Verrekijker review: Eden monoculair HD 10x42
Verrekijker versus monoculair. Een verrekijker heb ik al een tijdje, toch denk ik dat een monoculair beter bij mij past. Dat heb ik de afgelopen weken uitgebreid getest. En natuurlijk heb ik getest hoe deze relatief goedkope kijker van Eden presteert. Ik ben zeer aangenaam verrast. Wil jij een verrekijker kopen? Lees dan snel verder.
Wat is een monoculair?
Een monoculair is in feite een halve verrekijker. In plaats van twee heb je dus maar één oculair en objectief. Dat betekent niet alleen minder gewicht, maar ook lekker compact. Sterker nog, dit monoculair van Eden is slechts 14 cm lang (in het beschermhoesje 15 cm) en steek je makkelijk in je jaszak. Het monoculair heeft een body van aluminium en heeft een gewicht (inclusief doppen) van 328 gram. Ik merk nauwelijks dat ik dit gewicht in de jaszak heb zitten.
10×42 – Wat betekent dit?
10 is de vergrotingsfactor en 42 betekent dat de frontlens (de voorste lens van de verrekijker) een diameter van 42 mm heeft. De frontlens bepaalt hoeveel licht er de verrekijker in valt. Een kijker met een diameter van 42 mm heeft een ruime lichtinval en geeft ook in de schemer of met donker weer een helder beeld.
Een 8×42 of een 10×42 verrekijker is daarom zeer geschikt voor het kijken naar vogels en wild.
Ik kies voor vergrotingsfactor 10 omdat ik graag wat verder inzoom.
Nog enkele specificaties
Dit monoculair van Eden is gevuld met stikstof en is daarom geschikt voor gebruik bij temperaturen tot -20 graden Celsius zonder dat er condensvorming ontstaat. Verder is het monoculair geschikt voor brildragers en het monoculair is spatwaterdicht.
Voor alle specificaties en informatie over dit Eden monoculair HD 10×42, klik dan hier.
Wat wordt er allemaal meegeleverd?
Bij dit monoculair van Eden wordt standaard een hoesje meegeleverd die je eventueel aan je riem kunt hangen. Er zit een polsbandje bij die je met een clipje eraf kunt halen als je dat niet prettig vindt. Natuurlijk zitten er 2 lensdoppen bij. En er wordt een klein lensdoekje meegeleverd.
Waarom mijn keuze voor een monoculair?
Als ik op vakantie ben in de Zwitserse bergen neem ik nooit een verrekijker mee. Het neemt gewoon teveel ruimte in. Ik heb namelijk meestal al mijn camera en telelens mee. Daar kan echt geen verrekijker bij.
Heb ik de camera niet bij mij, dan is dat omdat ik een moeilijkere bergtocht ga maken en dan blijft al die ballast thuis.
Lopend in de bergen ben ik altijd aan het scannen op wild of mooie (roof)vogels. Denk ik dan bijvoorbeeld iets te zien op de bergwand, dan moet dus eerst die zware rugtas af, rugtas open, camera en telelens eruit, en dan blijkt het slechts een gekleurde rots te zijn die ik zie. Rugzak voor niets uitgepakt.
Hoe handig is in dat geval een monoculair in je zak? Reuze handig dus! Binnen no-time haal je het uit je zak en je ziet gelijk of datgene in de verte interessant is voor eventueel wat foto’s. Of om juist de omgeving beter te kunnen bekijken op zoek naar wild.
Ook op de tochten waar ik weinig bagage mee neem, is het leuk om in de verte te kunnen kijken. Vooral als er steenbokken, gemzen, alpensneeuwhoenen rondhangen of als er bijvoorbeeld een lammergier in de lucht zweeft.
Test in de Zwitserse bergen
Twee weken lang heb ik dit monoculair getest in de Zwitserse bergen. Het was even wennen in het begin. Je moet het monoculair goed voor je oog plaatsen om goed beeld te hebben. Maar na een paar keer gaat dat automatisch goed. Ook is het in het begin lastig om het monoculair goed stil te houden. Maar ook dat is een kwestie van oefenen. Als je bijvoorbeeld met een telelens voor het eerst vanuit de hand fotografeert, vergt dat ook wat oefening. Al snel gaat dat beter.
En laten we eerlijk zijn, iedere kijker met vergrotingsfactor 10 trilt wat meer dan een kijker met vergrotingsfactor 8.
Eenmaal aan bovenstaande gewend, dan is het eigenlijk heel prettig kijken. Wat gelijk opvalt is het heldere zuivere beeld. In deze prijscategorie had ik dat eigenlijk niet verwacht.
Ook het kijkveld is vrij breed. Het scherp stellen doe je door aan het monoculair zelf te draaien en ook dat gaat heel soepel.
Bovendien is het heel fijn dat het monoculair zo lekker licht is. En je bergt het makkelijk op in je jaszak, waar je het dan ook weer snel uit tovert.
Er wordt op internet als nadeel genoemd dat je minder diepte ziet met een monoculair ten opzichte van een verrekijker. Maar daar heb ik eerlijk gezegd niets van gemerkt. Zeker als je vooral op grote afstand aan het turen bent, zie je dat helemaal niet.
Test in Nederland – vergelijk met duurdere verrekijker
Ook in Nederland heb ik het monoculair getest. Op een aantal grijze grauwe dagen ben ik naar de Veluwe geweest om de kijker te testen in donkerdere omstandigheden en het monoculair te vergelijken met mijn verrekijker.
Op de website van Knives and Tools lees ik namelijk dat dit monoculair van Eden hoogwaardige optische elementen heeft die je doorgaans alleen bij veel duurdere verrekijkers vindt. Dit Eden-monoculair laten zij fabriceren door een fabrikant die ook voor veel bekende merken produceert. Dat scheelt een merk en een distributeur in de verkoopketen en dat betekent prijsvoordeel voor de consument. Dit monoculair is daardoor vergelijkbaar met verrekijkers die een veelvoud kosten.
Daar was ik zeer benieuwd naar en daarom heb ik dit monoculair ook vergeleken met mijn verrekijker die net in een hoger prijssegment valt.
Ikzelf heb een verrekijker die veel verkocht wordt in Nederland en nieuw tussen de EUR 500-600 kost. Destijds heb ik verrekijkers in meerdere prijsklassen getest en pas vanaf deze prijscategorie vond ik het beeld prettig genoeg.
Dit monoculair van Eden kost EUR 179. Als je dit keer 2 doet, is het overduidelijk een lagere prijsklasse dan mijn verrekijker. Dus ik was heel benieuwd of ik verschil ging zien.
Ik heb met zowel mijn verrekijker als dit monoculair van Eden op een grauwe dag over de heide staan turen, in het bos vogels staan spotten en de chromatische aberratie vergeleken. Wat heeft dit monoculair van Eden mij verbaasd zeg!
Om goed te kunnen vergelijken heb ik bij mijn verrekijker regelmatig 1 oog dicht geknepen zodat ik goed het verschil kon zien met het monoculair. Maar ik zag eigenlijk geen verschil. Het beeld is even helder, even rustig, even scherp, ook in het donkere bos.
Chromatische aberratie
Waar ik wel degelijk verschil zag, was in de chromatische aberratie. Chromatische aberratie oftewel kleurschifting ontstaat doordat een lens het binnenvallende licht niet op dezelfde manier breekt. De breking van rood licht is bijvoorbeeld anders dan die van blauw licht. Je ziet dat als gekleurde randen langs je object, bijvoorbeeld een tak of boomstam die afsteekt tegen een lichte achtergrond.
Dit is nooit helemaal te voorkomen. Zelfs bij hele dure lenzen kan dit voorkomen, weliswaar in mindere mate. Er zijn verrekijkers op de markt die gecorrigeerd zijn voor chromatische aberratie.
In de meeste gevallen als je rond kijkt met een verrekijker, valt de chromatische aberratie niet op. Maar ik was een specht aan het volgen die bovenin de boom naast mij landde. Ik keek recht omhoog met mijn verrekijker en zag langs de takken boven mij een hele dikke blauwe lijn boven de takken en een dikke gele lijn onder de takken. Door de fletse grijze lucht werd dit extra goed zichtbaar in mijn beeld.
Toen pakte ik het monoculair van Eden en keek omhoog. Wow, wat een verschil! Veel minder chromatische aberratie zag ik. Minder dan de helft ten opzicht van mijn duurdere verrekijker. Ik was zeer verbaasd. En onder de indruk!
Verschil in diepte zien
Terugkomend op de diepte die je beter zou zien met de verrekijker, dan moet ik concluderen dat je dat in bijvoorbeeld een bos wel goed ziet. Door struiken en bomen die dan dichterbij staan, zie je met een verrekijker inderdaad meer diepte dan met een monoculair, maar als ik het monoculair gebruik om vogels of wild te spotten, ben ik niet met diepte bezig, dus ik vind het geen gemis.
Eindconclusie
Dit monoculair van Eden zal nog heel vaak mee gaan op mijn wandelingen, zowel in Nederland als in de bergen. Voor langdurig vanaf een vaste plek wild of vogels kijken heeft de verrekijker nog wel mijn voorkeur. Net wat makkelijker vast houden en doordat je niet 1 oog dicht hoeft te knijpen wat rustiger voor je ogen als je langdurig naar hetzelfde aan het turen bent. Maar als ik onderweg ben, wat meestal het geval is, dan heeft dit monoculair van Eden echt wel mijn voorkeur.
Samenvattend:
- De prijs-kwaliteit verhouding is echt super!
- Zeer helder en breed beeld
- Lekker licht van gewicht
- Klein genoeg om in je jaszak te doen
- Minder chromatische aberratie dan mijn duurdere verrekijker
- Ideaal om vogels en wild mee te spotten
Knives and Tools
Dit Eden monoculair HD 10×42 is te koop bij Knives and Tools, klik hier voor alle specificaties van dit monoculair.
Knives and Tools verkoopt zoals de naam al verklapt vooral knives and tools. Zakmessen, survival messen, jachtmessen, bushcraftmessen, machetes, multitools, keukenmessen, kookgerei, (zak)lampen, verrekijkers, bijlen en vele vele andere (outdoor) artikelen.
Neem vooral een kijkje op hun website, www.knivesandtools.nl, of breng een bezoek aan de showroom op de Laan van Westenenk 8 in Apeldoorn.
Mijn grootste passie is hoog de Zwitserse bergen intrekken met mijn vriend. We gaan dan op zoek naar plekken waar weinig mensen komen, waar je onverwachts wild tegen komt en de prachtigste bergmeren ontdekt. Dit afgewisseld met de gemarkeerde bergroutes en de geweldig mooie bergdalen die Zwitserland te bieden heeft. Maar ook IJsland en Noorwegen zijn favoriet.