Wanneer het om bergwandelen gaat ben ik voor wat betreft het navigeren écht van de oude stempel. Een papieren wandelkaart, een ouderwets kompas, en als ik lastige tochten maak ook een hoogtemeter. Voor en na mijn wandeltochten in de Pyreneeën kan ik me uren vermaken met het staren naar wandelkaarten om zo een beeld te krijgen van de omgeving waar ik me in bevind. Er is heel wat voor nodig om mij te overtuigen van het nut of de noodzaak van een sporthorloge met GPS functies.

De Garmin Epix Gen2 heeft mij, tijdens mijn wandeling in de Pyreneeën, echt overtuigd van de meerwaarde van een dergelijk horloge, óók voor een kaartlezer ‘van de oude stempel’, zoals ik. Lees hieronder waarom ik dat vindt.

GPS-functies als waardige vervanger voor klassiek kaartlezen

Natuurlijk sijpelden de moderne technieken de afgelopen jaren ook mijn wandeltochten in. Om papieren wandelkaarten te sparen, navigeerde ik op kortere tochten in de bergen al vaker op een wandelkaarten-app. Op langere tochten door de bergen nam ik toch altijd een klassieke wandelkaart mee, én pronkte er een horloge om mijn pols waar een kompas en hoogtemeter-functie op zat.

Met dat laatste horloge was ik niet altijd even tevreden; hij raakte beschadigd, bleek niet volledig waterdicht, en de hoogtemeter- en kompasfunctie moesten dermate vaak gekalibreerd worden dat ik geen onvoorwaardelijk vertrouwen had in dit hulpmiddel. Tijdens mijn eerste tocht met de Garmin Epix Gen2 was ik dan ook aangenaam verrast door de accuraatheid van het kompas en de hoogtemeter op dit horloge. En ook de waterdichtheid heb ik inmiddels meermaals getest tijdens de vele duiken in bergmeertjes deze zomer.

Een voorgeprogrammeerde route is één van die opties, maar ook het simpelweg aanklikken van de bestemming in het horloge, waarna het horloge zelf een route gaat berekenen, is mogelijk.

De voor mij belangrijkste functie van het horloge is de GPS. Voor het bepalen van dagenlange wandeltochten is het schermpje vanzelfsprekend te klein. Zo behouden de papieren kaarten waar ik zo aan verknocht ben nog steeds hun functie. Maar nadat ik op papier mijn routes had bepaald, biedt het horloge diverse mogelijkheden om de route met de GPS te kunnen volgen.

Een voorgeprogrammeerde route is één van die opties, maar ook het simpelweg aanklikken van de bestemming in het horloge, waarna het horloge zelf een route gaat berekenen, is mogelijk. De routes die het horloge berekende, waren vaak dezelfde routes als die ikzelf had bepaald.

Het uitzicht tijdens één van de wandeltochten waarbij de Epix me hielp de weg te vinden.

De kaarten die opgeslagen zijn in het horloge zijn vrij gedetailleerd. Alle gangbare wandelpaden zijn er op te vinden, en in één specifiek gebied vond ik zelfs veel meer wandelpaden op het horloge dan ik op mijn papieren kaart of in mijn wandel-app heb gevonden. Dat vond ik leuk, want precies dat gebied staat nog op mijn ‘to do’- lijstje, omdat ik erg benieuwd was hoe het er daar uit zou zien. In het najaar zal ik deze paden dan ook, met hulp van de Epix, gaan bewandelen.

Het grootste deel van de wandelingen die ik de afgelopen weken maakte, waren wandeltochten die goed gemarkeerd waren, in gebieden waar ik al vaker had gelopen. Het is immers hoogzomer, en in deze tijd loop ik veel met onervaren mensen door de bergen. Het viel me op hoe accuraat en goed het horloge de paden en het terrein weer gaf. Maar ik kan niet wachten tot de eerste sneeuw valt, en de markeringen van de paden niet meer te zien zijn. Met een horloge als dit moet navigeren dan toch veel gemakkelijker worden. Ik kijk nu al uit naar m’n eerste tocht in de sneeuw!

De voorbereiding van een tocht in mijn camperbusje. Foto: MARIJKEfotografeert

Hoe corona mij overtuigde van de waarde van een multi-sport-horloge

De waardevolle GPS-functies zijn vanzelfsprekend niet de enige functies op het horloge. De Garmin Epix Gen2 is een smartwatch en dient daarmee als een verlengde van je smartphone. Een functie die ik zelf alleen gebruik wanneer ik echt belangrijke berichtjes verwacht. Als organisator van wandelvakanties is de zomer voor mij het hoogtepunt en is het belangrijk dat ik goed bereikbaar ben.

Dan is het fijn om tijdens wandeltochten niet continu op je telefoon te hoeven kijken, maar gewoon te weten of bijvoorbeeld dat ene mailtje van die klant al binnen is gekomen. Tegelijkertijd zie ik ook de waarde in van het niet constant bereikbaar zijn, en in dat geval is het heerlijk dat deze functie ook gewoon uitgezet kan worden.

Zoals de meeste sporthorloges tegenwoordig, kan de Garmin Epix Gen2 ook een gezondheidsregistratie doen. Naast een stappenteller en een hartslagmeter houdt de Epix bijvoorbeeld ook je slaapgedrag bij en doet het horloge een stressmeting. Met de Pulse Ox sensor kan je daarnaast meten wat de zuurstofverzadiging in je bloed is. Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat ik als ‘kaartlezer van de oude stempel’ met de nodige dosis scepticisme keek naar deze functies. Maar goed, als je nu eenmaal zo’n horloge hebt, moet je het toch ook maar uitproberen.

Naast een stappenteller en een hartslagmeter houdt de Epix ook je slaapgedrag bij en doet het horloge een stressmeting. Met de Pulse Ox sensor kan je daarnaast meten wat de zuurstofverzadiging in je bloed is.

Na een aantal dagen het horloge te hebben gedragen, merkte ik dat ik het wel interessant vond om mijn lichaamsfuncties bij te houden. Het leek me interessant om tijdens een langere tocht zicht te krijgen op hoe mijn lichaam reageerde. Tijdens een relatief gemakkelijke vierdaagse tocht werd ik verrast; mijn lichaamsfuncties schoten na twee dagen alle kanten op. Mijn hartslag schoot omhoog van een gemiddelde van 56 slagen in rust naar een gemiddelde van 64 slagen in rust.

De kwaliteit van mijn slaap was heel erg slecht, en hoewel ik weet dat wanneer ik in een tent slaap ik wat alerter ben ‘s nachts, gaf mijn horloge aan dat ik dramatisch slecht sliep. Mijn ‘body battery’ laadde niet meer op, en mijn stressniveau schoot (ook ‘s nachts) drastisch omhoog. Ook het zuurstofgehalte in mijn bloed daalde vrij drastisch. Van een gemiddelde van 96% naar een dieptepunt van 90%.

De prachtige kampeerplek waar mijn horloge begon aan te geven dat er lichamelijk iets mis met me was.

Ik had het gehad met dat stomme horloge, ik was in de bergen, op de plek waar ik me goed moest voelen, en nu zei dat horloge dat er van alles mis was. Ik voelde me niet optimaal, maar echt slecht voelde ik me ook niet. Onzin dus, die functies, was mijn genadeloze oordeel. Twee dagen later kwam ik aan bij mijn auto en zakte ik vermoeid af naar mijn huis in het dal.

Mijn genadeloze oordeel moest ik abrupt bijstellen; blijkbaar had het horloge al eerder geregistreerd dat mijn lichaam aan het knokken was tegen een virus dan dat ik me er zelf bewust van was. Ik realiseerde me dat een dergelijke functie in de bergen een enorme toevoeging kan zijn, omdat je dan nog voordat je je écht ziek gaat voelen kan anticiperen hierop.

Die avond begon het; zwetend en benauwd lag ik in mijn bed. Koortsachtige dromen plaagden me in mijn slaap. En de volgende dag was een zelftest onvermijdelijk. En ja hoor; corona! Mijn genadeloze oordeel moest ik abrupt bijstellen; blijkbaar had het horloge al eerder geregistreerd dat mijn lichaam aan het knokken was tegen een virus dan dat ik me er zelf bewust van was. Ik realiseerde me dat een dergelijke functie in de bergen een enorme toevoeging kan zijn, omdat je dan nog voordat je je écht ziek gaat voelen kan anticiperen hierop. Een enorme stap voorwaarts wanneer het gaat om je eigen veiligheid in de bergen.

Diverse functies

De functies van de Garmin Epix Gen2 als sporthorloge zijn groot. Je kan je prestaties van een groot scala aan sporten bijhouden met het horloge. Van zwemmen tot boulderen, van surfen tot hiken. Ook kan je trainingsschema’s opstellen en bijhouden, of gewoon simpelweg je trainingen bijhouden. Voor iemand die op een boerderij in de bergen woont, zijn dergelijke functies wat veel van het goede, maar ik zie wel mogelijkheden!

Simpelweg bijhouden hoeveel ik op een dag beweeg en verbruik is wel degelijk een meerwaarde. Daarnaast test ik regelmatig wandeltochten die ik later met klanten wil lopen, en daarvoor is het niet alleen handig, maar ook heel belangrijk, om een duidelijk beeld te krijgen van het aantal kilometers en hoogtemeters dat ik afleg.

Voor wat betreft de uitrusting die ik tijdens mijn bergtochten gebruik, is functionaliteit voor mij vele malen belangrijker dan het uiterlijk. Toch was ik van het uiterlijk van de Garmin Epix Gen2 erg gecharmeerd. De titanium behuizing zorgt voor een stevige look, en het uurwerk zelf is niet al te groot. Het scherm is met het AMOLED-screen goed leesbaar, óók met een zonnebril op en in de felle zon. Daarnaast heeft het horloge een touchscreen die je aan en uit kan zetten.

De batterij-duur is zo’n zes dagen bij normaal verbruik, en wanneer je de GPS-functies gebruikt gaat de batterij zo’n 24 uur mee. Dat is natuurlijk niet lang, maar tegelijkertijd vond ik het opvallend hoe snel het horloge oplaadt. Ikzelf draag tegenwoordig altijd een powerbank mee op langere tochten, en met een klein uurtje was het horloge weer volledig opgeladen. Voor wat betreft de batterij-duur van mijn powerbank had ik niet het idee dat het horloge veel verbruikte.

Het AMOLED-beeldscherm maakt dat beeldscherm ook bij felle zon goed zichtbaar is.

Al met al was ik verbaasd over alle opties die het horloge biedt tijdens de hikes die ik maak. Niet alleen maakt het oriënteren makkelijker, maar bij juist gebruik van het horloge kan het ook zeker bijdragen aan de veiligheid in de bergen. En hoewel er wel degelijk een prijskaartje aan het horloge hangt, is veiligheid onbetaalbaar. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat ik in de toekomst nog veel meer toepassingen van het horloge zal ontdekken. Kortom, het horloge is absoluut een waardevolle toevoeging aan de uitrusting van iedere (berg)wandelaar, trailrunner en klimmer!

Je kunt de Garmin Expo Gen2 online bestellen op Garmin.com. Bekijk hier alle outdoor horloges van Garmin en check welke het beste bij jou past.

één reactie op “Van klassiek kaartlezen naar navigeren met de Garmin Epix Gen2”

  • Stef
    5 september 2023 at 19:24

    Hi Judith,

    Volgende week ga ik ook de bergen (meerdaagse trektocht in de Dolomieten) in. Welke activiteit modus van de Garmin zou je me adviseren?

    gr. Stef

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.