Ben je op zoek naar een ruime en makkelijke familietent? Of ga je met vier personen kamperen en wil je in een tent verblijven?  Kijk dan eens naar de Coleman Meadowood 4L Blackout. Ik heb deze vierpersoons tunneltent uitgebreid getest en ik ben door verschillende redenen onder de indruk. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder.

Het merk Coleman

Coleman is een erg populaire tentenfabrikant. Met name de kwaliteit en het gebruiksgemak van de grotere familietenten zijn een van de redenen waarom dit merk vaak te zien is op de camping. Colemanmerk is in het jaar 1900 begonnen met draagbare gaslantarens en heeft in 1960 tenten, slaapzakken en stoelen aan het assortiment toegevoegd.

Het merk is sinds de introductie van de tenten snel vooruitgegaan en het assortiment is flink uitgebreid. Ook de tent die ik heb getest heeft een aantal slimme functies waarmee Coleman aangeeft nog altijd vol in te zetten op hoge kwaliteit tenten waarbij aan alles gedacht wordt.

Coleman tent review
De naamstelling van de tent. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters

De tent opzetten

De tent komt in een draagzak waarbij de rits naar de zijkant doorloopt. Dit is met name handig bij het weer opbergen van de tent. Je kan door de tas compleet open te ritsen de opgerolde tent makkelijker in de hoes schuiven. De instructies zijn in de draagtas genaaid waardoor je deze niet kan verliezen en altijd bij de hand hebt.

Door de tunnelconstructie is de tent met twee personen vrij snel op te zetten. Ik heb de tent tijdens flink wat wind opgezet maar ondanks het vrij forse formaat viel dit zeker niet tegen. De tentstokken zijn voorgevormd waardoor er weinig kracht nodig is om de stokken in de houders aan de tent te bevestigen. Verder zijn deze met kleur gemarkeerd zodat je eenvoudig ziet waar welke stok dient te komen. De tentstok sleeves zijn gemaakt van gaas waardoor de tent wat beter bestand is tegen wind.

Aan alle kanten vind je voldoende lange scheerlijnen zodat de tent staat als een huis. De aanwezigheid van stormbanden vind ik een groot pluspunt. Hiermee kan je de tent extra verstevigen op de plaatsen waar dit het meest belangrijk is. Mocht je deze niet willen gebruiken dan zijn deze eenvoudig afneembaar.

Colemant tent review
De strombanden zijn eenvoudig afneembaar. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters
Coleman tent review
Ondankt het forse formaat staat de tent vrij snel op zijn plek. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters

De slaapcabines

Naam BlackOut heeft te maken met de slaapcabines. Deze zijn namelijk zwart vanbinnen. Ook het gedeelte van de tent waarin de slaapcabines geplaatst zijn is donker gemaakt. Dit bevordert duidelijk de nachtrust waarbij je zeker ’s ochtends langer door kan slapen. De tent beschikt over twee slaapcabines van beide 210 x 140 centimeter. De tussenwand is op te rollen waardoor er een grote slaapcabine ontstaat van maar liefst 210 x 280 centimeter.

Aan de voorzijde is het mogelijk om de hoeveelheid licht dat naar binnen komt zelf te bepalen. Je kan de bovenkant van de deuren naar beneden ritsen waardoor er meer licht in de slaapcabines valt. Verder zorgt de BlackOut constructie voor meer koelte overdag, en meer warmte in de nacht. In het midden van de cabines vind je zes handige opbergvakken voor persoonlijke spullen. Zelf ben ik erg fan van de BlackOut slaapcabines van deze tent.

Het leefgedeelte

Het ruime leefgedeelte beschikt over grote ramen waardoor het binnen erg licht is. Dit zorgt voor een echt “buitengevoel” in de tent. Naar wens zijn deze ramen ook af te dekken voor meer privacy.

Coleman tent review
Alle ramen zijn gemakkelijk af te sluiten. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters

Het ingenaaide grondzeil heeft opstaande randen waardoor water en insecten zoveel als mogelijk buiten blijven. Het leefgedeelte heeft een grote deur aan de zijkant en een ingang onder de luifel aan de voorkant. Beide deuren zijn voorzien van gaas en kunnen compleet afgesloten worden. De ingang onder de luifel heeft een vlakke instap waarbij het grondzeil plat op de grond ligt. Ik moet zeggen dat dit voor meer gemakt zorgt dan dat ik in eerste instantie dacht. Je kan zonder opstap zo de tent in.

Mocht het weer echt omslaan of komen er toch insecten via de voorkant naar binnen, dan is deze rand gewoon omhoog te zetten. Met een rits kan je het grondzeil aan de voordeur ritsen waardoor de volledige tent een omhoogslaand grondzeil heeft. Dit vind ik zelf een erg slimme mogelijkheid.

Verder zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld verlichting op te hangen. Het leefgedeelte is met 270x300cm ruim genoeg om met vier personen comfortabel te verblijven zonder op elkaars lip te zitten.

De voorzijde van de tent is voorzien van een handige luifel. Hier kan je wat kampeerspullen snel droogzetten mocht dat nodig zijn. Wel kan dit luifel in combinatie met een gesloten deur een flinke windvanger zijn. Daarom raad ik het gebruik van de stormbanden aan.

Colemant tent review
Het vooraanzicht met de luifel. Dit kan een behoorlijke windvanger zijn. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters

Waterdichtheid

Tijdens de nachten die ik in de tent doorbracht zijn er serieuze regenbuien over getrokken. Een bui was zo hard dat het binnen een oorverdovend geluid veroorzaakte. Ik was oprecht benieuwd hoe de tent zich hield en zelfs na lang zoeken heb ik geen lekkage kunnen ontdekken.

De waterkolom van 4000mm blijkt goed genoeg om felle buien te lijf te gaan. Ik kan met recht zeggen dat ik zeer onder de indruk ben van de waterdichtheid

Door de tunnelconstructie loopt het water langs de zijkanten naar beneden en ook langs de naden bleef het nagenoeg droog. De waterkolom van 4000mm blijkt goed genoeg om felle buien te lijf te gaan. Ik kan met recht zeggen dat ik zeer onder de indruk ben van de waterdichtheid.

Ventilatie

Ventilatiemogelijkheden vind je langs de ramen en achterin de slaapcabines. Deze zijn voorzien van gaas en met handige houders open te zetten. Ik raad aan dit altijd te doen. Omdat de deuren ook van gaas zijn voorzien kunnen deze open gezet worden voor voldoende ventilatie in de tent.

Wat mij persoonlijk opviel is dat er – anders dan de deuren – wat weinig ventilatiemogelijkheden in het leefgedeelte aanwezig zijn. Tijdens slecht weer kan het soms nodig zijn de deuren af te sluiten en dan kan de ventilatie voor vier personen wat aan de weinige kant zijn. Hoewel dit geen groot probleem hoeft te zijn, had ik hier graag wat meer mogelijkheden gezien.

Coleman tent review
De grote zijdeur is ook van gaas voorzien. Hierdoor kan de tent goed doorluchten. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters

De afwerking

Aan alles kan je merken dat je met een kwaliteitstent te maken hebt. De manier waarop de tent is afgewerkt geeft aan dat Coleman serieus inzet op goede tenten. Alle naden, deuren en ramen zitten goed in elkaar en bijna nergens kwam ik losse draadjes tegen. Het water rolt gemakkelijk van het tentdoek af en de scheerlijnen en stormbanden zijn erg goed afgewerkt. De hoeveelheid opties die je hebt op de tent helemaal naar wens te maken zijn er ook meer dan voldoende.


Lees hier alles over de producten van Coleman


!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.