Dichtbij huis is het ook mooi – Deze stelling is zeker in Zweden waar. Op zo’n tien minuten rijden vanaf mijn woning in Jönköping ligt het natuurreservaat Dumme mosse. Mijn favoriete gebied om dicht bij huis te fotograferen. Het reservaat heeft een oppervlakte van zo’n 3000 hectare en bestaat uit een naaldbos met een groot moeras. In de zomer is mogelijk om wandelingen te maken van zo’n tien kilometer, en als er sneeuw ligt kan je hier een flink aantal kilometers maken op de langlaufski’s.

Er zijn verschillende wandelpaden door het bos en over het moeras gaat de route over houten planken. Een deel van de paden is nieuw aangelegd en extra breed gemaakt waardoor het ook geschikt is voor mensen die minder goed ter been zijn. Aangezien ik hier erg graag kom is dit ook de aanleiding voor deze fotoreportage.

Omdat het reservaat erg divers is, is het elk seizoen waard om hier te komen. In de herfst staat het bos vol met verschillende soorten paddenstoelen en zijn er mooie herfstkleuren te vinden.

Veder telt het bos veel verschillende soorten mos dat zowel op de grond als op de bomen groeit. De uiteenlopende structuren zijn erg leuk om te fotograferen.

Afgelopen najaar wilde ik graag fotograferen tijdens een mistige zonsopkomst. Na een tijd lang wachten en de weersvoorspelling nauwlettend in de gaten te hebben gehouden was het eindelijk zover. De wekker stond vroeg en het plan was om ruim voor zonsopkomst op locatie te zijn zodat ik de tijd kon nemen om foto’s te maken. Het mooie aan deze ochtend was dat er geen andere bezoekers waren waardoor ik een echt “middle of nowhere” gevoel had. Pas nadat de mist was opgetrokken kwam ik andere wandelaars tegen die naar mijn mening het mooiste moment hadden gemist. De foto’s die ik die ochtend genomen heb vind je hieronder.

Dumme mosse natuurreservaat
Dumme mosse natuurreservaat
Dumme mosse natuurreservaat
Dumme mosse natuurreservaat
Dumme mosse natuurreservaat
Dumme mosse natuurreservaat
Dumme mosse natuurreservaat
Dumme mosse natuurreservaat

Dumme mosse is een erg populair gebied en zeker in het weekend kan het er behoorlijk druk zijn. Daarom is het ’s ochtends vroeg en in de avond de beste tijd voor een bezoek. Zweden telt naast dit gebied nog een aantal andere moerassen en ik weet zeker dat ook deze gebieden in de toekomst een fotoreportage waard zijn!


Leuke reistips en handige informatie over reizen naar Zweden vind je op VisitSweden.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.