Ik heb plannen. Grootse plannen. Spannende plannen ook. En om die plannen tot een goed einde te volbrengen, zal ik moeten kunnen navigeren als een pro.

Begin volgend jaar moet ik twee tot drie maanden en 1200 kilometer lang mijn eigen weg kunnen vinden door de meest afgelegen gebieden van de Amerikaanse staat Utah. Door plekken waar geen mobiel bereik is, geen paden lopen en waar toegang tot water en eten maar zeer sporadisch voorhanden zullen zijn. Om dit tot een goed einde te kunnen brengen, is mijn voorbereiding essentieel. Daarom ging ik op zoek naar de ideale partner om me door en uit de woestijn te leiden.

Hayduke

De Hayduke Trail is meer een suggestie voor een route dan een echte trail. Een spannende uitdaging, die slechts door een handjevol mensen elk jaar wordt aangegaan. Het succes van deze tocht hangt dan ook volledig af van mijn voorbereiding.

Navigatie

Kortom: het belangrijkste aan mijn voorbereiding is de navigatie. Kaarten en kompas gaan mee voor de zekerheid, maar al snel kwam ik erachter, dat de nieuwe Enduro 3 van Garmin alles heeft wat ik daar nodig zal hebben.

Dit nieuwe paradepaardje van Garmin richt zich op de duursporters, en dat is precies wat het wandelen van ultralange afstanden is: een duursport. Garmin zelf noemt de Enduro ‘de ultraperformance GPS-smartwatch’. Of die ultraperformance nu slaat op de sporter of het horloge zelf, laten ze in het midden, maar deze nieuwe Enduro voldoet aan alles wat ik me voor deze expeditie én de voorbereiding erop kan wensen:

  • Uitgebreide navigatiemogelijkheden? Check!
  • Ongelooflijk lange batterijduur? Check!
  • Opladen met zonne-energie? Check!
  • Bestaande of zelfgemaakte routes laden op het horloge? Check!
  • Die routes vervolgens op het scherm kunnen volgen, met mogelijkheid tot alerts als je verkeerd gaat? Alweer check!

De mogelijkheden van de Garmin horloges zijn zo veelomvattend dat het te ver zou gaan om alles hier te bespreken, dus in dit artikel ga ik in op hoe en waarvoor ik het horloge ga gebruiken. Maar wees gerust: welke sport je ook doet, de Enduro houdt je bij.

De eerste indruk

De Enduro en Fenix-modellen van Garmin zijn de meest uitgebreide modellen van Garmin voor buitensporters. De nieuwste modellen, gelanceerd in augustus 2024, zijn de Fenix 8 (AMOLED en Solar modellen) en de Enduro 3. De Enduro kan eigenlijk alles wat de Fenix ook kan, op een paar uitzonderingen na, zoals de mogelijkheid om het horloge als duikhorloge te gebruiken, spraakfunctie en stembediening.

Ook is er voor de Enduro maar één model en zijn er voor de Fenix meer kleuren en maten mogelijk, en is er keuze uit een AMOLED of MIP scherm. Als deze zaken belangrijk voor je zijn, kijk dan naar een Fenix, maar ga je puur voor de prestaties, dan is de Enduro jouw nieuwe teammaatje, omdat hij niet alleen goedkoper is dan de Fenix 8, maar ook nog eens lichter van gewicht, terwijl de batterij langer meegaat.

Lees hier meer over de prestaties van de Fenix 7s. Alles wat dit horloge kan, kan de nieuwe Enduro uiteraard ook.

En wil je weten hoe de Enduro 3 verschilt van zijn broertje, de Enduro 2? Lees het hier! Wat mij het meeste opviel? De Enduro 3 heeft een batterij die langer meegaat, hij laadt efficiënter op in de zon en toch is de prijs met maar liefst 200 euro gezakt (en het gewicht met 7 gram) ten opzichte van de Enduro 2. Een waar huzarenstukje van Garmin, als je het mij vraagt.

Mijn vorige smartwatch was ook een Garmin, maar een al wat ouder modelletje: de Fenix 5s. Dit horloge was mijn trouwe partner op de Pacific Crest Trail in Amerika en heeft me dus vele duizenden kilometers lang vergezeld bij iedere stap. De grootte van het scherm van dat horloge is 42 mm, en de Enduro is alleen verkrijgbaar in 51mm, dus ik was bang dat hij te groot en log zou aanvoelen op mijn damespols. Dat valt al meteen mee. Het horloge weegt maar 63 gr (met bandje), terwijl de Fenix 5s 65 gram weegt. Dit terwijl de batterij veel (heel veel) krachtiger, en het scherm significant groter is.

Ook het horlogebandje is wat mij betreft een grote verbetering: de Ultrafit nylon band is een stuk comfortabeler en makkelijker verstelbaar dan de siliconenband die mijn vorige smartwatch had. Bij warm weer of veel zweten kreeg ik hier altijd irritaties van, maar de nieuwe nylon band is een verademing. Hij draagt fijn en is makkelijk verstelbaar. Overigens kun je natuurlijk altijd nog een ander bandje bijbestellen als je wat afwisseling wilt.

Het grotere scherm van de Enduro ziet er wat mij betreft niet oversized uit, en de extra ruimte op het scherm komt zeer goed van pas bij het navigeren, en het bekijken van de TopoActive kaarten die standaard al in het horloge voorgeladen zitten.

De Fenix 5s heeft ook navigatiecapaciteiten, maar op het kleinere scherm is dat dermate priegelig, dat ik die functies eigenlijk zelden heb gebruikt. Ook het feit dat de Enduro een touchscreen heeft, maakt de bediening een stuk makkelijker en intuïtiever. De interface is sinds de 5s wel wat veranderd, maar lijkt er nog genoeg op om meteen met het horloge overweg te kunnen.

Ook de ingebouwde zaklamp, waarvan ik van tevoren dacht dat ik hem nooit zou gaan gebruiken, blijkt een geweldige toevoeging. Met verschillende lichtsterktes en zelfs een rood lampje, vind ik ineens overal een mogelijkheid om een licht bij te halen. Als ik langs een weg moet lopen in het donker, zet ik het rode lampje aan en ben ik toch zichtbaar voor het verkeer.

Als ik iets moet zoeken in mijn rugzak, iets laat vallen onder een tafel of een donker paadje moet verlichten, telkens weer gebruik ik het kleine maar heldere lampje. Op de Fenix 5s diende het scherm zelf als zaklampje, maar dit gebruikte ik inderdaad nooit. De zaklamp op de Garmin horloges is nu echter geëvolueerd tot een volwaardige en zeer nuttige functie.

Batterijduur

De inmiddels al wat oudere batterij van de Fenix 5s haalde bij constant gebruik (tracken van activiteiten met GPS) van het horloge ook al een tijdje het einde van de dag niet meer. De zonder meer uiterst indrukwekkende batterijduur die Garmin claimt voor de Enduro 3 was dan ook het kenmerk waar ik het meeste van onder de indruk was, al voor ontvangst.

Volgens Garmin zelf zou het horloge 36 dagen meegaan in smartwatch-modus, 90 dagen als het zichzelf kan opladen met zonne-energie. Verder geeft de website aan dat het in de spaarstand tot 92 dagen meegaat, en met (voldoende) zonne-energie onbeperkt.

Wil je verbinding met één satelliet, dan is de batterijcapaciteit goed voor 120 uur tracking, en met alle beschikbare satellieten 80 uur.

Op de Garmin site staan nog veel meer scenario’s, maar uiteraard beperkt elke extra functie die je inschakelt, de levensduur van de lading. In de ‘expeditiemodus’ wordt een batterijduur van 77 dagen aangegeven.

In Utah, waar naar alle waarschijnlijkheid straks bijna elke dag zon in overvloed is, zou ik dus in theorie de hele route kunnen afleggen met elke dag gebruik van navigatie en GPS functionaliteit en het horloge maar een paar keer moeten hoeven laden in die twee maanden. Een heel groot voordeel als je maar een beperkte hoeveelheid oplaadcapaciteit meehebt.

Tijdens de volledige testperiode van vier weken heb ik het horloge inderdaad maar tweemaal hoeven opladen. Er was in die maand amper zon, en ik heb het horloge uiteraard zeer intensief gebruikt voor alle tests en bij het uitzoeken en uitproberen van alle functies. Bij de tweede oplaadbeurt was het horloge bovendien nog lang niet leeg, maar heb ik vast de TopoActive kaarten voor Utah op het horloge geladen. Deze bezigheid vereist dat het horloge aan de lader ligt tijdens het uploaden.

Proef op de som

Ik ben volop in training voor de tocht, en heb de Enduro inmiddels meegenomen op diverse tochten. Hierbij probeerde ik alle mogelijke scenario’s te bedenken die ik in Utah en in het dagelijks leven tegen zou kunnen komen, en vertrouwde op de Enduro om me er uit te redden.

De Garmin Enduro 3 heeft zoveel verschillende functies en mogelijkheden, dat je gerust een dag bezig kunt zijn om alle functies te ontdekken. Ik raad dan ook aan om eerst even te gaan zitten met de (zeer) uitgebreide gebruiksaanwijzing. Stel in ieder geval je favoriete sporten in op de manier zoals je ze wilt hebben. Als je onderweg bent voor een workout, wil je niet eerst je smartwatch hoeven in te stellen.

Wil je meldingen en rondetijden tijdens je hardloopsessies, maar niet tijdens je wandelingen? Geen probleem. Voor elke sport kan je andere instellingen opslaan. Zo koos ik ervoor om wel een melding te krijgen als ik verkeerd loop op een hike, maar niet op een gewone wandeling.

Verder keek ik wat mogelijke scenario’s waren waarbij ik de Enduro in het dagelijks leven zou gebruiken.

Scenario 1: Je bent in training voor een avontuur

Vlak nadat ik het horloge had ontvangen, werd ik verwacht op een roeitraining. Niet een sport die ik normaal gesproken beoefen, maar in het kader van de aanstaande Grand Canyon expeditie waar ik op meega, leek het onze groep raadzaam om dit eens te gaan oefenen met z’n allen. Het leek me een ideale gelegenheid om het horloge te testen. Het duurde even voor ik de sport ‘roeien’ had gevonden.

Het aanbod aan sporten in het horloge is indrukwekkend, er is bijna geen sport te bedenken of je kunt hem tracken met de sportwatches van Garmin. Het aanbod aan sporten op het horloge is sinds de Fenix 5s behoorlijk toegenomen. (Alleen al voor de categorie ‘fietsen’ kun je bijvoorbeeld kiezen uit ‘gewoon’ fietsen, woon-werk verkeer fietsen, bike tour, Indoor biking, MTB, e-bike, e-MTB, cyclocross, gravel bike, road bike, triatlon of BMX)

Al snel schalde er een luide stem door de boot, die in het Engels naar ons allen riep dat we de eerste ronde hadden voltooid. Aangezien we in een rechte lijn voeren, en niemand (ook ik niet) in eerste instantie doorhad wie daar naar ons schreeuwde, bracht dit nogal wat verwarring teweeg. De stem bleek uit mijn telefoon te komen, die verbonden was met het horloge via de Garmin Connect app. Hoewel het volume van mijn telefoon uit stond, bleek dit geen effect te hebben op de Garmin-stem. Gelijk een waardevolle les, ik schakelde hierna alle gesproken alerts uit.

Je kunt de Garmin een workoutschema voor je laten maken, of er zelf een samenstellen. De bestaande schema’s zijn verrassend compleet. Zo vond ik in de Garmin Connect app workouts om je voor te bereiden op langere hikes op oneven terrein (perfect!) en workouts voor roeiers. Precies wat ik nodig heb! Met een tik op de knop sla je ze op en stuur je ze naar je horloge. Als je de workout start, begeleidt het horloge je met bewegende beelden en een timer door de oefening, dus ook hiervoor is de telefoon niet meer nodig. Je kunt alerts instellen en het horloge je laten waarschuwen als het tijd is voor de volgende training.

Overigens houdt het horloge natuurlijk, naast je tijden, routes, etc. ook alle andere functies voor je bij. Zo wordt je hartslag, slaapstatistieken, ‘body battery’, trainingsstatus, Pulse-ox (zuurstofsaturatie), VO2-max en nog veel meer constant bijgehouden. De informatie is er als je hem nodig hebt, maar wordt niet constant in je gezicht gesmeten.

Scenario 2: Je bent op een onbekende plek en wilt op ontdekkingsreis

Om het horloge verder te testen, vertrok ik voor een volle dag met diverse tests. Ik reed naar een voor mij onbekend wandelgebied en bereidde geen enkele route voor. Op deze dag onderwierp ik de Enduro aan verschillende tests.

Allereerst liep ik in het wilde weg rond, nam elk paadje dat er interessant uitzag en liet het horloge me volgen. (Ver)dwalen is vaak mijn favoriete manier om een nieuw gebied te ontdekken. Nadeel is dat ik dan meestal óf in een cirkel rondloop en er na drie kilometer achterkom dat ik weer terug bij mijn startpunt ben, óf ik dwaal zover af dat ik nog uren moet teruglopen als ik er genoeg van krijg. Nu kon ik het horloge gewoon de opdracht geven om me terug te brengen naar het startpunt. Dat kan via een rechte lijn, of door het hertraceren van je gelopen route in de tegenovergestelde richting.

Hierna besloot ik om het horloge me te laten leiden. Ik vroeg de Enduro om voor mij een rondwandeling van 10 kilometer te maken, in een willekeurige richting. Omdat het horloge (dankzij de ingebouwde TopoActive-kaarten) hierbij dus geen gebruik maakt van je mobiele internetverbinding, duurt het even voor het met opties op de proppen komt. Maar na een seconde of 30, kreeg ik drie hele verschillende opties. Scroll erdoorheen, bekijk de routes en kies er een uit. Druk op start, en je kunt gaan! Dit beperkt zich natuurlijk niet alleen tot wandelingen, je kunt hem ook vragen om een route voor welke andere buitensport dan ook voor je uit te stippelen.

Ik ga vaak naar onbekende plekken en zoek dan naar een leuke route online. De Garmin gebruikt voor zijn suggesties veel bestaande routes en combineert die waar nodig. Dit kan er wel toe leiden dat als de routes korter dan je gekozen afstand zijn, het horloge een extra rondje toevoegt. In twee instanties stuurde de navigatie me een blokje om, om dan weer op dezelfde plek terug te komen en de route weer op te pakken. Ik had het idee dat dat kwam omdat hij dan net een paar honderd meter mist om je gekozen aantal kilometers te halen. Blijf dus wel altijd zelf opletten waar je wordt heengestuurd.

Toen ik deze functie later in een stedelijke omgeving uitprobeerde, waren er veel afslagen en zijweggetjes. Het horloge geeft standaard meerdere waarschuwingen voor elke afslag, via vibraties op de pols. Als er veel afslagen zijn, wordt dat al snel storend, en dus zette ik deze meldingen uit. Ook de rondetijden bleken hier weer terug te komen. Het lijkt me vrij onnodig om rondetijden te weten op een wandeling, maar blijkbaar staat deze instelling standaard aan voor alle sporten. Lesje geleerd, en ik zette ook alle rondetijden uit.

Scenario 3: Je weet al welke route je wilt lopen.

Ik laadde tijdens de test vervolgens een route in via de Komoot-widget op het horloge zelf en vroeg de Enduro om me de weg te wijzen. Hierbij liet ik de meldingen dat ik verkeerd liep wel aanstaan, omdat er veel minder afslagen waren, en een verkeerde afslag niet zo makkelijk goed te maken was. Dit verliep uitstekend en is een heel handige functie, alle soorten gpx-tracks kun je op deze manier inladen en gebruiken.

Ook kun je uiteraard andere apps gebruiken als Strava of Wikiloc. Check je favoriete fitness- of trackingapp om te zien of zij ook samenwerken met Garmin. Zelf gebruik ik meestal gewoon de Garmin Connect app. Voor het zelf plannen van routes kun je o.a. de Garmin Explore website en app gebruiken.

Scenario 4: Navigeren met kompaspeiling of waypoints

Tot slot gebruikte ik het horloge als navigatiemiddel om naar een verderop gelegen punt te navigeren. Je kunt met een druk op de knop de koers vast zetten op een herkenbaar punt (bijv. een bergtop, een uitkijktoren of een rotsformatie). Straks in Utah zal ik vaak naar een verder aan de horizon gelegen punt moeten navigeren via veel beklimmingen en afdalingen. Door een koers uit te zetten op het kompas van de Enduro, zie je voortdurend een rood pijltje op het kompas dat je laat weten of je nog op koers bent. De ABC-functie op het horloge combineert je kompas, hoogtemeter en barometer (Altimeter, Barometer, Compass) in één scherm. Een schat aan informatie binnen een blik op je pols.

Via de Garmin Explore website zal ik straks voor vertrek een route aanmaken waarin ik waypoints markeer voor de gewenste route. Ook deze waypoints kan je dan kiezen als navigatiedoel. Zo kan ik straks belangrijke punten onderweg vinden, zoals een waterbron of een van te voren begraven cache met voedsel en water.

Wat bovendien mogelijk is, is om op de kaart de coördinaten van een bestemming op te zoeken, deze coördinaten via de Garmin Explore app naar je smartwatch te sturen, en het horloge dan vragen je naar dat punt te navigeren. Mocht ik straks dus onverhoopt de weg kwijt zijn, kan ik met behulp van de kaart en het horloge weer de weg terugvinden naar mijn geplande route.

Scenario 5: Je bent onderweg en wel toe aan een pauze.

In de kaart op het horloge staan ook verschillende POI’s, (points of interest) waar je naartoe kunt navigeren. Bijvoorbeeld een bezienswaardigheid in de buurt, maar ook horeca, waterpunten, openbare toiletten, fietswinkels en nog veel meer. Dus kom je ineens met een lekke band te staan, of snak je naar een kop koffie? Vraag het horloge om je de weg te wijzen naar het dichtstbijzijnde terrasje of dorpje.

Midden in een bos vroeg ik om koffie. Het horloge gaf me vervolgens meerdere opties, de af te leggen afstand en de windrichting waarin het terras zich bevond. Ik koos een gelegenheid in de richting waar ik toch al heen liep, en gaf het horloge opdracht me erheen te leiden.

Een uurtje later stond ik voor de deur. Een dichte deur, dat dan weer wel, want de zaak bleek buiten het seizoen alleen open in het weekend, maar ja, dat wist het horloge uiteraard niet.

Voordelen

  • Extreem lange batterijduur.
  • Opladen met zonne-energie.
  • Een haast oneindig aantal mogelijkheden.
  • De telefoon kan thuisblijven, ook zonder internet kun je navigeren en je activiteiten tracken.
  • Van tevoren geïnstalleerde kaarten voor heel Europa, en de mogelijkheid andere werelddelen ook te uploaden.
  • Geheugen van 32Gb.
  • Koppeling met Garmin Inreach mogelijk (SOS functie activeren is dan mogelijk vanaf je pols).
  • Met behulp van de Garmin IQ app kun je widgets downloaden, die de mogelijkheden nog verder uitbreiden. (Bijv. een app waarmee je je horloge op afstand als zelfontspanner kunt gebruiken voor je telefooncamera). Ook kun je het uiterlijk van het scherm aanpassen.
  • Het horloge kan ook gezondheidsmetingen uitvoeren zoals je zuurstofsaturatie (handig voor bergbeklimmers) en zelfs een ECG maken, al is deze laatste functie nog niet toegestaan in Europa en dus hier ook niet beschikbaar. Dit kan mogelijk wel komen in de toekomst. Uiteraard vervangen dit soort metingen niet de noodzaak om naar een dokter te gaan bij klachten, maar het kan wel nuttige inzichten verschaffen en data vastleggen op het moment dat je je niet goed voelt en niet bij een ziekenhuis in de buurt bent.

Nadelen

  • Prijskaartje. De Garmin Enduro 3 heeft een retailprijs van 899,99 euro. Een hoop geld, maar voor dat bedrag krijg je ook een indrukwekkende hoeveelheid mogelijkheden.
  • Routes vinden of wijzigen duurt soms redelijk lang.
  • Door Garmin voorgestelde routes hebben soms overlappingen.
  • Geen keuze in formaat of kleur (voor dit model).
  • Zoveel mogelijkheden dat het even duurt voor je alles onder de knie hebt.

Conclusie

Hoewel thru-hikers of lange-afstandswandelaars niet direct als doelgroep worden aangesproken door Garmin, lijkt deze smartwatch wel degelijk op hun lijf geschreven te zijn. De slogan op de website van Garmin voor dit horloge is dan ook: ‘Ze zeggen dat je niet goed bij je hoofd bent’. En ik moet bekennen, er zijn inderdaad mensen die me dat zeggen.

Maar natuurlijk koop je een dergelijk technisch hoogstandje niet voor één onderneming. Ook in het dagelijks leven en bij al je andere sportactiviteiten moet hij functioneren. En dat doet hij zeker. Na een week testen mis ik het horloge al als ik het even afdoe. Waar ik al bijzonder tevreden was met de Fenix 5s, zet de Enduro 3 nog tien stappen erbij.

Mijn telefoon gaat nog wel mee op pad om foto’s te maken, maar voor eigenlijk alle andere functies waar ik eerst de telefoon gebruikte, voldoet de Enduro nu. En dat scheelt ook een heleboel batterij op mijn telefoon. Waar ik eerst zowel de Fenix 5s als mijn telefoon eigenlijk dagelijks of zelfs tweemaal daags moest opladen bij intensief gebruik, gaat mijn smartwatch nu zelfs met het intensief en regelmatig tracken van activiteiten en zonder veel zon, makkelijk meer dan een week of twee mee.

En de telefoon? Tsja, dat ligt eraan hoe mooi het landschap is. Maar omdat de kaarten op de smartwatch zelf geladen zijn, heb je geen internetverbinding nodig onderweg om te navigeren. De telefoon kan dus best op vliegtuigstand. Heerlijk rustig en bijzonder goed voor de batterij.

Het is wel goed om te onthouden dat dit horloge echt van meerwaarde is voor degenen die ook veel en vaak actief bezig zijn. Als je een keer in de week naar de sportschool gaat, is het nog steeds een mooi horloge, maar zullen de meeste functies niet aan jou besteed zijn. Trek je er daarentegen graag en lang op uit, en wil je je grenzen verleggen? Dan kan je je haast geen betere trainingspartner wensen dan de Enduro.

Ga voor meer informatie naar Garmin.com

De Enduro zal me vergezellen op mijn tocht door Utah. Na thuiskomst zal ik nog een artikel wijden aan hoe het me vergaan is op de tocht, en of de Enduro me inderdaad door de woestijn heeft weten te leiden.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.