Ben jij die natte rug tijdens het wandelen ook zo zat? Dan is dit de rugzak voor jou! De Lowe Alpine AirZone Active dagrugzakken zijn gemaakt voor zowel warme dagen als voor actieve mensen die geen natte rug willen tijdens hun hike. In september heb ik de 25 liter versie van deze rugzak uitgebreid getest in de Zwitserse bergen.

Het AirZone™ LT-rugsysteem

Het AirZone™ LT-rugsysteem is een lichtgewicht systeem dat bestaat uit gaas dat zich aan je lichaam aanpast gecombineerd met een licht gewicht frame om de vorm van de rugzak te behouden. Hierdoor ontstaat er een ruime ventilatieruimte die de luchtstroom bevordert en je koel houdt bij warm weer of intensieve activiteiten.

Het overgrote deel van de rugzak rust dus niet op je rug, deze wordt door het licht gewicht frame van je rug af gehouden. Slechts het stevige, maar ook zachte gaas rust op je rug. Dit zorgt niet alleen voor optimale ventilatie, maar ook voor comfort omdat je de inhoud van je rugzak niet tegen je rug voelt drukken.

De AirZone Active dagrugzakken zijn verkrijgbaar in 18 – 20 – 22 – 25 – 26 liter. Klik hier voor alle AirZone Active dagrugzakken.
Er zijn ook AirZone rugzakken verkrijgbaar voor meerdaagse tochten. Klik hier voor alle varianten van de AirZone rugzakken.

Lowe Alpine Airzone Active

Lowe Alpine Women’s AirZone Active ND25

Dit zijn de kenmerken van deze variant in de AirZone Active serie – de Lowe Alpine Women’s AirZone Active ND25:

 • Inhoud 25 liter
 • Ruglengte 46 cm – totale hoogte van de rugzak tot maximaal 63 cm
 • Breedte 29 cm (breedte van het gaas circa 20 cm)
 • Smallere afmetingen, waardoor ideaal voor vrouwen of mensen met een kleiner/smaller postuur
  (er is ook een 25 liter versie beschikbaar met gemiddelde afmetingen)
 • Gewicht 880 gram
 • 2 heupgordel zakken met rits, geschikt voor gps, compactcamera, snacks e.d.
 • 2 stretch mesh drinkfles zijvakken
 • Groot voorvak met rits
 • Hoofdvak met trekkoord
 • Bovenvak met rits voor snelle toegang
 • Binnenvak met rits voor waardevolle spullen, inclusief een clip voor sleutels
 • TipGripper wandelstokbevestigingspunten
 • Compatibel met 3 liter waterzak
 • Regenhoes
 • Borstband met fluitje
 • Slijtvaste buitenstof (voor 50% gerecycled) die is afgewerkt met een fluorkoolstofvrije DWR-behandeling

Lowe Alpine Airzone Active

Actief de bergen in

Herfst 2023 begon warm en zonnig, waardoor wij optimaal konden genieten in de bergen. Bijna iedere dag stond er wel een intensieve activiteit op het programma. De ideale omstandigheden om deze rugzak te testen.

Drie weken heb ik gewandeld in de brandende zon, in de sneeuw, maar ook in klamme koude omstandigheden. Over bergpassen ben ik heen gegaan, naar bergtoppen boven de 3000 meter, door valleien. Diverse malen heb ik een klettersteig beklommen, ben ik afgedaald langs steile rotswanden. En tijdens al deze activiteiten zijn mij diverse fijne dingen opgevallen aan deze rugzak.

Airzone Active

Fijne pasvorm

Wat ligt deze rugzak fijn op je rug zeg! En dat heeft onder andere te maken met het AirZone systeem. De rugzak zelf ligt enkele centimeters van mijn rug af, alleen het gaas rust op mijn rug. Dit gaas beweegt mee met alles wat ik doe. Dus als ik buk of draai of mij in moeilijke posities manoeuvreer tijdens bijvoorbeeld een klettersteig, beweegt dit mee met mijn ruggenwervel, terwijl de rugzak netjes op zijn plek blijft zitten. Dit zorgt voor extra comfort. Buiten het feit dat mijn rug niet onnodig nat wordt van het zweet. Een dubbele plus dus.

Verder zorgt de manier waarop de schouderbanden aan de rugzak zitten voor een extra goede drukverdeling. Zoals je op de foto bovenaan dit review kunt zien, zitten de schouderbanden niet direct aan de rugzak vast, maar is er een verbindingsstuk bovenaan. Hierdoor drukken de banden minder op de schouders. Zeker als je de rugzak wat zwaarder gevuld hebt, merk je het verschil. Met riempjes die aan het bovenste deel van de schouderbanden zitten, kun je de rugzak verder afstellen.

Deze variant van de AirZone Active serie heb ik mede gekozen vanwege de heupband. Omdat er 2 extra vakjes aan de heupband zitten, loopt het zachte gepolsterde gedeelte van de heupband ook verder door naar voren. Dit vind ik extra comfortabel omdat ik niet zoveel vet op mijn heupen heb. Als enige minimale nadeel hiervan kan ik noemen dat de extra polstering van de heupband wel betekent dat er op de heup wat zweet kan ontstaan. Maar dat is logisch en dat geldt natuurlijk voor iedere rugzak die extra polstering heeft. Het is een bewuste keuze die ik gemaakt heb en voor mij weegt het voordeel op tegen het nadeel.

Omdat dit een iets smallere rugzak is, had ik ook optimale bewegingsvrijheid. Geen ellebogen die tijdens het klimmen of manoeuvreren tegen de rugzak aan kwamen. Dat was wel heel fijn hoor!

Lowe Alpine

Borstband

De borstband wil ik even extra uitlichten. Want dit is normaal gesproken een persoonlijke ergernis van mij. Bij veel rugzakken zit de borstband meestal bevestigd op een soort “waslijntje”, zo noem ik het altijd maar.

Dan stel je dus de hoogte van de borstband af op wat jij comfortabel vindt en vervolgens verschuift dit naar boven tijdens het wandelen. En als je pech hebt dan loopt het riempje er in de loop van de tijd helemaal af en ben je dus minimaal de helft van je borstband kwijt. Of ben ik de enige die daar last van heeft?

De AirZone rugzakken hebben geen “waslijntje”, maar een stevige band waar je een soort “haak” in steekt op de hoogte die voor jou prettig is. En dit blijft gegarandeerd zitten! Wat mij betreft een driedubbele plus.

Opbergmogelijkheden

De Lowe Alpine AirZone Active ND25 is een rugzak die geen hoofdvak met rits heeft, maar met trekkoord. Daaroverheen heeft de rugzak een soort “muts” die de bovenkant afdekt en waar extra opbergmogelijkheden in zitten. Hierin zit een vak met rits aan de bovenkant voor snelle toegang en een vak met rits aan de binnenzijde voor bijvoorbeeld waardevolle spullen.

Daarnaast heeft deze rugzak nog een ruim voorvak met rits, 2 extra opbergvakken op de heupband en aan beide zijden de mogelijkheid een drinkfles te stoppen.
Er zijn overigens ook varianten van deze rugzak die wel een hoofdvak met ritsen hebben, maar de vele separate opbergmogelijkheden hebben mij voor deze variant doen kiezen.

Toen ik de rugzak net ontving, was ik eerlijk gezegd een beetje bezorgd over de grootte van de 2 extra zakken op de heupband. Ze ogen namelijk niet zo groot. Maar die bezorgdheid was absoluut ongegrond. In de praktijk blijkt hier zelfs mijn compactcamera in te passen. Dit is een compactcamera met een afmeting van 11 x 6,5 cm en een dikte van 3 cm plus een frontlens van 2 cm.

Deze kon ik er steeds heel makkelijk in en uit halen, mede ook door het rekbare mesh. Dat betekent dat een gemiddeld formaat GPS hier ook in past. En hetzelfde geldt voor de meeste telefoons. Mijn telefoon van 15 x 8 cm paste er met gemak in, echter ik koos ervoor deze in het binnenvak op te bergen.

Het voorvak wordt omschreven als een vak om bijvoorbeeld kaarten in op te bergen. Klopt. Aangezien het best een groot vak is, heb ik deze vooral gebruikt om mijn (klim)handschoenen in op te bergen, zodat ik ze niet steeds uit het hoofdvak hoef te vissen.

Geweldige kleur

Ik wil tussendoor ook even zeggen dat ik de kleur van deze rugzak – Deep heather – echt geweldig vind. Normaal gesproken zou ik niet snel voor een rode rugzak kiezen, maar dit is een natuurlijke niet felle kleur rood waar ik stiekem een beetje verliefd op ben geworden.
De Lowe Alpine Women’s AirZone Active ND25 is verder verkrijgbaar in de kleur blauw en de reguliere 25 liter versie van deze rugzak is verkrijgbaar in de kleuren groen en zwart.

Airzone Active rugzak

Extra features

Alle AirZone Active rugzakken zijn voorzien van TipGripper wandelstokbevestigingspunten. De punten van je wandelstokken kun je door deze kunststof clipjes steken waardoor je wandelstokken stevig hierin rusten. Met de riempjes aan de zijkant van de rugzak zet je de wandelstokken verder vast.

Ikzelf gebruik nooit wandelstokken, maar ik wilde dit natuurlijk wel uitproberen. Daarom heb ik na de vakantie een paar oude simpele wandelstokken geleend van iemand en heb daar een middag mee rondgewandeld. Met de wandelstokken op de rugzak bedoel ik dus. En deze bleven erg goed zitten. Ook als ik de rugzak van de rug af zwiepte. Een handig extraatje dus, deze TipGripper wandelstokbevestigingen.

De rugzak heeft een slijtvaste buitenstof die voor 50% gemaakt is van gerecycled materiaal en die is afgewerkt met een fluorkoolstofvrije DWR-behandeling. Dat betekent dat de stof in ieder geval waterafstotend is bij lichte regen. Bovendien is de rugzak voorzien van regenhoes die je aan de zijkant extra kunt vastzetten. En naast de elastische rand kun je het geheel, indien nodig, met een trekkoord nog wat verder aantrekken.

Verder is de rugzak compatibel met een 3 liter waterzak. Dit heb ik niet getest omdat ik geen waterzak tot mijn beschikking heb en deze zelf ook nooit gebruik.

Conclusie

Wat een geweldige rugzak! Comfortabel en lekker luchtig door het AirZone rugsysteem, prettige schouderbanden met een fijne drukverdeling, optimale bewegingsvrijheid zonder dat de rugzak verschuift, een borstband die op de juiste hoogte blijft zitten en vele handige opbergmogelijkheden. Ik wil geen andere rugzak meer!

De AirZone Active dagrugzakken zijn verkrijgbaar in 18 – 20 – 22 – 25 – 26 liter. Klik hier voor alle AirZone Active dagrugzakken.
Er zijn ook AirZone rugzakken verkrijgbaar voor meerdaagse tochten. Klik hier voor alle varianten van de AirZone rugzakken.

Lowe Alpine Airzone

Meer over Lowe Alpine

Lowe Alpine is onderdeel van het merk Rab, een kwalitatief outdoormerk dat sinds 1981 bestaat. Het verhaal van Lowe Alpine begint echter al in 1967, zoals hier te lezen is op de website van Rab. Greg, Mike en Jeff Lowe zijn opgegroeid in de outdoor en waren toen ze in de twintig waren al de leidende klimmers van hun generatie. Maar de rugzakken die ze destijds ter beschikking hadden, waren te zwaar en onstabiel. Ze realiseerden zich dat ze een nieuw soort rugzak nodig hadden die spullen veiliger kon vervoeren, terwijl ze zich toch vrij konden bewegen op veeleisend terrein.

In 1967 ontwierp, testte en lanceerde Greg Lowe de Expedition-rugzak van Lowe Alpine Systems, een revolutionaire rugzak die klimmers meer bewegingsvrijheid in de bergen gaf. Het beschikte over een innovatief intern frame, compressiebanden en andere nog nooit eerder geziene kenmerken. Deze rugzak veranderde de outdoorindustrie voor altijd en werd de blauwdruk waarvan alle moderne, technische rugzakken zijn afgeleid.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.