6 redenen waarom jij ook naar Spitsbergen zou moeten gaan

Een reisverhaal van Linda van der Graaf

Uitgestrekte landschappen, plantjes niet groter dan een paar centimeter, wilde dieren mogelijk om iedere hoek. Nadat wij twee jaar terug in Lapland waren geweest wilden we graag eens naar Spitsbergen. En wat was het mooi toen wij daar afgelopen juni waren. Ik vond het zo’n bijzondere wereld dat ik jou heel graag vertel waarom jij hier ook echt eens heen zou moeten gaan.

Enorme uitgestrektheid

Wat mij opviel is dat je zo ver kunt kijken en overal water en bergen met hier en daar besneeuwde toppen kunt zien. Toen we verder de fjorden in gingen kwamen we ook gletsjer en prachtige ijsschotsen tegen. Zo uitgestrekt met nergens enige vorm van bebouwing. Het grootste deel van wat wij gezien hebben is overgenomen door de natuur op de plekken waar ooit bedrijvigheid was. En sowieso zijn er maar weinig plekken waar ooit bebouwing is geweest. Zo puur nog allemaal.

Spitsbergen
Eigen foto: Linda van der Graaf

Alleen kleine plantjes

De planten die op Spitsbergen leven worden niet hoger dan een paar centimeter. Behalve een paar grassprieten die toch wel vijftien centimeter kunnen halen. Het is heel raar om te zien dat er geen bomen staan en zelfs geen struiken. De plantjes die er staan blijven heel laag bij de grond. Ze gaan in de winter weer dood, omdat het dan vier maanden donker blijft. Dus ieder jaar moeten de plantjes weer vanaf het zaadje uitgroeien tot plant.

Wildlife

Werkelijk overal kan je wilde dieren tegen komen! Van papegaaiduikers (zo schattig!!) tot ijsberen, het kan allemaal. IJsberen hebben wij niet gezien. Ik heb lang naar de kanten zitten turen vanaf een boot waarmee we naar Pyramiden en een gletsjer gingen, maar helaas, geen ijsbeer. Maar wel een heleboel rendieren (wist je dat die er anders uit zien dan in Lapland?), papegaaiduikers dus, zeekoeten, walrussen, beluga’s (witte dolfijnen!) en poolvosjes. Rendieren zijn gewoon in Longyearbyen te zien en ook poolvosjes lopen daar rond. Voor andere dieren moet je wel het water op. Maar dat is sowieso wat we drie dagen hebben gedaan.

Spitsbergen walrus
Walrus in Isfjorden. Eigen foto: Linda van der Graaf

Noordelijkste bewoonde plek ter wereld

Hoe cool is het om je tussen de tweeduizend meest noordelijke aardbewoners te bevinden! Je merkt er op zich niks van. Maar het is toch wel een heel leuk idee dat je je, op het moment dat je op Spitsbergen bent, bevindt tussen de meest noordelijke mensen op aarde.

Verlaten mijnen

Op een quad kan je naar oude mijnen en ook met een boot kan je naar het oude mijndorpje Pyramiden. Het is compleet verlaten, naast een paar mensen die de toeristen opvangen. De gebouwen staan er nog, maar zijn overgenomen door de natuur. Vooral één gebouw zien meeuwen als rots en ieder raamkozijn is dus een meeuwennest geworden. Het is heel bijzonder om door de oude gebouwen te lopen en de verhalen te horen over wat er hier allemaal heeft plaatsgevonden.

Pyramiden Spitsbergen
Oud mijndorp Pyramiden. Eigen foto: Linda van der Graaf

Het is heel bijzonder om door de oude gebouwen te lopen en de verhalen te horen over wat er hier allemaal heeft plaatsgevonden

Middernachtzon!

Het voordeel van Spitsbergen in de zomer is dat de zon 4 maanden lang niet ondergaat. Je kunt dus wandelen onder de middernachtzon, wat een bijzondere ervaring is. Wij waren er net in de week voor de officiële langste dag op 21 juni. De zon kwam niet lager dan zeg maar 45 graden ten opzichte van de aarde. Het is een hele bijzondere gewaarwording als je ’s nachts om 1:00 uur landt met het vliegtuig en het gewoon nog helemaal licht is. Ik heb gelukkig niet veel last gehad van het licht met slapen. Ik vond het eigenlijk juist wel handig!

Al met al vind ik Spitsbergen zeker een aanrader. Er zijn veel activiteiten te doen, met quads of met boten en het is een hele andere wereld dan dat de meeste mensen gewend zijn. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je lezen wat wij hebben gedaan op Spitsbergen? Lees dan het reisverslag wat ik bijhield!

Lees hier alle outdoor reisverhalen van onze reporters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.