Review Rab Mythic G donsjas
Tekst en fotografie: Marloes van Pareren
Het is hartje winter. In Nederland slaat de regen tegen de ramen en volgen de ene storm de andere op. In de huiskamers proberen brandende kaarsjes en kleurige kerstbomen de grauwe omstandigheden net iets gezelliger maken. De bomen zijn hun blad inmiddels wel kwijt en staan als treurige silhouetten in groepjes bij elkaar alsof ze proberen onderling wat warmte te vinden. Een hoop van ons zullen het deze maanden niet echt uitnodigend vinden om lekker te gaan wandelen.
–
Warme kleding
En toch is de winter een heerlijke tijd om op pad te gaan! Dit seizoen kom je bijna niemand tegen. En door de laagstaande zon zijn de kleuren gedimd en pastelkleurig. Ieder zonnestraaltje voelt als een belofte. Natuurlijk moet je er dit koude seizoen wel voor zorgen dat je goed gekleed naar buiten gaat. Muts, handschoenen, dikke sokken én een warme jas! Vandaar dat dit het perfecte seizoen is om te testen of de superlichte Rab Mythic G donsjas haar beloftes waarmaakt en je heerlijk warm houdt in winterse omstandigheden.
Kwaliteit en duurzaamheid
Rab ontwerpt kleding en uitrusting gebaseerd op eenvoud en kwaliteit. Ze werken enkel met de hoogst kwalitatieve materialen en richten zich op een lange levensduur. In plaats van mee te gaan op de golf van fast fashion geeft Rab de voorkeur aan repareren in plaats van vervangen. Ze hebben zelfs hun eigen reparatieservice! Kleding en uitrusting die een leven lang meegaan; veel duurzamer ga je het niet vinden.
Behalve deze belofte probeert Rab ook zoveel mogelijk materialen te gebruiken met een zo klein mogelijke footprint. Op de website van Rab kun je een uitgebreid sustainability report vinden waarin je alles kunt lezen over de huidige prestaties en doelen van het bedrijf.
The mountain people
“We are Rab. The mountain people.” Deze slogan laat zien dat het merk zich vooral richt op producten die ontworpen zijn voor gebruik in de bergen. De snel wisselende en onvoorspelbare weersomstandigheden die de bergen met zich meebrengen leggen de lat voor de prestaties van de kleding en uitrusting van Rab hoog. Dat brengt als voordeel met zich mee dat als de producten geschikt zijn voor de bergen, ze eigenlijk voor bijna alle omstandigheden geschikt zijn!
All-round donsjas
De meeste van ons zoeken niet alleen een donsjas voor gebruik tijdens het klimmen of wandelen in de bergen. Het moet vooral een goede all-round donsjas zijn, geschikt voor outdoortochten, maar ook voor gebruik thuis, waar geen bergen zijn. Wat we thuis wel hebben zijn kou, wind en regen. Wij gingen dus op zoek naar een plek waar we vier seizoenen op één dag konden testen. Is de jas lekker warm als het stormt? Maar niet te warm als de zon schijnt? Hoe blijft de jas als het regent? En de belangrijkste vraag voor de meesten: is deze jas met een prijskaartje van boven de €400 zijn geld waard in vergelijking met goedkopere donsjassen?
–
Bretagne
Bretagne. Hier vind je geen 4000 plussers, gletsjers of zelfs maar sneeuw! Wel staat Bretagne bekend om de snel wisselende en vaak onvoorspelbare weersomstandigheden. Als er één plek is waar “vier seizoenen in één dag” meer standaard is dan uitzondering dan is dat Bretagne wel. De perfecte plek dus om te zien of de Rab Mythic G voldoet aan de verwachtingen!
De weersvoorspelling tijdens ons verblijf in Bretagne werkt in ieder geval mee! Op het menu staan storm, stortregens en temperaturen rond de 5C. Maar ook zonnige, windstille dagen met temperaturen rond de 15C. En dat alles in een paar weken tijd! Het is een perfecte vergelijking met de herfst, winter en lente zoals we die in Nederland en België tegenkomen. Tijd om de jas in de praktijk te testen!
Dons
Het eerste dat opvalt aan de jas is dat hij extreem licht en zacht aanvoelt. Bij de meeste kleding ben je gewend dat extra gewicht extra warmte betekent, maar deze jas is zo licht dat we ons afvragen of hij wel warm genoeg is voor winterse temperaturen. Volgens Rab hoeven we ons geen zorgen te maken. Met een totaalgewicht van 277g in maat M en een vulling (Fill Power of FP) van 1000FP Europees ganzendons (zie uitleg hieronder) is de jas zeer goed isolerend ondanks het lage gewicht.
Vergeleken met donsjassen van andere merken is de verhouding tussen gewicht en vulling bij de Rab Mythic G optimaal waarbij een zeer lichte, maar erg goed isolerende jas is gecreëerd. Dit maakt hem geschikt voor activiteiten in een zeer brede temperatuurrange.
De donsvulling van deze jas lijkt ook de grootste reden voor de hoge prijs. Je kunt genoeg donsjasjes van rond de 100 euro vinden, maar deze zijn vaak gevuld met een synthetische vulling die lang niet zo warm is als ganzendons. Jassen die daarentegen wel gevuld zijn met echt dons worden duurder naarmate de FP waarde en het gewicht van het dons omhoog gaat.
Wat is Fill Power bij donsjassen?
De vulling van een donsjas bestaat in de meeste gevallen uit eenden-of ganzendons. Dons is de laag onder de veren die de vogels warm houdt en zijn dus niet de veren zelf. Ganzendons heeft van de twee de beste isolerende eigenschappen.
De Rab Mythic G heeft een Fill Power van 1000. Wat betekent dit? Op de foto hiernaast zie je een vijftal flesjes. In al deze flesjes zit hetzelfde aantal gram aan dons. Hoe hoger de FP hoe meer lucht het dons vasthoudt en hoe beter het dons je dus warm houdt. Rab heeft hierover ook een leuk filmpje gemaakt met uitleg (zie hiernaast). Simpel gezegd is dus: hoe hoger de FP, hoe kwalitatief beter de vulling isoleert en ademt. Een FP van 1000 is zo’n beetje het hoogste dat je tegenkomt bij donsjassen en maakt dat deze jas dus zeer goed isolerend is en gebruikt kan worden over een zeer brede tempertuurrange.
Daarnaast is het aantal gram aan vulling belangrijk. Een jas met bijvoorbeeld 300g 500FP vulling kan warmer zijn dan een jas met 200g 800FP vulling. Hoe meer gram je erin stop hoe warmer de jas wordt, maar hierdoor word de jas zelf natuurlijk ook zwaarder. De Rab Mythic G heeft een vulling van 127g 1000FP. Dit is een zeer hoge isolatiewaarde met weinig gewicht wat de jas heerlijk warm, maar niet zwaar maakt.
Pasvorm
De jas zelf is zo gesneden dat hij aan de achterkant iets langer is waardoor hij mooi valt en niet boven de broekband kruipt tijdens het wandelen. Ook met een rugzak blijft de jas mooi zitten en kropt hij niet op aan de achterkant. De uiteindes van de mouwen zijn asymmetrisch en er zit elastiek in. Hierdoor sluit de mouw altijd mooi aan om de pols.
De binnenkant van de jas is glanzend zilver wat doet denken aan isolatiedekens en aan de bovenkant bij de rits zit een gedeelte fleece waardoor de rits niet irriteert op de huid. De capuchon is ook met dons gevuld en heeft elastiek in de rand waardoor hij mooi aansluit en niet zomaar af kan waaien. Al met al is de eerste indruk positief. De jas zit lekker en sluit overal mooi aan.
TILT
De binnenkant van de jas is gemaakt van een glanzend zilveren stof die doet denken aan een isolatiedeken zoals je die in je EHBO kit vindt. Dit is niet voor niets! Deze zilveren stof heeft dezelfde eigenschappen als een isolatiedeken en werkt volgens de TILT technologie.
TILT staat voor: Thermo Ionic Lining Technology. Dit betekend dat de warmte van je lichaam teruggekaatst wordt zonder in te leveren op ademend vermogen en comfort. Hierdoor blijf je warm wanneer de temperaturen plots dalen.
De eerste test!
Vandaag staat er een stevige wind en wordt de zon afgewisseld door laaghangende wolken. Met een gevoelstemperatuur van niet meer dan 8C is het best fris te noemen. Al van een grote afstand is de onstuimige zee te horen. Hoge golven slaan met veel geweld tegen de kliffen. Fijne druppeltjes zeewater worden meegenomen op de wind. In alle geweld zweven zeemeeuwen ongestoord in de luwte van de golven, zonder angst opgeslokt te worden door het woeste water.
Mijn eigen dikke, zware winterjas is tot mijn kin dichtgeritst. Als een echt iglomannetje wandel ik over de kliffen. Sander lijkt echter nergens last van te hebben. Handen losjes in de jaszakken en de rits zelfs nog een stukje open. Ondanks dat hij onder zijn jas alleen een dunne trui en t-shirt draagt, heeft hij totaal geen last van de wind en kou. Vergeleken met mijn eigen zware winterjas draagt de Rab Mythic G een stuk lichter en soepeler. Het bewegen gaat hierdoor makkelijker en het dragen van een rugzak is comfortabeler.
We leggen vandaag enkele kilometers langs de kust af. Sommige stukken gaan over het strand, soms klimmen de paden steil omhoog en soms vangen we vol de wind bovenop de aan alle elementen blootgestelde kliffen. De jas isoleert goed en voelt op geen enkel moment te warm of te koud. Door het hoge ademend vermogen wordt hij niet klam van het zweet aan de binnenkant tijdens een pittige klim. Bij andere jassen zorgt dit er vaak voor dat je koud wordt als het zweet daarna weer afkoelt. Voor de eerste test is de Rab Mythic G met vlag en wimpel geslaagd!
De tweede test
Vandaag is het een grauwe, grijze dag. De lucht is zwaar van het vocht en er hangt een constante dreiging van regen. De wandeling van vandaag gaat over modderige bospaden en door slaperige dorpjes. Onze schoenen zijn zwart van de modder en het zweet loopt van mijn rug onder mijn eigen dikke winterjas. Het is hard werken om overeind te blijven op de glibberige paden. Met een temperatuur van 14C is best warm, mijn winterjas was vandaag misschien niet de beste keuze.
De Rab Mythic G laat zich echter weer van zijn beste kan zien. Sander heeft geen enkele last van de warmte. Boven ons hangen soms lange stengels van bramenstruiken als lianen over het pad. Deze vormen voor de dunne stof van de donsjas wel een uitdaging. Om gewicht te besparen wordt er gebruik gemaakt van ultradunne, sterke stoffen waarbij de scherpe doorns van een bramenstruik al snel voor gaatjes of zelfs scheuren kunnen zorgen. Ondanks dat de jas soms achter deze doorns blijft hangen houdt de stof zich goed en is er geen schade zichtbaar.
Achteraf blijkt er één klein gaatje in de mouw te zitten waar wat dons door naar buiten komt. Dit is makkelijk te herstellen door het dons terug te duwen in de jas. Maar zelfs als je een groter gaatje of scheurtje in je jas hebt is dit geen probleem. Je kunt de jas altijd door Rab laten repareren en voor kleine beschadigingen verkoopt Rab op hun website reparatiekits voor donsjassen.
Regen
Donsjassen hebben één groot nadeel: dons en vocht gaan niet goed samen. Als dons vochtig wordt gaat het samenklonteren en verliest het de isolerende eigenschappen. Er wordt bij donsjassen dan ook altijd aangeraden om een hardshell jas als extra bescherming mee te nemen als er veel regen voorspelt is. Om jassen waterafstotend te maken werden ze in het verleden met een chemische stof (fluorcarbon) behandeld.
Deze stof was zeer effectief, maar ook zeer slecht voor het milieu. Gelukkig wordt er door outdoormerken steeds minder gebruik gemaakt van deze vervuilende stof. Ook Rab gebruikt tegenwoordig andere stoffen om hun uitrusting waterafstotend te maken. Deze nieuwe manier betekent wel dat je de jas goed moet onderhouden en vaker moet wassen om de waterafstotende laag te behouden, op de website van Rab lees je hoe je dit doet.
Ook de Rab Mythic G heeft een waterafstotende laag voor lichte regen. Regent het langdurig of heel hard, dan kun je het beste een hardshell over de donsjas aantrekken. Bij lichte, kortdurende regen blijven de druppels op de jas liggen en drogen ze snel op als het weer droog is. Maar regent het langer dan zie je natte plekken ontstaan in de stof en begint de jas minder warm aan te voelen (het dons wordt dus licht vochtig).
Wij testen hem tijdens een regenbui die ongeveer 15 minuten duurde. Aan het eind zag je wat vochtige plekken ontstaan op de schouders en de capuchon. Een buitje van ongeveer een kwartiertje lijkt dus wel een beetje de max te zijn voor de waterafstotende laag.
Opvouwen
Bij de Rab Myhtic G wordt een los zakje geleverd waar je de jas in kan opbergen als je hem niet nodig hebt tijdens het wandelen. Het is handig om hem hierin in je rugzak op te bergen of met het lusje dat aan het zakje zit aan de achterkant van je rugzak vast te maken. Het opvouwen van de jas gaat snel en makkelijk, in minder dan een minuut heb je hem in het zakje gestopt. Donsproducten kun je het beste grof in een zakje stoppen in plaats van netjes oprollen. Hierdoor blijft het dons beter verdeeld. Als je de jas daarna weer uit het zakje haalt hoef je hem alleen maar even uit te slaan om weer lucht tussen de veertjes te krijgen.
Conclusie
Na een aantal weken de Rab Mythic G getest te hebben kan het eindoordeel niet anders dan positief zijn. De jas isoleert goed, is erg licht en heeft een mooie pasvorm. De prijs is aan de hoge kant, maar voor dit geld krijg je wel een kwalitatief zeer goede donsjas die jaren mee zou moeten gaan. In vergelijking met andere donsjassen springt de Mythic G erbovenuit als je kijkt naar het gewicht en de FP waarde van de donsvulling.
Deze vulling zorgt ervoor dat de jas perfect is voor gebruik tijdens de lente, herfst en winter. De onderhouds-en reparatieservice van Rab maakt het extra aantrekkelijk om net dat beetje extra uit te geven voor de initiële aanschaf. Wij zijn dus om, de Rab is een blijvertje!
Over RAB
In 1973 stond de Schotse bergbeklimmer Rab Carrington op het punt een expeditie te starten in Patagonia toen bleek dat zijn uitrusting niet aangekomen was vanuit Engeland. Zonder uitrusting was er geen expeditie en de maanden die erop volgde leerde Rab de kunst van het zelf maken van een geschikte berguitrusting.
Terug in Engeland maakt Rab in 1981 op een zolderkamertje zijn eerste slaapzakken voor vrienden en andere bergbeklimmers. Al snel kan hij niet meer aan de vraag voldoen en is hij genoodzaakt om uit te wijken naar een fabriekshal. Het merk RAB is geboren. Rab staat bekend om de technisch hoogstaande kleding en uitrusting die jaren meegaan.
Meer lezen?
- De wandelbroek die op veel foto’s te zien is, is van Fjällraven. De review hiervan kun je hier lezen.
- Rab Xenair: duurzame outdoorkleding met superieure kwaliteiten.
- Hier vind je een review over Rab service center.
Fotograaf en Outdoor liefhebber. Dat is heel kort zoals ik mijzelf zie. Buiten zijn en buiten beleven, dat is wat ik wil laten zien in mijn verhalen en beelden. In de hoop dat ik jou, de lezer, mee kan nemen in een wereld zoals je deze nog niet eerder zag. Ik wil je enthousiast maken om ook te ondernemen en te ontdekken. Soms ver weg en soms om de hoek, avontuur is nooit ver weg. “And so the adventure begins.”