Review Fjällräven Abisko Trekking Tights
Tekst en fotografie: Marloes van Pareren
Hiken in een legging. Het is wel even anders dan ik gewend ben. Bij een legging denk ik aan binnensporten, aan de jaren 90 (van die felgekleurde leggings!) of aan Engelsen met licht overgewicht waarbij, door de net iets te strakke stretchstof, ieder detail goed te zien is. Daarom was ik dan ook erg benieuwd naar de Fjällräven Abisko Tights. Hoe comfortabel is wandelen in een legging? En is dat nou echt een verbetering ten opzichte van de standaard wijde wandelbroeken die we normaal dragen?
In 1960 is Fjällräven gesticht door Ako Nordin in het Zweedse stadje Örnsköldsvik. Een plek waar bos, zee en bergen samenkomen. Fjällräven is gespecialiseerd is outdoorkleding en-uitrusting die geschikt is voor alle omstandigheden. De kleding en uitrusting is zo ontwikkeld dat deze een leven lang mee kan gaan, wat ten goede komt aan dezelfde natuur als waar je hem in gebruikt.
Het ontwikkelen van duurzame, tijdloze en functionele kleding, het verantwoordelijk omgaan met mensen, dieren en natuur en inspireren en interesse opwekken voor het buitenleven zijn de pijlers waar Fjällräven op draait.
The Arctic Fox Initiative
Een opgerold vosje, hét symbool van Fjällräven. We kennen het allemaal, maar waar staat het nou eigenlijk voor? Het woord Fjällraven betekent poolvos in het Zweeds. De poolvos staat in Scandinavië al een eeuw op de lijst van bedreigde diersoorten. In 2019 is Fjällraven begonnen met het ondersteunen van projecten op het gebied van natuurbescherming. Het eerste project was het Save The Arctic Fox Project van de universiteit van Stockholm. Sindsdien geeft Fjällraven ieder jaar subsidies aan goede doelen om hiermee een steentje bij te dragen aan de bescherming van de natuur.
Duurzaamheid
Hoe duurzaam is Fjällräven nou echt? “Alles wat we doen heeft impact op het milieu rondom ons en de mensen en dieren die er wonen. Als outdoorbedrijf zijn we ons terdege bewust van deze impact en we doen ons uiterste best om onze voetafdruk in het milieu zo klein mogelijk te houden.” Aldus Fjällräven op hun website. Ze proberen op zowel het gebied van materialen, ontwerp en productie voor de meest duurzame opties te kiezen.
Zelf geven ze aan dat dit nog niet altijd lukt, maar dat ze met de jaren steeds verder innoveren om steeds duurzamer te kunnen produceren. In 2023 is Fjällräven gekozen tot meest duurzame bedrijf binnen de outdoorbranche van Zweden. Dit is het tweede jaar op een rij dat ze deze mooie award mochten ontvangen en een groot compliment voor de inspanningen die er op het gebied van duurzaamheid worden geleverd.
De Abisko Trekking Tights
Genoeg over Fjällräven! Het is tijd om de Abisko Trekking Tights te bekijken: “Een extra slijtbestendige trekking-legging met verstevigde gedeeltes op het zitvlak en de knieën, gemaakt van duurzaam, dubbel-gebreid stretchmateriaal van gerecycled polyester met een matte, ondoorzichtige finish”. Aldus Fjällräven. De legging is geproduceerd zonder gebruik te maken van PFC’s. Met PFC’s worden ‘geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën’ bedoelt.
Deze chemicaliën worden gebruikt om stoffen waterafstotend te maken en zijn schadelijk voor het milieu. De Abisko Tights zijn wel afgewerkt met een waterafstotende finish, maar deze is dus niet (of minder) belastend voor het milieu.
Dé outdoor-test
Om de legging aan een goede test te onderwerpen neem ik hem mee op reis naar Engeland en Frankrijk. Hier loop ik er meerdere trails mee in verschillende weersomstandigheden: van kou en regen tot strakblauw en zomers warm. Wat mij opvalt is dat de legging warmer is dan ik in eerste instantie dacht. Tijdens de wandelingen in temperaturen van rond de 20 graden zijn ze voor mij zelfs iets té warm.
Hierdoor schuren de naden een beetje en voelen mijn benen zweterig aan. Tijdens de hikes bij lagere temperaturen en bij minder mooi weer is de legging perfect! Hij voelt goed aan en loopt lekker. Na een regenbui droogt de legging snel op als een wat zon bij komt kijken. Ook raakt hij niet helemaal doorweekt door de waterafstotende laag die erop zit.
Verstevigde delen
Een groot voordeel van deze legging zijn de verstevigde delen op de knieën en het zitvlak. Ik zit zelf nogal eens op mijn knieën om iets in mijn rugzak te zoeken of een cameralens te wisselen. Daarnaast is het fijn om tijdens een pauze niet gelijk een nat achterwerk te hebben als je ergens in het gras of op een vochtig bankje zit. Ook zitten er in de legging twee kleine zakje om een telefoon of energybar in te stoppen. Persoonlijk vind ik de vakjes iets te klein voor een telefoon, omdat de legging strak om je benen zit voelt je telefoon nogal als een obstakel. Maar voor iets kleins als een energybar zijn ze prima.
Maatvoering
Ik ben gezegend met echte Hollandse maten: dat wil zeggen lange benen. De meeste broeken vallen bij mij te kort. Fjällräven is voor mij in het verleden altijd al een favoriet geweest omdat ze hun broeken extra lang maakten zodat je ze zelf op lengte kon omslaan. Voor mij betekent dit dat ze zonder omslag precies lang genoeg zijn! Ik was dan ook benieuwd hoe dit bij de legging uit zou pakken. Gelukkig valt ook de legging valt bij mij precies lang genoeg.
Hij zit niet te strak en ook de bovenkant sluit mooi aan. De taille komt ongeveer tot halverwege je buik zodat de buikband van een rugzak niet gaat schuren met de legging. Persoonlijk vind ik zo’n hoge band ook prettig met hikes omdat je beter kunt bukken zonder dat de band in je buik snijdt. Op de website van Fjällräven kun je in een maattabel zien welke maat voor jou het beste valt.
Prijs
Zitten er nog nadelen aan de Abisko Trekking Tights? Één nadeel is voor sommige misschien de prijs. Op de Fjällräven website staat de legging te koop voor €210. Dat is best een hoop geld voor een broek. Het voordeel is dat deze legging volgens Fjällräven lange tijd mee moet gaan. Als je een beetje rond-googled kom je de legging bij verschillende outdoorwinkels tegen voor een lagere prijs. Even rondkijken is dus zeker de moeite waard!
Hoge temperaturen
Nog een ander nadeel dat ik zelf tegenkwam is dat de legging minder geschikt is voor hoge temperaturen. Op dagen dat het kwik boven de 20 graden kwam ging de legging bij mij een beetje zweten en schuurde de naden over mijn benen wat een onprettig gevoel gaf. Ik zou dus aanraden om hem alleen in wat lagere temperaturen te dragen. De herfst is wat dat betreft een ideale tijd om hem uit te proberen!
Eindoordeel
Ik heb uiteindelijk in een paar weken tijd heel wat kilometers afgelegd in de Fjällräven Abisko Trekking Tights. In het begin vroeg ik me af of ik ze fijner zou vinden dan een “gewone” wandelbroek. Ik kan hier geen eenduidig antwoord op geven. De Trekking Tights zijn lekker licht om te dragen en lopen fijn. Maar er zijn omstandigheden dat ik toch voor een gewone wandelbroek zou kiezen (of een korte broek).
Als ik een stevige trektocht in de bergen op het programma heb staan, dan gaat de legging zeker mee! Maar voor een kortere wandeling door Hollandse landschappen zou ik toch sneller voor een gewone broek kiezen. Uiteindelijk kan ik alleen maar aanraden om hem een keer aan te trekken als je in een outdoorwinkel bent om te zien hoe hij voelt. En dan: Op naar buiten!
Voor-en nadelen
Hoge kwaliteit
Mooie pasvorm
Robuuste vlakken op achterkant en knieën
Hoge taille
Gaat lang mee
Fjällraven denkt goed na over het milieu en duurzaamheid tijdens de productie
Hoge prijs op de Fjällraven website
Minder geschikt voor hoge temperaturen
Zakjes zijn net te klein voor een mobiele telefoon
In 1960 is Fjällräven gesticht door Ako Nordin in het Zweedse stadje Örnsköldsvik. Een plek waar bos, zee en bergen samenkomen. Fjällräven is gespecialiseerd is outdoorkleding en-uitrusting die geschikt is voor alle omstandigheden. De kleding en uitrusting is zo ontwikkeld dat deze een leven lang mee kan gaan, wat ten goede komt aan dezelfde natuur als waar je hem in gebruikt.
Het ontwikkelen van duurzame, tijdloze en functionele kleding, het verantwoordelijk omgaan met mensen, dieren en natuur en inspireren en interesse opwekken voor het buitenleven zijn de pijlers waar Fjällräven op draait.
OOK INTERESSANT
Fotograaf en Outdoor liefhebber. Dat is heel kort zoals ik mijzelf zie. Buiten zijn en buiten beleven, dat is wat ik wil laten zien in mijn verhalen en beelden. In de hoop dat ik jou, de lezer, mee kan nemen in een wereld zoals je deze nog niet eerder zag. Ik wil je enthousiast maken om ook te ondernemen en te ontdekken. Soms ver weg en soms om de hoek, avontuur is nooit ver weg. “And so the adventure begins.”