Review van de Schöffel Bastianisee outdoor jas
De Schöffel Bastianisee jas is een waterdichte gewatteerde halflange outdoor jas. De perfecte jas voor het voor- en najaar, dus snel op pad om mijn ervaringen met jullie te kunnen delen. Hiervoor ging ik in het vroege voorjaar de Narzissenroute wandelen in de Duitse Eifel. De veertien kilometer lange route start in Höfen en kenmerkt zich door de vele narcissen die hier in het voorjaar in de beekdalen in de bloei staan.
984 gram
Toen ik de jas thuis per post ontving vond ik de doos erg licht. De jas weegt slechts 984 gram wat natuurlijk ideaal is voor lange tochten. De pasvorm is perfect, een beetje slim fit model wat niet ten koste gaat van de bewegingsvrijheid, immers is de jas gemaakt van 4D stretch materiaal. Ook erg handig voor de bewegingsvrijheid op bijvoorbeeld de fiets is het feit dat de rits in twee richtingen geopend kan worden. Nu we het dan toch over de rits hebben, deze is van een degelijke robuuste kwaliteit.
Mijn ervaring met outdoor jassen is dat er soms een veel te fijne ritssluiting op zit die snel stuk gaat. Dat zie ik met deze rits niet gebeuren. De jas is voorzien van een afneembare capuchon die bij zwaar weer extra comfort biedt. Middels een elastisch aantrekbare sluiting kan ik de capuchon nog strakker om mijn hoofd aan laten sluiten. Ook de mouwen kunnen met een klitteband-sluiting strakker gezet worden.
Aan de wandel, de Narzissenroute
We starten onze wandeling bij het bezoekerscentrum Nationalpark-Tor Höfen. Van hieruit kun je diverse tochten wandelen zoals de Klosterroute, de Wilnistrail, Eifelsteig of een mooie wandeling naar Monschau. Wij gingen richting het zuiden en liepen dus de 14 kilometer lange Narzissenroute. Het is nog maart en dus is de temperatuur in de ochtend nog aan het vriespunt.
Met de Schöffel Bastianisee jas is deze lichte vrieskou geen probleem en geeft mij voldoende warmte. Dit is natuurlijk wel verschillend per persoon. De afsluitbare jaszakken aan de zijkant kunnen makkelijk gebruikt worden om je handen warm te houden, bijvoorbeeld als je geen handschoenen bij hebt. De jas heeft ook nog een afsluitbare borstzak voor de telefoon en een binnenzak.
Waterdichtheid en ventilatie
We dalen af naar het dal van de Perlenbach waar het water flink stroomt. Even begint het te zacht te regenen maar de druppels parelen zo van de jas af. De jas heeft een waterdichtheid van 10.000 hydrostic head (waterkolom) wat betekent dat deze geschikt is voor wandelen in de regen. Daarnaast heeft de jas ook een ademend vermogen van 10.000 MVTR (Moisture Vapor Transmission Rate), dat is een gemiddelde waarde die voldoende is voor wandelen en voorkomt dat je vocht aan de binnenzijde krijgt door inspanning.
We wandelen verder en komen even later komen uit bij omgezaagde bomen, ze liggen dwars over het pad. Dat wordt tussen de takken door klimmen en kruipen, maar dat is met de Schöffel jas geen probleem. De stof van de jas geeft daar waar ik even in ongewone posities tussen de takken door kruip gewoon mee. Hulde aan de stretch stof.
We nemen even een korte pauze met een bakkie koffie en een meegebracht broodje waarna we weer op pad gaan. Eigenlijk is het nog te fris voor narcissen, in Nederland staan ze al in bloei, maar hier blijkt het voorjaar toch kouder te zijn. Toch zijn er op een aantal plekken kleine gele narcissen te bespeuren. We lopen verder door vooral beekdalen waar het dennenbos weggezaagd is om de natuur meer biodiversiteit te geven en de oorspronkelijke loofbomen zoals beuken weer kans te geven. Er groeit veel naaldbos in de Eifel maar daar wil men toch langzaam van af.
Na een paar uurtjes wandelen komt de zon door en begint de temperatuur op te lopen. We hebben de pas er goed in. De jas is nog steeds niet te warm en de rits hoeft niet open. Onder in het dal meandert de beek schitterend tussen de weides en bossen. We genieten even van het uitzicht vanuit een jachthut. Even later komen we weer bij de snelstromende Perlebach uit.
Tussen de bomen door straalt de zon op de oever. Een ideaal moment om even lekker de natuur op ons in te laten werken. Oogjes dicht, het geluid van het kabbelend water en de voorjaarszonnestralen in het gezicht, dat is nog eens genieten van de natuur. Andere wandelaars passeren ons en kijken een beetje jaloers op ons neer dat wij het mooie plekkie in de zon bezetten.
Onderkleding, ook belangrijk!
Doordat ik ook goede ventilerende onderkleding aan had, kreeg ik geen last van afkoeling. De combinatie van een thermosshirt, een ski-pully een de Schöffel Bastianisee jas voorkomt dat de onderkleding vochtig wordt en dus koud wordt als je stil gaat zitten. Na deze pauze volgen we de beek verder tussen de dennenbomen door. We steken de later de weg over en wijken even van de route af door de beek te blijven volgen tot aan de Perlebackstausee. Hier zien we even later weer een bankje uitnodigend in de zon staan en ach… waarom ook niet. Alweer genieten we van het zonnetje.
Na deze pauze moeten we ons opmaken voor een klim want ja, van onder uit het dal moeten we weer langs de steile helling op omhoog klimmen terug richting het bezoekerscentrum van het nationaal park. Het laatste stuk van de route gaat tussen de weilanden door waarna we bij het restaurant neerstrijken voor de traditionele Schnitzel.
Conclusie Schöffel Bastianisee jas:
De jas is een erg comfortabele en waterdicht, perfect voor tochten in het voor- en najaar. De jas is netjes en ook goed te dragen bij andere gelegenheden dan wandelen en verkrijgbaar in meerdere kleuren. Meer informatie over de producten van Schöffel vind je op www.schoeffel.com
Ton doet vooral roadtrips, tussendoortjes met een low budget vliegmaatschappij maar ook langere rondreizen. Zijn voorkeur gaat uit naar ruige ongerepte landschappen.