ijsbergen rond deze gletsjer maken het een van de meest verbazingwekkende gletsjers ter wereld.

6. Fox gletsjer en Franz Josef gletsjer, Nieuw-Zeeland

Deze twee gletsjers op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland zijn respectievelijk 13 kilometer en 12 kilometer lang en zijn de meest bekende toeristische attracties op het Zuidereiland. Ze worden beschouwd als misschien wel de meeste unieke gletsjers ter wereld omdat ze op nog geen 300 meter boven het zeeniveau liggen. De beide gletsjers leveren het water voor de lager liggende regenwouden. Een wandeling in deze bossen en langs het spoor van de gletsjers, ‘de gletsjerwandeling’ is een van de meest populaire toeristische attracties op het Zuidereiland.

Nieuw-Zeeland
Franz Josef gletsjer. Nieuw-Zeeland. Foto: Ilse en Karin, Mountainreporters.com

Onze reporters Ilse en Karin bezochten deze gletsjers en liepen ‘de gletsjerwandeling’. Lees hier over hun ervaringen.


7. Biafogletsjer, Pakistan

Deze gletsjer ligt in het Karakoram-gebergte in Pakistan en is 36 kilometer lang. Op een hoogte van meer dan 5000 meter sluit hij aan op de Hispargletsjer en vormt zo het langste gletsjersysteem buiten de poolstreken. Deze gletsjer is echter niet erg populair bij toeristen vanwege de extreem moeilijke klim en het onderontwikkelde wegennetwerk in Pakistan.

De Biafo gletsjer in Pakistan

Zoals de meeste andere gletsjers wordt ook deze bedreigd door het broeikaseffect en smelt zeer snel. Dit glaciale systeem voorziet veel van de rivieren in Pakistan van water.

8. Canada Glacier, Antarctica

Antarctica herbergt de grootste gletsjers en zoetwaterreservaten ter wereld en de Canada gletsjer is slechts een van de vele. Hij ligt in de buurt van de Taylor Valley, Victoria Land en krijgt heel weinig sneeuwval. Hier is bijna geen vegetatie en zeer weinig dierenleven. Het smelten van deze gletsjer voedt twee seizoensgebonden meren – het meer Fryxell en het meer van Hoare. Deze ijsmeren bevriezen in de winter en vormen prachtige patronen in het ijs. Je zult ook graag lezen over feiten over Antarctica.

De Canada gletsjer in Antarctica. Foto: Wikipedia

9. Yulong-gletsjer, China

Deze gletsjer bevindt zich in Zuidwest-China en vormt de permanente kap op de top van de Yulong-berg. Hij ligt op een hoogte van 5500 meter en is een van de moeilijkste trekroutes in China. Dit maakt de gletsjer relatief minder bekend en onontgonnen omdat hij een goede conditie en expertise vereist. De Yulong-piek is ook bekend als de Jade Dragon Snow Mountain vanwege de prachtige kristalachtige ijsformaties.

Yulong gletsjer in China. Foto: Wikipedia

10. Jostedalsbreen gletsjer, Noorwegen

Dit is de grootste gletsjer op het vasteland van Europa, deze gletsjer bevindt zich in het westelijke deel van Noorwegen en is een van de meest opmerkelijke gletsjers ter wereld. Hij is zestig kilometer lang, 600 meter dik en is verdeeld over een oppervlakte van 486 vierkante kilometer.

Jostedalsbreen gletsjer Noorwegen. Foto: Wikipedia

Er zijn een aantal ongelooflijke ijsformaties in deze gletsjer terwijl deze door bergen slingert en geleidelijk overgaat in de omliggende bossen. De lage temperatuur gedurende het hele jaar zorgt ervoor dat deze gletsjer heel weinig verandert afhankelijk van het seizoen.


Lees hier alle artikelen over gletsjers op Mountainreporters


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer