Multi-sport-horloge. Het is een mond vol. De nieuwe smartwatch van Garmin in de Fenix serie presenteert zichzelf als dé droom voor iedereen die graag actief bezig is. Voor mij als fervent outdoorliefhebber een goede reden om dit horloge aan een stevige test te onderwerpen. Wat kun je er allemaal mee? En is de Fenix 7 een must of enkel een leuke gadget om je sportieve prestaties te tracken? Alvast een kleine spoiler: ik was al fan van Garmin voordat ik de Fenix 7s mocht proberen. Ik ben heel benieuwd of Garmin zichzelf heeft weten te overtreffen met dit nieuwe horloge.

Om het horloge goed te kunnen testen heb ik het meegenomen naar outdoorparadijzen Normandië en Bretagne in Frankrijk.

Waarom een sporthorloge?

Maar waarom dan? Waarom zou je zoveel geld aan een sporthorloge uitgeven? Bij mij is het ooit begonnen met de irritatie dat ik tijdens wandelingen continue op mijn telefoon aan het kijken was. Niet om mijn mails en appjes te checken natuurlijk, maar bij het lopen van een onbekende route functioneerde mijn telefoon als routekaart. Het stoorde mij dat je zelfs in de natuur met een telefoon bezig bent. Daarnaast wordt het lopen van lastige routes met stokken of routes waarbij je over rotsen moet klimmen nog iets uitdagender met een telefoon in de hand.

Ik zocht daarom een horloge waarmee je kan wandelen. Waarop een duidelijke kaart zichtbaar is met wandelpaden. Een horloge met routefunctie die mij verteld als ik af moet slaan of de foute kant op ga. Op die manier hoef ik me geen zorgen meer te maken om de route en kan ik volledig opgaan in de omgeving. Een aantal jaar geleden heb ik daarom de Garmin Fenix 5s aangeschaft. Een schot in de roos! Het horloge heeft mijn arm daarna niet meer verlaten en samen hebben we heel wat wandelingen tot een goed einde weten te brengen. Tot ik de Fenix 7s mocht uitproberen…

Welke modellen zijn er verkrijgbaar binnen de Fenix 7 serie?

 • De standaard versie van de Garmin Fenix 7 kost €699.
 • De iets luxere versie met solar charging (later meer hierover) kost €799.
 • De Sapphire editie met extra gehard glas en vooraf geïnstalleerde TOPO-map gaat voor €899 over de toonbank.
 • Binnen deze drie modellen zijn er drie verschillende afmetingen te kiezen. De Fenix 7s heeft een diameter van 42mm, de Fenix 7 van 47mm en de 7x heeft een klok van 51mm. Natuurlijk zijn alle soorten in verschillende kleuren en met verschillende materialen band te verkrijgen. Het oog wil ook wat!
 • Voor deze review heb ik de Fenix 7s solar getest. Persoonlijk vind ik de 7 en 7X te groot voor mijn smalle vrouwenpols. Het grootste verschil met de andere twee modellen is de batterijduur (door de kleinere horlogekast zit er een kleinere accu in). Maar hier staat tegenover dat het horloge totaal niet lomp en groot aandoet en prima te dragen is bij nettere kleding.

Multisport

Ik ga je niet alle functies van het horloge uitleggen. Maar neem maar van mij aan dat multisport ook echt multisport is. Je kunt het zo gek niet verzinnen of Garmin heeft er toepassingen voor in het horloge gestopt. Van boulderen tot sneeuwschoenwandelen en van golfsurfen tot padel. Daarnaast vind je voor-geïnstalleerde skipiste-en golfbaankaarten, kun je je conditie monitoren en heeft het horloge ook alle functies die je in een reguliere smartwacht tegenkomt zoals mail en berichtenweergave, muziek, betaalfunctie en weersvoorspelling.

Benieuwd welke functies er allemaal op de Garmin Fenix 7 zit? Kijk dan hier.

Om het horloge toch goed te kunnen testen heb ik het meegenomen naar outdoorparadijzen Normandië en Bretagne in Frankrijk. Natuurlijk wandelde ik ermee over kliffen, het strand en het heuvelachtige binnenland. Maar ik surfte er ook mee in de golven op een SUP, ik zocht de snelheid op met kitesurfen en als voorbereiding op deze activiteiten gebruikte ik het horloge thuis tijdens workouts in de sportschool. Aan de hand van deze inspanningen laat ik zien wat het horloge allemaal kan.

Garmin Connect

Bijna alle instellingen op het horloge kun je aanpassen zonder dat je hiervoor een telefoon of computer nodig hebt. Maar wil je bijvoorbeeld een nieuwe klok-interface of zoek je een bepaalde app voor op de horloge dan kun je gebruik maken van de app-store van Garmin: Connect IQ. Dit werkt hetzelfde als een reguliere app-store waarbij apps direct op je horloge geladen worden.

Behalve dat je na een activiteit een uitgebreide samenvatting van je prestaties op het horloge zelf krijgt, wordt deze ook op je telefoon ingeladen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de app Garmin Connect. Hierin kun je bijvoorbeeld ook je gelopen route in Google Maps zetten of inzoomen op je hartslaggrafiek. Je kunt in Garmin Connect ook aanpassingen maken in de instellingen van je horloge die niet met het horloge zelf kunnen.

Eén nadeel van deze app is dat hij soms nogal onoverzichtelijk is. Er zijn veel verschillende tabbladen waar instellingen onder verstopt zitten en het kost soms best wat tijd om het juiste tabblad te vinden. Het voordeel is dat je het eigenlijk niet fout kunt doen en dus uiteindelijk wel op de juiste plek in de app terecht komt.

Hiken

Hiken, wandelen, trailrunnen, hardlopen. Het horloge is ideaal voor sporten waar je een kaart bij nodig hebt. Zelf zet ik voor een route via de app Wikiloc een GPX bestand op het horloge. Ideaal want Wikiloc heeft een speciale app voor op het horloge. Daarna is het een kwestie van de route starten en gaan wandelen. Zo simpel is het! Tijdens het wandelen geeft het horloge aan als je de foute kant op gaat, kun je op de kaart zien waar je bent, het hoogteprofiel nakijken en bijhouden hoe snel je loopt en hoe ver je al gevorderd bent.

Verder word er allerlei data opgeslagen tijdens de wandeling: onder andere het aantal afgelegde hoogtemeters, hartslag en tempo. Na het afronden van de wandeling krijg je een uitgebreide analyse van je prestatie. Voor een gewone wandeling is dit natuurlijk niet meer dan een leuke bijkomstigheid, maar gebruik je het horloge voor hardlopen of trailrunnen dan is deze samenvatting essentieel voor je training.

Maak je geen gebruik van Wikiloc? Geen probleem! Ook apps als Strava, Komoot en Google Maps werken perfect samen met de Garmin Fenix 7. Daarnaast kun je ook gewone GPX route-bestanden inladen in de Garmin TOPO kaarten.

Touchscreen

De Fenix 7 is het eerste model dat uitgerust is met een touchscreen. En eerlijk is eerlijk, je moet er even aan wennen in het begin. Maar als je het touchscreen eenmaal in de vingers hebt werkt het super. Tijdens je wandeling kun je door de kaart heen scrollen om te kijken hoe de route loopt, maar ook waar je je bevind op het hoogteprofiel (en wanneer je weer mag gaan dalen!) en of er een picknickplek in de buurt is. Zelf vond ik het erg handig om voorafgaand aan een wandeling een overzicht te krijgen van de route. En natuurlijk om halverwege de wandeling te zien waar een mooie plek voor een koffiepauze is! Per activiteit kun je ervoor kiezen om het touchscreen aan of uit te zetten, hiermee bespaar je batterij en maak je niet per ongeluk selecties tijdens bewegelijke sporten. De knoppen aan de zijkant van het horloge kun je wel ten alle tijde gebruiken om het horloge te bedienen. Erg handig!

GPS

De accuraatheid van de gps op het horloge is groot. Je ziet bijna tot op de meter nauwkeurig waar je bent en het is bij mij niet voorgekomen dat het horloge een slechte ontvangst had. Bij het starten heeft hij binnen een halve minuut genoeg satellieten gevonden om goed op de navigeren. Let wel op, alleen de Sapphire modellen hebben vooraf geladen TOPO-kaarten op het horloge staan. Bij de andere modellen moet je deze zelf downloaden voordat je gaat wandelen. Er staat wel een basiskaart op het horloge, maar die is niet heel erg gedetailleerd. Bij een wandeling over kliffen langs de oceaan bleef het horloge volhouden dat ik in het water liep…

Solar

Bij de solar en Sapphire versie van de Garmin Fenix 7 zitten in het glas solarcellen die ervoor zorgen dat de batterij van je horloge tijdens een buitenactiviteit minder snel leeg loopt. Een aantal wandelingen maakte ik tijdens zonovergoten dagen, een mooie test dus hoe goed deze zonnecellen werken. Verwacht niet dat je je horloge nooit meer aan de stekker hoeft te leggen door de solarcellen, maar er is wel degelijk een verschil in de gebruiksduur van de batterij als je het horloge in de volle zon gebruikt. Tijdens een activiteit van ongeveer een uur in de volle zon verloor de batterij maar één à twee procent van de capaciteit. De solarcellen compenseren dus als het ware het extra batterijgebruik.

Garmin Fenix

Accuduur

Met mijn oude Garmin 5s was de batterij na één dag lopen ongeveer voor ongeveer 3/4 leeg. Met de Fenix 7s daarentegen kan ik makkelijk een aantal dagen achter elkaar wandelen zonder dat de batterij leeg raakt. Bij het starten van een activiteit kun je de instellingen van het horloge wat betreft batterijgebruik aanpassen. Standaard staan alle functies van het horloge aan, maar heb je een aantal dagen niet de mogelijkheid je horloge op te laden dan kun je functies van het horloge uitzetten om batterij te sparen. Hierdoor kun je de accuduur van horloge verlengen zodat je zelfs de langste trails kunt tracken!

Golfsurfen met een SUP

De Fenix 7s is waterdicht tot 100m. Dit betekent dat je er niet mee kunt scubaduiken, maar wel prima mee kunt zwemmen of snorkelen in ondiep water. En dus peddelde ik met mijn SUP de oceaan op om te testen hoe mooi het horloge mijn ‘rides’ weergeeft. Het horloge heeft het flink te verduren gehad in het water: hij draaide mee in rollende golven, werd meerdere keren van het bord gelanceerd en crashte recht in de kolkende whitewash…

Dit alles werd met verve doorstaan. Leuk is dat tijdens het SUP-pen niet alleen de standaard prestaties als snelheid en hartslag worden weergegeven, maar ook het aantal peddelslagen en de afstand die je per slag aflegt. Hierdoor kun je na je sessie precies zien hoe je gepresteerd hebt. En natuurlijk het leukste: een kaart waarop precies te zien is hoe lang je op de golven surfte!

Kitesurfen

Hoe hard vaar ik nou eigenlijk als ik aan het kitesurfen ben? Dat vroeg ik me altijd al af als ik, voor mijn gevoel, met hoge snelheid door het water sneed. En hoe hoog kom je bij een sprongetje? Dit kun je allemaal meten met de kitesurf-tracker in het horloge. Bij instellingen kun je aangeven of er een 3d-profiel aangemaakt moet worden van je sessie. Superleuk toch?!

Hoogtemeter

Voordat je een activiteit start vraagt het horloge altijd om de hoogtemeter te kalibreren. Geen overbodige luxe blijkt, de hoogtemeters in de Fenix 7s zijn niet altijd even accuraat. Bij het starten van een activiteit op zeeniveau heb ik hoogtes een stuk onder en boven nul voorbij zien komen voorafgaand aan de kalibratie! Je kunt kiezen om de hoogte zelf in te vullen, via GPS een check te doen of via DEM (Digital Elevation Model)een meting te krijgen. DEM lijkt meestal het meest accuraat te zijn, hierbij wordt je GPS positie vergeleken met kaarten in je horloge.

Hoogtemeters tijdens een activiteit worden met name gemeten door verschillen in de luchtdruk (barometer). Tijdens mijn kitesurfsessie werd er een hoogteverschil van -132m tot +37m gemeten. Altijd leuk om te zeggen dat je tot een hoogte van 37m gesprongen bent, maar -132m wordt lastig uitleggen. Dit was wel aan de vooravond van een storm waarbij de luchtdruk al flink aan het dalen was. Je ziet dat de sensoren in het horloge daar veel last van hebben bij hogere en wisselende snelheden. Je kunt er daarom voor kiezen om hoogtemeters niet te meten aan de hand van luchtdruk, maar voor de optie ‘alleen hoogtemeter’. Dat zou in dit soort gevallen nauwkeuriger moeten zijn.

Workout

Om alle bovenstaande outdoor-sporten goed te kunnen uitoefenen probeer ik mijn conditie op pijl te houden en het liefst te verbeteren. Met name in de koude, donkere wintermaanden sport ik daarom wekelijks in de sportschool. Ook hier gebruik ik het horloge om mijn prestaties bij te houden. Garmin heeft hiervoor een speciale waarde die het niveau van je lichamelijke conditie meet: VO2 max. Je VO2 max wordt altijd weergegeven in het horloge, het is eigenlijk een optelsom van al je inspanningen en zal dus niet verschillen per activiteit maar door de tijd heen verbeteren.

VO2-max

Wat is VO2 max? Met de VO2-max meet je het niveau van je lichamelijke conditie aan de hand van de maximale hoeveelheid zuurstof die jouw lichaam per minuut op kan nemen. Tijdens een lichamelijke inspanning neemt het zuurstofverbruik toe wanneer je je inspanningsniveau verhoogt. De “V” in de term “VO2-max” staat voor “maximaal volume” en “O2” betekent zuurstof. Om te kunnen bepalen hoe het gesteld is met jouw VO2-max oftewel met jouw fysieke conditie laat het horloge je een getal zien.

Klinkt allemaal nogal technisch hè, maar eigenlijk is het heel simpel. Het horloge verteld je naast dit getal namelijk ook of dit goed is of niet. En wil je jezelf verbeteren? Dan is het enige dat je hoeft te doen een hoger getal zien te krijgen. Hoe hoger het getal, hoe beter je fysieke conditie. Als je iedere keer dezelfde training volgt op steeds een iets hoger niveau zal je zien dat je VO2-max langzaam omhoog kruipt.

Conclusie

Zoals ik in het begin van deze review al aangaf was ik al fan van Garmin vanaf het moment dat ik de oudere Garmin Fenix 5s om mijn pols had. Daar is geen verandering in gekomen. Hoewel ik aan het begin sceptisch was (hoeveel kan er nou werkelijk verbeterd zijn twee modellen verder?), ben ik ben zeer enthousiast over de prestaties van de Fenix 7s.

Met name de accuduur heeft mij positief verast. Maar ook de hoeveelheid activiteiten die standaard aanwezig zijn in het horloge (het is absoluut een multi-sporthorloge te noemen!) en de nauwkeurigheid en snelheid van de GPS hebben mij over de streep getrokken.

En is het echt een must voor iedere sporter of enkel een leuk gadget? Voor mij persoonlijk is het een must, ik moet er niet aan denken om weer met mijn telefoon in de hand te moeten navigeren! Maar aangezien mijn overige in-en outdooractiviteiten voor mijn eigen plezier zijn is het op dat vlak voor mij meer een heel leuk gadget. Sport je echter op hoger niveau of wil je actief je prestaties verbeteren, dan is het horloge wel degelijk een must. Kort samengevat is mijn conclusie dus: kopen!

VoordelenNadelen
– De accuduur is waanzinnig. De solar-functie werkt als een goede booster op de accu.– De hoogtemeter is niet altijd accuraat.
– Je kunt bijna alle sporten tracken die je kunt verzinnen.– De prijzen van de verschillende Fenix 7 modellen zijn best hoog.
– Het horloge is in verschillende formaten verkrijgbaar, je kunt dus altijd kiezen wat bij jou past.– Kies je voor het kleinere s-model dan heb je wel minder accuduur dan bij de grotere formaten.
– De TOPO-kaarten zijn zeer gedetailleerd en geven ook informatie over bijvoorbeeld parkeerplaatsen, restaurants en picknickplekken.– Op de goedkopere modellen moet je zelf de TOPO-kaarten inladen.
– De GPS is zeer snel en accuraat.
– Het touchscreen werkt fantastisch.
– Het horloge is waterdicht waardoor je ook watersporten kunt tracken.– Je kunt niet scubaduiken met het horloge.
– Je kunt heel makkelijk van bandje wisselen. Heb je een sjiek feestje? Dan kun je het horloge toch dragen met een nette leren of nylon band.
– Zelfs in de felle zon is het scherm goed leesbaar.
– Afgezien van alle sport-functionaliteiten kun je met dit horloge ook alles wat je met een normale smartwatch kan.
– Je kunt bijna alle instellingen op het horloge zelf aanpassen. – Garmin Connect: de app waarmee je het horloge met je telefoon verbind, is niet echt overzichtelijk.

Je kunt deze Garmin Fenix 7s eenvoudig online bestellen op Garmin.nl


Outdoor in Normandië en Bretagne

Ben je na het zien van de foto’s in dit artikel benieuwd naar outdoormogelijkheden in Bretagne en Normandië? Lees dan vooral mijn artikelen die ik eerder publiceerde op Mountainreporters! In dit artikel neem ik je mee langs bizarre rotsformaties in Bretagne. Hier lees je alles over het verste puntje van Bretagne: Crozon. En in dit artikel neem ik je mee over de GR223 in Normandië. Veel plezier!

2 Reactie op “Review Garmin Fenix 7s solar multi-sporthorloge”

 • Janny
  10 september 2023 at 15:21

  Hi Marloes,

  Zelf gebruik ik de 7s voor zwemmen, zowel binnen als buiten. Ergens op Facebook kwam ik een commentaar tegen die zei dat de Fenix 7 niet altijd de juiste openwater meters aangeeft (vaak teveel). Vanmorgen heb ik met een aantal dames in openwater gezwommen en gaf hij bij mij ook het meest aantal gezwommen meters aan, wat niet juist kan zijn. Heb jij hier ervaring mee? Misschien via anderen?

  Groetjes,
  Janny

  • Marloes van Pareren
   Marloes van Pareren
   7 oktober 2023 at 10:16

   Hoi Janny,

   Excuses voor de late reactie. Ik was niet eerder in de gelegenheid om te reageren. Ik heb zelf geen ervaring met zwemmen, maar wel met watersporten en wandelen. Het is mij inderdaad ook al een aantal keren opgevallen dat het horloge niet altijd even accuraat is. Met name als je een activiteit start (of hem mee laat lopen zonder een activiteit te starten) zonder GPS wil de afstand nogal eens afwijken van de werkelijkheid. In open water lijkt dit nog meer te zijn dan op het vaste land. Ik durf niet te zeggen hoe dit kan, maar heb het idee dat het hoogte-en drukverschil in het water ermee te maken heeft. Misschien heeft Garmin hier een antwoord op? Veel plezier met zwemmen in ieder geval!

   Groetjes Marloes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.