
Veel mensen vragen me of ik mijn eigen foto’s maak tijdens een reis. Aangezien ik niet de meest conventionele reizen maak, komt het zelden voor dat ik iemand bij me heb, dus het antwoord is acht van de tien keer “ja”. Al jaren maak ik mijn eigen foto’s, maar omdat ik lezingen geef en artikelen schrijf over de reizen die ik maak, is het nodig dat ik zelf ook op de foto sta, al is het alleen maar voor promotionele doeleinden.
Daarentegen is het natuurlijk ook gewoon tof om een mooie foto van jezelf te hebben in the field. In dit artikel leg ik je uit hoe ik mijn foto’s maak en hoe je alleen toch hele mooie foto’s kan maken van je reis.

Als eerste regel: maak veel, heel veel foto’s, van alles! Je gebruikt er maar een aantal uiteindelijk. Van de twintig foto’s is er waarschijnlijk maar een bruikbaar. De zon, schaduwen, onscherpte, het moment, het is allemaal belangrijk.
Als eerste regel: maak veel, heel veel foto’s, van alles!
Misschien wil je een artikel schrijven over een hike en kom je schrijvend aan bij die ene nacht toen het zo koud was. Juist ook op zo’n moment moet je je camera pakken en proberen vast te leggen hoe koud het wel niet is. Rijp op de planten, bevroren water of de kleur van de lucht zeggen dan veel.
Details
Het is belangrijk om te weten waarvoor je je foto’s gaat gebruiken. Wil je een story maken op Insta, maak dan geen foto’s in de breedte. Ik zie zelden mensen hun telefoon draaien om de foto goed te zien. Maak ik dit geval een foto in de lengte. Voor een lezing of artikel juist in de breedte. Bekijk ook hoe groot het onderwerp van de foto is; een scherm in de bioscoop is veel groter dan een telefoonscherm en laat dus ook veel meer details zien.
Waar je een foto mee maakt is ook belangrijk. Ik heb zelf een canon D60 spiegelreflex camera. Het voordeel is dat ik er verschillende lenzen op kan zetten, ik kan er mee filmen (handig als filmmaker) en een van de belangrijkste dingen voor mij: het scherm kan kantelen. Zo kan je in rare posities nog steeds goede foto’s maken. Het nadeel is dat het een vrij zwaar en groot ding is. Daar moet je weer rekening mee houden als je een standaard koopt om deze op te zetten. Ondertussen heeft mijn camera regen, sneeuw, zandstormen en hitte gezien.
Een camera voor op reis moet sowieso spatwater dicht zijn, je zult ongetwijfeld door de regen gaan banjeren.
De standaard
Over een standaard gesproken, ik heb een Joby Gorillapod die ik overal aan vast kan maken. Op paaltjes, hekjes of op mijn fiets. Let er wel op dat je hier een niet een camera met erg grote lens aan vast zet, dat werkt niet goed. De Gorillapod is erg licht en makkelijk op te bergen. Wil je een grote lens mee nemen (kan, maar is niet leuk tijdens die 500 km hike) dan kan ik aanraden om een zwaardere maar veel stabielere statief mee te nemen. Om op afstand foto’s te kunnen maken heb ik een afstandbediening die tot 100 meter nog werkt.
Als ik een mooi landschap heb gezien en me al voorstel hoe de foto eruit gaat zien, zet ik mijn camera ergens neer en stel ik scherp op een grote steen, stok of iets anders dat ik zelf neerzet. Voor de kijker valt een steen of stok niet op (tenzij het een wandelstok is) maar voor mij is het de plek waar ik op het knopje van de afstandbediening moet drukken om mezelf scherp op de foto te krijgen. Dit doe ik door digitaal in te zoomen en dan scherp te stellen op de geplaatste steen/stok/…, handmatig.
Extra tijd
Dan komt het leukste: heen en weer lopen of fietsen voor de camera. Dit zijn de extra kilometers van de reis. Ga je honderd kilometer hiken en zelf foto’s maken? Maak daar maar 110 van uiteindelijk, vooral als je van erg ver af foto’s wil maken. Calculeer dit in je schema! Ga je acht uur lopen en foto’s maken? Dan loop je uiteindelijk tien uur. Let ook op de afstandbediening, deze heeft vaak een lichtje, die zie je terug op de foto. Het is natuurlijk ook een goed idee om de afstandbediening wat te verstoppen. Mijn camera plaats ik aan de zijkant van mijn backpack, zodat ik er “makkelijk” bij kan en de backpack niet helemaal af hoeft.
Bewerking
Tijd om je foto’s te bewerken. Ik heb een SD kaartje met microSD. Deze kan ik in mijn telefoon stoppen en zo makkelijk mijn foto’s bewerken. Mijn camera schiet de foto’s altijd in RAW formaat en JPG. De RAW foto’s zijn grote bestanden met erg veel detail. Zo kun je een ogenschijnlijke donkere foto nog heel licht maken. Hiervoor heb je wel een speciaal programma nodig.
Ik gebruik mijn laptop (die ik overigens nooit mee neem tijdens reizen) thuis om de foto’s te bewerken voor lezingen en artikelen. Op mijn laptop gebruik ik Adobe Photoshop en Adobe Camera Raw. Om door het enorme bos van foto’s heen te komen gebruik ik Adobe Bridge. Deze drie programma’s werken perfect samen en zo kan je snel een goede foto vinden, bewerken en opslaan als gewenst bestand. Er zijn veel alternatieven voor deze programma’s, Google is je beste vriend.
De JPG foto’s gebruik ik on the spot om te bewerken met mijn telefoon. Hiervoor gebruik ik het programma “Afterlight” (voor Ios & Android). Daarmee kan ik de kleurbalans en het contrast aanpassen zodat de foto wat meer spreekt. Deze foto’s gebruik ik voor social media of websites tijdens de reis.
Jimmy Nelson: “bad weather makes good pictures”
Nu weet jij ook hoe je toffe foto’s van jezelf kan maken terwijl je alleen op reis bent. Het kost wat oefening, maar je zult steeds mooiere foto’s krijgen als je de kneepjes van de technologie en natuurlijk het momentum in je vingers krijgt. Al heb ik tijdens een lezing van fotograaf Jimmy Nelson eens het perfecte advies gehoord: “bad weather makes good pictures”. Dus vergeet tijdens die schurende zandstorm niet om even een half uurtje te nemen voor een mooie foto.
Alle foto’s door Erwin Zantinga | Facebook / Instagram / Web
Lees hier alle artikelen over Fotografie op Reis
Ik ben Erwin Zantinga, 32 jaar en een uit de klei getrokken Groninger van het platteland. Door creatieve concepten aan mijn avontuurlijke reizen te verbinden kon ik deze reizen combineren met mijn opleiding aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden en zo is de term Creatief Avonturier geboren.
één reactie op “Hoe maak je een foto van jezelf tijdens een solo reis?”
Geef een reactie Reactie annuleren
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Wandelen vanuit Alpbach, het mooiste bloemendorp van Oostenrijk
Zes wandelroutes in Saas-Fee/Saastal die je zomer onvergetelijk maken
Reisverhaal | Herangtunet Mountain Lodge: winter in Noorwegen
Zomervakantie met kinderen? Welkom in Alpbachtal!
Op zoek naar een schoen met extra teenruimte? Probeer de Hanwag StraightFit Extra!
Garmin Enduro™ 3: de ultieme GPS-smartwatch voor duursporters
Wandelschoenen review | Sprookjeswandelen in het Sauerland met Merrell.
Canyonkoorts. Een winterse expeditie door de Grand Canyon.
Hanwag yakleren wandelschoenen. Gemaakt voor jouw avontuur
Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel
De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer
RECENTE ARTIKELEN
Norske Noorwegen Reizen
Norske, sinds 1953 dé Noorwegen specialist. Verken ons zomeraanbod met autotours, fly & drives en treinreizen, terwijl je ’s winters geniet van skiën, langlaufen, huskysafari’s en mogelijk het betoverende Noorderlicht! Met Hurtigruten ervaar je ‘de mooiste zeereis ter wereld’ langs de Noorse fjordenkust per postboot of verken je ongerepte gebieden per expeditieschip, in de voetsporen van historische Noorse ontdekkingsreizigers. Lees meer
Een fantastische wandelvakantie in Stubai
Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer
Saas-Fee/Saastal – De avontuurlijke bestemming
Aan de voet van de Dom, met 4.545 meter de hoogste berg van Zwitserland, ligt het hooggelegen vakantiegebied Saas-Fee/Saastal. Het beschikt over talloze wandelpaden met uitzicht op 18 prachtige gletsjers. Ga deze zomer op avontuur in dit Zwitserse paradijs! Geniet tijdens uw eerste overnachting van gratis toegang tot de bergbanen en het openbaar vervoer. Lees meer
Uitgelichte artikelen
Zo mooi is Fins Lapland in de zomer (en dit wil je zelf meemaken)
Wandelen vanuit Alpbach, het mooiste bloemendorp van Oostenrijk
Reisverhaal | Herangtunet Mountain Lodge: winter in Noorwegen
Zomervakantie met kinderen? Welkom in Alpbachtal!
Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel
De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer
Ontdek de regio Innsbruck
De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer
Leg elk moment vast
Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer
Om foto’s te bewerken on the go op je gsm kan ik je zeker ‘Snapseed’ aanraden.
Lijkt me dat ‘Afterlight’ verouderd is.
Greetz.