Onbezorgd en duurzaam reizen met extra bagage op het dak van je auto

Door Edwin Hagenouw

Als reisjournalisten zijn we veel op reis in natuurlijke omgevingen over de hele wereld, met een focuspunt in Europa. We zien dan ook als geen ander hoe de natuur te leiden heeft onder het gedrag van de mens. Ik vind het dan ook niet meer dan logisch dat wij in onze reismagazines onze lezers zoveel mogelijk aansporen om duurzaam te reizen. Dat doen we zelf ook en zo kiezen we nooit voor het vliegtuig voor bestemmingen die per auto of trein zijn te bereiken.

Ook zullen we nooit een promotie laten zien van extreem goedkope vliegreizen naar vakantiebestemmingen. En cruises zijn natuurlijk helemaal uit den boze, als megavervuilers. Volgens de Britse krant The Guardian stoot een groot cruiseschip bijna net zoveel CO₂ uit als 84.000 auto’s. Daar kan niemand blij mee zijn. En zeker lezers van een duurzaam magazine als Mountainreporters niet.

Reizen met de (elektrische) auto

Een mooie, flexibele, en redelijk duurzame manier van reizen is de auto. Helemaal als deze gevuld is met meerdere personen. De meeste bestemmingen in Europa zijn natuurlijk ook erg goed bereikbaar door het uitgebreide wegennetwerk. Voor Nederlanders en Belgen is het ook nog steeds het meest populaire vervoer tijdens de vakantie. Naar de camping, een vakantiehuis of hotel.

Naar verwachting kunnen we later dit jaar weer redelijk uitbundig gaan reizen, hopelijk met weinig beperkingen door de coronamaatregelen. Net als afgelopen zomer zullen de natuurbestemmingen in populariteit stijgen.

Zelfs met een elektrische auto is een lange vakantiereis ondertussen goed te doen. Onderweg zijn er voldoende oplaadstations. Vol opgeladen kun je dan gemiddeld steeds weer zo’n 350 kilometer afleggen.

Extra ruimte op het dak

Een ruime auto is dan wel zo comfortabel. Voor de inzittenden, maar ook voor de bagage die we graag mee willen nemen. Voor extra bagageruimte kiezen veel mensen voor een dakkoffer. Het zijn stabiele universele kunststof koffers die behoorlijk wat extra ruimte bieden.

Er zijn wel verschillende varianten waarbij er verschil ontstaat in het maximaal toelaatbaar gewicht en de bevestigingsmogelijkheden. Ze zijn vanzelfsprekend in verschillende afmetingen te verkrijgen. Er is altijd een dakkoffer die past op jouw auto of camper.

Elke auto zijn eigen dakkoffer

Elk type auto heeft eigenlijk zijn eigen dakkoffer. Voor de sedan uitvoering zijn ze echter minder geschikt. Het zijn vooral de hatchbacks en grotere SUV’s die gebruik maken van de extra bergruimte. Niet verwonderlijk dat deze auto’s vaak al standaard voorzien zijn van dakdragers. Met dwarsdragers wordt de dakkoffer hierop eenvoudig gemonteerd.

Kwaliteitsverschillen

Er zijn verschillende kwaliteiten in dakkoffers. Het Zweedse merk Thule heeft een uitgebreid assortiment van hoogwaardige dakkoffers. Je hoeft natuurlijk geen Zweedse auto te rijden om zo’n dakkoffer te monteren. Bij elk model wordt aangegeven voor welk merk en type de extra bagageruimte geschikt is.

Foto: Thule Dynamic roof box door EHRENBERG Kommunikation (CC BY-SA 2.0)

Naast dakkoffers zijn er skikoffers en daktassen. Thule dakkoffers zijn uitvoerig getest op veiligheid en behoren tot de meest betrouwbare dakkoffers.

Aerodynamica

Een dakkoffer betekent een wijziging van de aerodynamica van de auto. Ook zal het consequenties hebben voor het weggedrag. Het is niet de bedoeling dat de dakkoffer gebruikt wordt voor zware spullen. Elke auto heeft een eigen maximaal toelaatbaar gewicht en het is zaak om geen overbelasting te krijgen. Een dakkoffer levert extra ruimte op, maar het nadeel is dat het verbruik met zeker tien procent toeneemt.

Met name bij elektrische auto’s kan het de capaciteit verminderen en daar moet rekening mee worden gehouden. Hetzelfde geldt voor de hoogte. Je auto wordt met dakkoffer enkele tientallen centimeters hoger. Houd daar rekening mee bij het inrijden van parkeergarages en andere poorten.


Lees hier alle reisverhalen op Mountainreporters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.