Lees hier de review van de Fjällräven Keb wandelbroek
Het koude en vochtige seizoen is nu echt begonnen in Nederland. De perfecte periode voor een uitgebreide review van een product van Fjällräven.
Vandaag nemen we de Fjällräven Keb wandelbroek onder de loep.
Fjällräven
Voor de mensen die het merk niet kennen, Fjällräven is een Zweeds outdoormerk dat bekendstaat om zijn duurzame, hoogwaardige kleding en uitrusting. Sinds de oprichting in 1960 heeft het merk een sterke reputatie opgebouwd, vooral door het gebruik van robuuste materialen zoals bijvoorbeeld het G1000 Eco-weefsel (waar ik straks wat meer over vertel). Fjällräven richt zich op functionaliteit, duurzaamheid en milieuvriendelijke productie. Hun producten zijn ontworpen voor extreme omstandigheden, wat ze geliefd maakt bij alle mogelijke avonturiers.
Specs
De broek combineert sterk gewaxt canvas (ookwel G1000 genoemd) met stevige stretch materialen.
- Materialen: G1000 Eco-stof (duurzaam, waterbestendig) en stretch polyamide.
- Functionaliteit: Ventilatieritsen aan de benen voor temperatuurregulatie en zeer veel stretch.
- Zakdesign: Ruime dijbeenzakken met ritsen en binnenzakken voor bijvoorbeeld je telefoon.
- Pasvorm: Voorgevormde knieën en kruis voor optimale bewegingsvrijheid.
- Versteviging: Extra stof op knieën, achterkant en enkels voor slijtvastheid, eenvoudig schoon te maken.
- Aanpasbare enkels: Drukknopen om de broekspijpen te versmallen.
- Ideaal voor: Trekking, klimmen, koude en gemengde weersomstandigheden.
Comfort
Misschien wel het aller belangrijkste, hoe zit de broek eigenlijk? Voor mij voelde deze wandelbroek super comfortabel, bijna als een soort joggingbroek.
De stretchstof is slim geplaatst op plekken, zoals de binnenkant van de benen, achter de knieën en rond de onderrug. Hierdoor heb je alle ruimte om te bewegen, terwijl de broek toch mooi aansluit op je heupen.
De broek heeft grote riemlussen, en een extra lusje om iets aan te hangen, zoals bijvoorbeeld een zakmes. De broekspijpen kun je onderaan strakker maken met knopen, zodat hij perfect om je enkels sluit.
Wat ik direct merkte toen ik de broek voor het eerst aandeed was hoe vrij mijn knieën konden bewegen, dit komt door het voorgevormde kniestuk. Dit ontwerp geeft je knieën genoeg ruimte om volledig te buigen, wat zorgt voor een flexibel en comfortabel gevoel. Of je nu grote rotsen oversteekt of op een steile heuvel loopt, de broek blijft goed zitten zonder over je schoenen te trekken.
Mocht je om een of andere reden veel op je knieën zitten, bijvoorbeeld tijdens het opzetten van tenten of tijdens het kanoën, dan is het mogelijk om kneepads toe te voegen aan de broek. Deze zijn van een soort schuim gemaakt, wat absoluut extra comfort biedt.
De looks?
Heel eerlijk gezegd hoef je van een outdoorbroek niet te verwachten dat het een prachtig modieus item gaat zien. Maarja, dat is dan ook niet de bedoeling als je de natuur in trekt en vooral baad hebt bij comfort en duurzaamheid. Het ontwerp is functioneel en gericht op prestaties, met een no-nonsense uitstraling. De broek is verkrijgbaar in echt héél veel uitvoeringen en kleuren. En aangezien ik altijd khaki of donkerblauwe outdoorbroeken draag, vond ik het nu wel eens tijd voor een andere kleur. De black/grey uitvoering bevalt me eigenlijk erg goed.
G1000 is het geheim van Fjällräven
Maar wat is dat G1000 nou eigenlijk? Een stof die ook wel wordt omschreven als het geheim van Fjällräven. Het bestaat uit een mix van 65% polyester en 35% katoen, en staat bekend om de slijtvastheid, winddichtheid en waterafstotende eigenschappen. Tegelijkertijd ademt het goed, waardoor je niet zo gigantisch gaat zweten als je actief bezig bent.
De stof is UV-bestendig waardoor deze broek geschikt is voor langdurig buitengebruik. Ondanks dat ik deze broek nog niet extra heb behandeld met de Greenland wax (wat ik wel zou aanraden voordat je langere wandelingen gaat maken bij nat weer), stoot hij op een dag waarop het licht regent met overal nat gras en struiken, goed water af.
Ventilatie
Ondanks dat G1000 prima ademt, merk je bij hevige inspanning wel dat je benen zweterig beginnen te worden. Dit kan vooral gebeuren nadat je de broek hebt behandeld met de bekende Greenland wax.
De Fjällräven Keb broek heeft vier grote ritsen, twee aan elke broekspijp. De bovenste rits loopt van de heup tot boven de knie en zorgt voor veel verkoeling en ventilatie, ideaal tijdens warmere maanden. De onderste rits, van knie tot enkel, is handig als je snel warme kuiten krijgt.
Conclusie
Wat ik vaak merk met outdoorkleding is dat het meestal op één gebied erg goed is, maar inlevert op andere gebieden. Zoals bijvoorbeeld een regenjas, fijn als het hard regent maar ook ontzettend snel te heet en over het algemeen niet heel comfortabel.
Deze broek, de Fjällräven Keb, daarentegen heeft mij echt verrast. Hij is comfortabel, ademt goed, niet te koud maar ook niet te warm, waterafstotend, enorm stevig en heeft erg veel “opbergruimte”. Als ik mensen om mij heen mag geloven gaat de broek ook nog eens ontzettend lang mee.
De de Fjällräven Keb is ook verkrijgbaar in een versie voor vrouwen.
Dit is absoluut een item dat ik standaard in mijn reistas zal stoppen als ik op weg ben naar een nieuw actief avontuur!
Foto’s: Linde Berends
Sony is sponsor van Mountainreporters
De foto’s in dit artikel zijn gemaakt met een Sony systeemcamera uit de nieuwste generatie. Compacte en lichte full-frame camera’s waar serieuze fotografen en videomakers, maar ook hobbyfotografen lang op hebben gewacht.
Boordevol geavanceerde technologie voor zowel foto’s als films is het de essentiële tool om de wereld op jouw manier vast te leggen. Bekijk alle producten op Sony.nl
Marnix heeft een passie voor actieve sporten als skiën, mountainbiken en hardlopen. En dan het liefst in de wat ruigere omgevingen. Hoog op zijn bucketlist staan Australië en Nieuw-Zeeland. In 2023 reist hij onder andere door Noorwegen, Zweden, Portugal, Frankrijk, Spanje, Jordanië, Peru en Bolivia.