De zomer is bijna voorbij en wat was het weer een typisch Hollandse zomer, de ene week zon, de andere week regenbui na regenbui. Hierdoor heb ik de Fjällräven High Coast Hydratic Trail Jacket veel kunnen dragen. Hieronder lees je meer over deze fijne zomerjas die bestand is tegen deze Hollandse buitjes.

De jas in het kort

  • Eenvoudige en praktische 2,5 laags regenjas voor dagelijks gebruik
  • Waterdicht (10.000 mm waterkolom) en ademend (10.000 g/m²/24h)
  • Gemaakt van gerecycled polyester met een PU-membraan en PFC-vrije impregnering
  • Comfortabele pasvorm en licht stretchende stof
  • Ventilatieopeningen met rits aan de zijkanten
  • Een dubbelzijdige rits aan de voorkant met een dubbele overslag.
  • De jas is klein op te vouwen en daardoor makkelijk mee te nemen
  • 2 grote steekzakken met ritssluiting
  • Grote verstelbare capuchon, compatibel met een helm
  • Verkrijgbaar voor zowel mannen als vrouwen in verschillende kleuren

Fjallraven HC

Waar ik vooral op gelet heb is het volgende:

  • Is de jas bestand tegen zomerse regenbuitjes?
  • Ga je snel zweten in de jas bij lichte activiteiten?
  • De pasvorm.

Zomerse regenbuitjes

Is de jas bestand tegen zomerse regenbuitjes? Jazeker, dat heb ik de afgelopen weken goed kunnen testen. Het was weer een typisch Hollandse zomer.

In hoeverre de stof waterdicht is wordt weergegeven in mm waterkolom. Dat is de hoeveelheid water (in mm per cm2) die op de stof kan staan voordat het materiaal doorlekt. De stof van deze jas is waterdicht (10.000 mm waterkolom). In dit geval wil dat zeggen dat de jas bestand is tegen lichte regenbuien of normale regenbuien die niet te lang duren.

Fjallraven HC

Het is altijd een beetje lastig te zeggen wat een jas precies aan kan, omdat ook andere factoren van belang zijn. Zijn de naden getaped? Hoe zijn de ritsen beschermd? Is de DWR (Durable Water Repellancy) van de jas nog intact.

De naden van deze jas zijn aan de binnenzijde getaped, deels in het zwart en deels in het leuke printje van de binnenzijde. De ritsen zijn beschermd door een dubbele overslag die voorkomt dat de regen op de rits komt.

De DWR heb je zelf in de hand, dat is een kwestie van onderhoud. Regelmatig wassen en impregneren is heel belangrijk. Als je jas vuil wordt zal de DWR steeds minder goed werken, simpelweg omdat vuil water aantrekt. Ook plaatsen waar wrijving ontstaat, bijvoorbeeld daar waar de banden van je rugzak zitten, zullen eerder vatbaar worden voor doorlekken van water. Als je merkt dat je jas snel water absorbeert, dan is het tijd om je jas te wassen met bij voorkeur een speciaal wasmiddel en daarna de jas te impregneren met een PFC-vrij impregneermiddel. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel.

Na bijna 2 maanden de jas regelmatig gedragen te hebben, merkte ik dat de DWR van de jas niet meer goed werkte bij de mouwen en op de schouders. Inmiddels heb ik de jas gewassen en opnieuw geïmpregneerd. Ik ben weer even beschermd tegen de Hollandse regenbuitjes.

Ademend vermogen

Minstens zo belangrijk als de waterdichtheid is het ademend vermogen van de jas. Ademt de stof voldoende voor de activiteiten die je onderneemt? Want als je lichaamswarmte niet voldoende weg kan, ga je zweten en word je dus nat van je eigen zweet.

Het ademend vermogen van deze jas is 10.000 g/m²/24h. Dit is meer dan voldoende voor bijvoorbeeld wandelingen in het bos of heuvelachtig landschap. Bovendien kun je aan de zijkant de jas open ritsen voor extra ventilatie. Het is verder ook een heerlijk dunne jas, perfect voor de koele zomerochtenden of zomeravonden. Op het moment dat het warmer wordt, doe je de jas toch uit. En gaat het onverhoopt regenen, dan is het heel fijn dat het een lichte dunne jas is. Nog minder kans op zweten dus.

Fjallraven HC Trail

Ondanks het dunne materiaal houdt het toch wind tegen. Ik heb geen enorme windvlagen meegemaakt, maar als het dan toch iets waaide, waaide het niet dwars door mijn jas heen. Een dunne jas betekent ook dat deze klein op te vouwen is en weinig ruimte inneemt in je rugzak.

De pasvorm

Het is dus een dunne jas en daarmee ook een lichtgewicht jas. Je merkt amper dat je een extra laag aan hebt. Toch voelt de stof sterk aan. De pasvorm kun je aan je eigen wensen aanpassen. De mouwen zijn extra lang en deze kun je met klittenband vast zetten. Hiermee blijft de mouw dus goed op zijn plek, maar heb je nog steeds voldoende bewegingsvrijheid. De stof is ook nog eens licht elastisch. Onderaan bij de heup kun je het elastiek aantrekken naar je eigen wensen.

Voor mij een pluspunt is de grote muts. Ik heb vaak een paardenstaart in, en dan wil ik dus ook dat de muts daaroverheen past als het regent. Niets vervelender dan een muts die halverwege je hoofd blijft hangen of om de haren los te moeten doen terwijl het regent. Dat plakt aan alle kanten en de haren vallen dan deels uit de muts. Daar heb ik met deze jas geen last van! Bovendien kun je deze aan de achterzijde aantrekken zodat de muts goed je hoofd en gezicht omsluit als het regent.

Ikzelf ben een liefhebber van de kleur groen, maar er zijn meerdere kleuren verkrijgbaar. Een frisse blauwe kleur, een mosterd gele kleur, maar ook gewoon zwart. Bij de mannen vrijwel dezelfde kleuren, behalve dan de blauwe variant, die is bij de mannen wat donkerder.
Klik hier voor de dames variant – klik hier voor de heren variant.

Conclusie

In de afgelopen 2 maanden heb ik deze jas met plezier gedragen. Niet alleen in mijn vrije tijd tijdens buitenactiviteiten, ook op regenachtige dagen tijdens mijn werk in de wijkverpleging. Ik ben droog gebleven!

Voor de zomer vind ik dit de ideale jas voor als het nog fris is buiten of tijdens zomerse regenbuitjes. Een gemiddelde shelljas is al snel te warm bij zomerse temperaturen, dus ik ben echt heel blij met deze jas van Fjällräven!

Fjallraven

Fjällräven het merk

Fjällräven is populair bij veel outdoorliefhebber en behoeft eigenlijk geen introductie. Toch even in het kort: Fjällräven ontwikkelt outdoorkleding en -uitrusting die functioneel, tijdloos en duurzaam is. Daarnaast zet Fjällräven zich in om mensen geïnteresseerd te maken in het leven in de buitenlucht. Hoog in het vaandel staat dat er verantwoord wordt omgegaan met mens, dier en natuur.

Er worden duurzame materialen gebruikt, er wordt gestreefd naar een zo duurzaam mogelijk productieproces en de kleding moet sterk en degelijk zijn zodat het zo lang mogelijk mee gaat. Ook worden er non-profitorganisaties gesteund door Fjällräven die zich inzetten voor milieu-bescherming of om mensen te inspireren tijd in de natuur door te brengen.

Klik hier om meer te lezen over duurzaamheid bij Fjällräven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.