Nieuw Zeeland: waar je de hele wereld op twee kleine eilanden vindt. Van woestijn tot regenwoud en van een azuurblauwe zee tot besneeuwde bergtoppen. Een land waar je in één dag vier seizoenen kunt meemaken. En het belangrijkste voor de outdoorliefhebber: een land waar je als wandelliefhebber je hart op kunt met wandelingen van alle lengtes en niveaus in de mooiste natuurgebieden.

Om optimaal te kunnen genieten van alles om je heen is een goede voorbereiding een vereiste. Dit begint natuurlijk met: “Wat voor weer wordt het en wat trek ik daarbij aan?” De perfecte mogelijkheid dus om voor Mountainreporters de Fjällräven Keb Agile wandelbroek te testen!

In 1960 is Fjällräven gesticht door Ako Nordin in het Zweedse stadje Örnsköldsvik. Een plek waar bos, zee en bergen samenkomen. Fjällräven is gespecialiseerd is outdoorkleding en-uitrusting die geschikt is voor alle omstandigheden. De kleding en uitrusting is zo ontwikkeld dat deze een leven lang mee kan gaan, wat ten goede komt aan dezelfde natuur als waar je hem in gebruikt.

Het ontwikkelen van duurzame, tijdloze en functionele kleding, het verantwoordelijk omgaan met mensen, dieren en natuur en inspireren en interesse opwekken voor het buitenleven zijn de pijlers waar Fjällräven op draait.

Fjällräven: natuurbescherming en duurzaamheid

We kennen het allemaal: een opgerold vosje, hét symbool van Fjällräven. Maar waar staat het nou eigenlijk voor? Het woord Fjällräven betekent poolvos in het Zweeds. De poolvos staat in Scandinavië al een eeuw op de lijst van bedreigde diersoorten. De steun aan het Save the Arctic Fox-project aan de Universiteit van Stockholm begon feitelijk in 2008. Het Arctic Fox Initiative werd in 2019 opgericht om deze steun breder uit te breiden naar andere goede doelen en organisaties die iets teruggeven aan de natuur. Sindsdien geeft Fjällräven ieder jaar subsidies aan goede doelen om hiermee een steentje bij te dragen aan de bescherming van de natuur.

Tot zover de natuurbescherming. Om diezelfde natuur te behouden voor de toekomst is duurzaamheid net zo belangrijk. Maar hoe duurzaam is Fjällräven nou echt? “Alles wat we doen heeft impact op het milieu rondom ons en de mensen en dieren die er wonen. Als outdoorbedrijf zijn we ons terdege bewust van deze impact en we doen ons uiterste best om onze voetafdruk in het milieu zo klein mogelijk te houden.” Aldus Fjällräven op hun website. Ze proberen op zowel het gebied van materialen, ontwerp en productie voor de meest duurzame opties te kiezen.

Zelf geven ze aan dat dit nog niet altijd lukt, maar dat ze met de jaren steeds verder innoveren om steeds duurzamer te kunnen produceren. In 2024 is Fjällräven gekozen tot meest duurzame bedrijf binnen de kledingbranche van Zweden. Dit is het vijfde jaar op een rij dat ze deze mooie award mochten ontvangen en een groot compliment voor de inspanningen die er op het gebied van duurzaamheid worden geleverd.

De Keb Agile wandelbroek

“Lichte, duurzame stretchbroek voor technische trektochten. Gemaakt zonder PFC’s, en om een leven lang te gebruiken.” Fjällräven is kort, maar krachtig over de specificaties van de Keb Agile wandelbroek. Bij het aantrekken van de broek is het eerste wat opvalt de stof. We kennen Fjällräven allemaal vanwege de zwaardere en volledig uitgeruste broek gemaakt van duurzame G-1000 stof, maar de Keb Agile is het tegenovergestelde hiervan: hij voelt licht en luchtig aan en de stretchstof zorgt ervoor dat de broek mooi aansluit. Aan beide zijkanten zitten handige zakken en de knieën en binnenkant van de enkels zijn verstevigd.

De broek bestaat grotendeels uit gerecyclede en biologische materialen wat de duurzame ambities van Fjällräven onderstreept. Het dubbel geweven G1000 stretchmateriaal zorgt ervoor dat de broek jarenlang mee moet gaan. Eventueel kun je de G1000 wax gebruiken om de broek beter waterafstotend te maken. De Keb Agile is te krijgen in verschillende modieuze kleuren en lengte- en breedtematen.

Op deze manier kun je altijd de maat en kleur vinden die bij jou past. Wij kozen voor Autumn Leaf/ Dark Navy: een mooie, zacht oranje/bruine, maar toch opvallende kleur. De broek is speciaal ontworpen voor de warmere maanden. Wij testen hem tijdens de Nieuw Zeelandse herfst waarbij we temperaturen van net boven nul tot dik boven de 30 C zijn tegengekomen.

Mount Keb?

Mount Kebnekaise. Dat is de berg waar de Keb Agile naar vernoemd is. Het is de hoogste berg in Zweden. Fjällräven legt de lat dus hoog met de deze wandelbroek! Hij is zo ontworpen dat hij perfect is voor hoog gelegen gebieden met grote temperatuurschommelingen en onvoorspelbaar weer. Dat betekent dus dat hij goed moet ventileren bij warm weer en warmte vast moet houden als het wat kouder wordt. Maar ook dat hij snel droogt na een fikse regenbui en tijdens een stormachtige dag de wind tegenhoudt.

Dat is nogal wat om te testen! Wandelen tijdens harde regen of wind staat niet bovenaan ons lijstje met favoriete weersomstandigheden. Maar met zoveel verschillende soorten natuur als in Nieuw Zeeland weet je nooit waar je in terecht kan komen.

Ook in Nieuw Zeeland vind je hoge, uitdagende bergen! Tijdens deze wandelingen gingen we in 19km van heerlijk zomers weer naar niet voorspelde storm, mist en regen. Een mooie testdag dus!

Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland ligt ten zuidoosten van Australie en bestaat uit twee hoofdeilanden met een heleboel kleine bewoonde en onbewoonde eilandjes eromheen. Het Zuidereiland bestaat uit hoge bergen met gletsjers, watervallen en ondergrondse rivieren. Aan de westkant, waar de meeste regen valt, vind je ondoordringbaar regenwoud dat zich tot aan de oceaan uitstrekt. Aan de droge oostkant van de bergen ligt het vol met wijngaarden in een bijna Grand Canyon-achtig aandoende omgeving.

Trek je nog verder naar het oosten dan kom je uitgestrekte vlaktes tegen waar schapen als wollige stipjes het groene gras doorspekken. Alsof deze variëteit nog niet genoeg is vind je op het Noordereiland ook nog oude vulkanen, kokende modderpoelen en geothermische meren in alle kleuren van de regenboog. Je kunt hier baden in riviertjes van 38 graden Celsius of wandelen langs kilometers lang, leeg, hagelwit strand. Niet voor niets is Nieuw Zeeland een zeer populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers vanuit de hele wereld.

De ultieme test!

Vijf weken lang hebben wij de Fjällräven Keb Agile getest. We hebben gewandeld door allerlei soorten natuur in allerlei soorten weersomstandigheden. En eerlijk is eerlijk. Het is een heerlijke broek! Hij voelt niet zwaar aan tijdens een lange tocht, maar beschermt wel goed tegen de kou. De broekband gaat niet schuren als je er een rugzak op hebt hangen en de pijpen kun je aan de onderkant goed dichtmaken tegen vervelende insecten. De verstevigde vlakken op de knieën zijn erg handig als je ergens tegenaan omhoog moet klimmen of op je knieën moet zitten op een vochtige ondergrond.

Maar is het dan allemaal fantastisch? Er is één ding dat we missen aan deze broek: er zit geen verstevigd gedeelte aan de achterkant. Als je dus op een natte of vieze ondergrond gaat zitten ga je dit zien en wordt je ondergoed vochtig. Maar daarentegen ziet de niet verstevigde achterkant er wel mooier uit dan de, soms nogal vormeloze, verstevigde Fjällräven wandelbroeken.

In detail

De zakken van de broek zijn groot genoeg om je handen erin te kunnen warmen of om je telefoon in te stoppen. De stretchstof van de broek maakt het mogelijk om hem gemakkelijk op te rollen als je even wil afkoelen in een verfrissend meertje tijdens een warme dag. En als de zon dan lekker doorzet en de temperatuur omhoog schiet is er niets vervelender dan zwetende, warme benen. Gelukkig is de ventilatie van de Keb Agile prima te regelen en kun je bij hoge temperaturen de zijkant openritsen voor extra koeling!

De verstelbare onderkant van de broekspijpen is tijdens onze reis een lifesaver gebleken. Kiwi’s (de lokale bevolking) zeggen wel eens gekscherend dat Nieuw Zeeland het perfecte land is en dat god daarom de zandvlieg heeft uitgevonden. Tijdens de warmere maanden kom je op veel stranden en bij meren dit uiterst irritante, bijtende vliegje tegen. Het kunnen dichtmaken van de broekspijp zorgde er in ieder geval voor dat je benen veilig waren en je ze alleen nog van je hoofd, handen en armen hoefde af te slaan….

Vochtige weersomstandigheden

Onze favoriete wandelomgeving was absoluut het regenwoud. Alles leeft, alles is groen, maar toch is niets hetzelfde. Geen plant of boom is gelijk; van de grootste woudreuzen tot de kleinste orchideeën, alles heeft een eigen structuur en plek in deze wondere wereld. Maar een regenwoud is geen regenwoud zonder regen, heel veel regen. En dus was het onvermijdelijk dat we tijdens onze tochten af en toe in een stevige bui terecht kwamen.

Voordat je de eerste druppel op je hoofd voelt lijkt het alsof de wereld tot stilstand komt. Alle geluiden vallen tegelijk stil: vogels stoppen met zingen en krekels verschuilen zich onder een varenblad. Het is alsof alle bomen hun adem inhouden om zoveel mogelijk regen op te kunnen vangen. Het enige dat je nog hoort is het tikken van de druppels op het dichte bladerdak. Magisch!

Maar waar het natuurlijk om gaat is de Fjällräven Keb Agile. Hoe zit het met de waterafstotende en snel drogende eigenschappen? De broek is zeker niet waterdicht, maar wel redelijk waterafstotend. Met name op de verstevigde delen zie je bij lichte regen de druppels afrollen in plaats van dat ze erin trekken. De snel drogende stof is zeker een plus! De broek droogt, zodra de regen stopt, inderdaad bij het minste zuchtje wind of straaltje zonneschijn snel op.

Stretch en bewegelijkheid

Dan als laatste de bewegelijkheid van de broek. Zelf heb ik nogal eens broeken gehad die heel stevig en weersbestendig waren en vol handige zakjes en lusjes zaten, maar alles behalve comfortabel aanvoelden. Vaak zit zo’n broek prima als je rechtop staat en kleine stappen neemt, maar zodra je gaat bukken of grote stappen moet zetten knelt hij bij de heupen en knieën.

De stretchstof van de Keb Agile zorgt ervoor dat hij in alle gevallen comfortabel aanvoelt, bijna als een tweede huid. Gelukkig komen steeds meer outdoormerken erachter dat het draagcomfort net zo belangrijk is als de technische eigenschappen van outdoorkleding en worden de collecties steeds meer uitgebreid met lichte en luchtige kleding en schoeisel. De Fjällräven Keb Agile is qua comfort zeker een blijvertje!

Conclusie

De Fjällräven Keb Agile is een echte aanrader. De broek is licht en luchtig en de stretchstof draagt bij aan het draagcomfort. De broek is perfect voor temperaturen tussen de 10 en 25 graden Celsius, een echte voor-en najaarsbroek dus! En laten dat nou net de mooiste seizoenen voor lange wandelingen zijn! De broek oogt modieus en is in mooie kleursettingen te verkrijgen. De verschillende verstevigingen en zakken op de broek zijn handig en zorgen er niet voor dat het comfort minder wordt.

Als enige nadeel kunnen wij het missen van een verstevigd gedeelte op de achterkant verzinnen. De prijs is met € 225,00 aan de hoge kant, maar daar staat tegenover dat de broek jaren mee moet gaan. Wat ons betreft is dit het dus zeker waard. En dan nu naar buiten! Na al dat praten over outdoor is het tijd om de wandelkleding aan te trekken en de natuur in te gaan!

Meer lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.