Review Helly Hansen Odin 9 hardshell jas
Review Helly Hansen Odin 9 hardshell jas
Tekst: Marloes van Pareren | Foto’s: Marloes van Pareren en Manja Herrebrugh
Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Ontdekkingsreiziger Roald Amundsen zei het al: slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. En zo is het! Net als hij laat ik me ook niet tegenhouden door kou of regen. Als je je goed kleedt is het altijd perfect weer voor een goede hike. In navolging van de Noorse Roald zijn Scandinaviërs fervente outdoorliefhebbers en staan de Scandinavische outdoormerken bekend om hun kwaliteit en duurzaamheid. Het Noorse outdoormerk
Ik testte dit Helly Hansen jack tijdens de Balkan Trail afgelopen nazomer. Mijn reisverslagen kun je onder andere hier lezen.
Helly Hansen ontwikkelde voor zelfs de meest uitdagende weersomstandigheden de Odin 9 outdoor hardshell jas. Ik mocht deze jas testen en nam hem tijdens een meerdaagse trektocht mee de bergen in. Benieuwd wat ik van de Odin 9 vind? Hieronder lees je er alles over.
Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Ik testte de Helly Hansen Odin 9 om te zien of dit een hardshell jas is voor alle omstandigheden.
–
Helly Hansen
In 1877 vond de Noorse zeekapitein Helly Juell Hansen een betere manier om zichzelf te beschermen tegen de koude, harde elementen op zee. Samen met zijn vrouw behandelde hij linnen kleding met lijnzaadolie waardoor de kleding wind-en waterdicht werd. In de daarop volgende jaren verkochten Helly en zijn vrouw tienduizenden kledingstukken en was het outdoormerk Helly Hansen geboren.
Odin
Door de jaren heen ontwikkelde het steeds groter wordende bedrijf Helly Hansen verschillende technieken om kleding robuuster en nog weersbestendiger te maken waarbij in 2008 de eerste Odin collectie gelanceerd werd. Odin is een drie-laags systeem speciaal voor avonturiers en bergbeklimmers. In datzelfde jaar won Helly Hansen de Red Dot Design Award voor deze innovatieve Odin collectie.
Inmiddels zijn we 14 jaar verder en heeft Helly Hansen niet stil gezeten in de ontwikkeling van de Odin collectie. De huidige Odin 9 Worlds 2.0 hardshell jassen geven bescherming tegen de meest extreme elementen door het Helly Tech Professional ademende water- en winddichte 3-laags systeem.
Eigenschappen
De prijs van de Helly Hansen Odin 9 is 499 euro. Dat is niet mis. Wat krijg je hier allemaal voor? En is de jas dit waard? De hardshell is gemaakt met de Helly Tech technologie. Helly Tech is een robuuste buitenlaag die speciaal ontwikkeld is voor de meest extreme condities. Storm, regen of sneeuw, met Helly Tech hoef je je activiteiten niet te staken.
Het buitenste membraan houdt regen en wind tegen terwijl de binnenste membranen wel zweet uit de jas laten zodat hij een maximaal ademend vermogen behoudt. Helly Tech is onderverdeeld in drie categorieën: Protection, Performance en Professional waarbij Professional de meest robuuste categorie is. De Odin 9 collectie heeft Helly Tech professional en is daardoor opgewassen tegen de meest extreme elementen zonder bewegingsvrijheid en ademend vermogen te verliezen.
Lifa Infinity Pro
Om een hardshell jas waterdicht en vet-en vuilafstotend te maken is er meestal een behandeling nodig met chemicaliën. De waterdichtheid wordt aangeduid met DWR. DWR staat voor Durable Weather Repellant. Veel merken maken hierbij gebruik van PFC chemicaliën. Wij kennen PFC ook wel als PFAS, de stof die gebruikt werd in onder andere antiaanbakpannen en waarvan bleek dat deze extreem slecht is voor het milieu en de gezondheid.
Helly Hansen maakt echter geen gebruik van PFC om de Odin 9 een DWR coating te geven. Door een combinatie van speciale LIFA infinity pro vezels in de buitenste twee lagen van de hardshell wordt er een waterdicht, vet en vuilafstotend membraam gecreëerd zonder gebruik van chemicaliën en met levenslange duurzaamheid. Wil je meer weten over LIFA kijk dan hier.
Bluesign
De Helly Hansen Odin 9 is Bluesign approved. Bleusign is een wereldwijde organisatie die erop toeziet dat producten veilig zijn voor het milieu, de consument en de medewerkers die de producten maken. Dit betekent dus dat er bij het ontwikkelen van de Helly Hansen Odin 9 niet alleen aan de afstoting van regen en wind is gedacht, maar ook aan de effecten ervan op het milieu en de mens.
Hoge standaard
Kijken we niet alleen naar de technieken en eigenschappen van de Helly Hansen Odin 9 Worlds 2.0 dan is het een jas die niet alleen beschermt tegen de elementen, maar ook met het oog op duurzaamheid, milieu en gezondheid wordt geproduceerd. Alle eigenschappen voldoen aan de hoogste standaard en maken de jas een professionele oplossing voor trektochten en buitenactiviteiten in allerlei weersomstandigheden. De prijs is hoog, maar ga je op zoek naar hardshells met dezelfde eigenschappen dan kom je al gauw in dezelfde prijsklasse uit.
En dan nu de review!
Genoeg over alle technieken en eigenschappen! Hoe beviel de Odin 9 tijdens een meerdaagse trektocht door de bergen? Eind september mocht ik voor Mountainreporters een vijfdaagse trektocht maken door de bergen op de grens van Albanië, Montenegro en Kosovo: The Balkan Trail (hierover lees je binnenkort alles op Mountainreports of check nu de Mountainreporters Instagram highlight Balkan Trail).
Vijf dagen trekken door de bergen, met temperatuurverschillen van +20C tot -5C graden Celsius, windsnelheden tot windkracht 7 en kans op plotselinge regen- en onweersbuien. Perfect om te testen of de Helly Hansen Odin 9 echt geschikt is voor extreme omstandigheden.
Ik testte de Helly Hansen Odin 9 tijdens een meerdaagse trektocht door de Balkan met Travelbase.
–
Recco
De Odin 9 is uitgerust met Recco. Recco is een reflector in de jas die ervoor zorgt dat je vindbaar bent voor hulpdiensten in geval van nood. Groten delen van de Balkan Trail lopen door onbewoonde gebieden, mobiel bereik is er niet. Dan is het toch prettig om te weten dat je bij nood makkelijk gevonden kan worden voor je ’s ochtends met je rugzak op je rug de bergen intrekt.
Lekker oranje
De Odin 9 is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ik koos voor oranje. Niet alleen omdat ik dat persoonlijk een mooie kleur vind (en lekker Hollands!), maar ook omdat oranje goed zichtbaar is in de groen en grijze omgeving van de bergen. Ondanks dat kleuren op een computerscherm altijd anders zijn dan in het echt is de oranje kleur van de jas erg mooi, een beetje warm oranje en niet te schreewerig.
Wat mij als eerste opvalt bij het aantrekken van de jas is dat hij lekker lang is aan de achterkant en dat de mouwen lang genoeg zijn voor mijn Hollandse lengte. Hierdoor loopt het water als het regent niet regelrecht je broek in, toch wel fijn! Veel, met name niet-Scandinavische, merken gaan uit van lengtematen die een langere Nederlandse vrouw niet passen of wel lang genoeg zijn maar waar ik in de breedte ook twee keer in pas.
Met mijn lengte van 1m78 past de Odin perfect, de taillering maakt hem daarbij mooi vrouwelijk. Hij is ook niet te krap op de schouders waardoor je niet wordt beperkt in je bewegingsvrijheid en je kunt met gemak meerdere lagen onder de jas dragen.
Jaszakken
Tijdens mijn trektocht liep ik met een rugzak. Ondanks dat ik zowel de heup- als de bovenband van de rugzak gebruikte kon ik nog steeds makkelijk in de verschillende jaszakken van de Odin 9 en bleef de jas comfortabel zitten zonder in te leveren in bewegingsvrijheid. Er zitten drie zakken in de jas, waarbij de twee hoofdzakken zowel van onder als van boven open- en dicht geritst kunnen worden.
In de zak zelf zit nog een klein zakje voor bijvoorbeeld een sleutel of pepermuntjes. Handig om snel bij te kunnen! De grote zakken zelf zijn groot genoeg om een telefoon en meerdere andere accessoires zoals bijvoorbeeld handschoenen of een buff in te doen.
Ademend vermogen
Tijdens het beklimmen van de bergen kon ik goed testen hoe het ademend vermogen van de jas werkte. Ondanks dat mijn hartslag in mijn keel zat en het zweet van mijn rug liep was de jas geen belemmering en kon mijn warmte en zweet eruit. Tijdens hoge buitentemperaturen kun je ook nog de ritsen onder de oksels openmaken om zo nog meer ventilatie te creëren. Eén steile klim deed ik bij een temperatuur van 0 graden Celsius en windkracht 5. Best pittig! De jas ventileerde tijdens deze klim perfect zonder de koude wind erdoorheen te laten.
Warmte vasthouden
Tijdens grote delen van de trektocht liepen we door prachtige valleien in comfortabele temperaturen waarbij de jas uit kon. Hij is gemaakt van dunne, lichte stof waardoor ik hem gemakkelijk aan mijn rugzak kon hangen. Het gewicht van de jas is 470 gram, dit is niet veel voor een hardshell. Regelmatig was er tijd voor pauze: een broodje, reep of gewoon even genieten van de omgeving.
Zodra je echter stopte met bewegen werd de kou voelbaar en ging de jas weer aan. Op dat soort momenten hield de 3-laags bescherming de warmte goed binnen en de kou buiten. Zo is een pauze dus geen reden meer om kou te vatten! De jas is gemaakt om het hele jaar rond gedragen te kunnen worden. Hoe warm of koud je het wil hebben regel je met de verschillende lagen die je onder de jas draagt.
Tijdens het wandelen ventileerde de jas goed, terwijl hij tijdens pauzes de warmte goed wist vast te houden.
–
Waterdicht
Gelukkig voor de trektocht zelf regende het nauwelijks. Helaas voor mijn review kon ik dus niet de waterdichtheid van de Odin 9 testen. Maar een hardshell review is geen review zonder een goede regentest! Gelukkig is het in Nederland al volop herfst en is de zomerdroogte definitief voorbij. Naar buiten in de regen dus! Je ziet duidelijk dat de druppels van de jas aflopen in de regen, wat betekent dat de waterdichtheid van de jas prima in orde is. Initieel had ik wat moeite om de capuchon goed af te stellen.
De bovenkant van de capuchon heeft een verharde klep zodat het water niet in je gezicht loopt. Deze klep belemmerde in het begin mijn zicht omdat hij teveel naar beneden hing. Een eigenschap die ik vaker bij hardshells tegenkom. Maar na het stellen van de elastiekjes aan voor- en achterkant van de capuchon was dit probleem opgelost en kon ik weer ongehinderd alle kanten opkijken terwijl er geen water in mijn gezicht liep. De binnenkant van de jas is gelijmd op de naden zodat ook hier geen water door naar binnen kan komen.
De mouwen van de jas hebben lipjes om ze strak te trekken zodat er geen water naar binnen kan lopen. Bij de meeste hardshells is dit gemaakt van normaal klittenband. Het nadeel hiervan is dat er op den duur pluisjes inkomen en het klittenband niet meer goed hecht. De Odin 9 heeft lipjes die niet van kittenband gemaakt zijn, maar van een waterdichte plastic. Hierdoor worden ze niet vies en hechten ook in de natste omstandigheden goed zodat de mouwen strak om de arm blijven zitten.
Conclusie
De Helly Hansen Odin 9 Worlds 2.0 is een professionele hardshell jas voor de meest extreme omstandigheden. Maar tegelijkertijd is het ook gewoon een mooie, modieuze en lekker zittende jas. De prijs is aan de hoge kant. Maar als je op zoek bent naar een jas waarmee je jaar rond op pad kunt zonder je zorgen te hoeven maken over regen, wind of wisselende temperaturen en niet wil inleveren in kwaliteit, dan kom je al gauw in het topsegment van hardshell jassen uit waarbij de Odin 9 qua prijs gelijk is aan andere merken.
Daarnaast spreekt het voor Helly Hansen dat ze door innovatieve methodes en nieuwe technieken de duurzaamheid en het effect op mens en natuur zo klein mogelijk proberen te houden. Ondanks dat het vanzelfsprekend lijkt dat een outdoormerk zorg draagt voor datzelfde “outdoor” is dat niet bij alle merken vanzelfsprekend.
Ben je dus op zoek naar een hardshell jas die voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen, lekker zit en er goed uitziet zonder een negatieve invloed te hebben op mens en natuur en daarbij jaren meegaat dan is de Helly Hansen Odin 9 Worlds 2.0 een goede keuze. Voor mij maakt de Odin 9 inmiddels deel uit van mijn favoriete outdoorcollectie. Je zult hem dus nog regelmatig voorbij zien komen in toekomstige reportages! Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Dat probleem is met de Odin 9 in ieder geval opgelost!
Lees ook:
Fotograaf en Outdoor liefhebber. Dat is heel kort zoals ik mijzelf zie. Buiten zijn en buiten beleven, dat is wat ik wil laten zien in mijn verhalen en beelden. In de hoop dat ik jou, de lezer, mee kan nemen in een wereld zoals je deze nog niet eerder zag. Ik wil je enthousiast maken om ook te ondernemen en te ontdekken. Soms ver weg en soms om de hoek, avontuur is nooit ver weg. “And so the adventure begins.”