Dag in dag uit avontuur beleven. Wie wil dat nou niet? Voor velen geldt echter het feit dat er ook gewerkt moet worden om geld te verdienen, een gezin te onderhouden of de rekeningen te betalen. Met het geluk dat ik geen gezin heb om te onderhouden noch een huis om de rekeningen van te betalen, besloot ik dat het nu de tijd was om nu op avontuur te gaan. Hoe, wat of waar wist ik nog niet, maar de intentie was gezet.

Het uitzicht op Mont Jovet, Frankrijk. Eigen foto
Het uitzicht op Mont Jovet, Frankrijk. Eigen foto

Zeven maanden geleden

Zeven maanden geleden viel alles op zijn plek. Een jongen uit Oirschot had een bericht op Instagram geplaatst dat hij een reisgenoot zocht om samen het avontuur mee aan te gaan: een jaar lang reizen in een Land Rover Defender. Ik kende hem niet, woonde niet bij hem in de buurt en had nog nooit contact met hem gehad via Instagram, maar toch stuurde ik daar een berichtje.

Na een eerste kennismaking aan de keukentafel en een opvolgend weekend kamperen in de Ardennen was het al snel duidelijk dat het goed klikte én dat we op één lijn zaten met betrekking tot het reizen. Beiden hadden we een achtergrond in Biologie – waar onze liefde voor fotografie mede vandaan kwam -, we hielden er allebei van om te hiken en bovenal zochten we beiden het liefst de plekken in de natuur uit waar niemand ooit kwam. Het duurde dan ook niet lang voordat we beiden uitspraken het avontuur samen aan te willen gaan.

De start van het avontuur

Na twee maanden voorbereiding was het dan zover, we stapten in en vertrokken naar het zuiden. De eerste vijf weken van onze reis reisden we door Frankrijk, Spanje, Andorra en Portugal. Begin september stond de oversteek naar Marokko op de planning, maar door eerst samen Europa te verkennen konden we onszelf én de auto klaarstomen voor het nog grotere avontuur in Afrika.

Ondanks het feit dat we dus even moesten wachten op het nieuwe continent, genoot ik elke dag. Zowel in Frankrijk, Spanje als Andorra waren er nog genoeg plekken die ik nog nooit gezien had en tevens genoeg bergroutes die ik nog nooit gewandeld had. Iedere dag opnieuw stapte ik uit mijn comfortzone. Zowel met het hiken van uitdagende routes, alsook met het leven vanuit een auto midden in de natuur.

Hiken op Mont Jovet
Hiken op Mont Jovet

Het begin van een verhaal

Met zoveel ervaringen -en minstens zoveel ervaringen in het verschiet in Afrika – besloot ik alles op te schrijven om niks te vergeten. Op 4 augustus schreef ik het volgende:

“In dit landschap van groene velden vol met bloemen en stoffige paadjes vol met gravel dansen de sprinkhanen om ons heen alsof we samen een ballet opvoeren. Continu bewegen we om elkaar heen. Het zijn er miljoenen, groot en klein. Zelfs op de paden kunnen we ze niet ontwijken. Vlinders in kleuren van oranje tot diepviolet vliegen daarnaast om ons heen, ook met tientallen tegelijk. Als ik nog niet verwonderd was door het landschap om ons heen, dan ben ik het nu wel door de weelde van insecten hier in de alpenweides.

Gedurende onze wandeling naar boven stoppen we meer dan regelmatig om foto’s te maken. Dat kan ook niet anders nu we 360 graden rond omringd zijn door bergtoppen, gletsjers en valleien. Dat helpt overigens ook mee met de vermoeidheid en onze behoefte om uit te puffen, want deze fotografie-pauzes zorgen ervoor dat we regelmatig op adem kunnen komen. En doordat we zo langzaam lopen zien we, ongeveer halverwege onze route omhoog, ook een Alpenmarmot lopen. Het is mijn eerste! Na de gems heb ik nu mijn tweede typische ‘berg’ of alpendier gezien. Nu de berggeit nog!”

It Rocks

Tijdens een van onze diners aan een riviertje in Frankrijk grapte ik “Ik zou dit eens uit moeten geven als boek, om anderen te inspireren, te laten lachen en inzichten te geven in een leven als fulltime avonturier.” Het idee nestelde zich in mijn hoofd, maar inhoudelijk gingen we er beiden niet op in. Een boek uitgeven, dat was toch niet realistisch?

Na maanden van reizen, eerst door Europa en toen van noord naar zuid door Afrika, besloot ik mijn – wellicht onrealistische – dromen waar te maken. Van de avonturen en lessen in Europa besloot ik een eerste boek te schrijven, genaamd It Rocks. Het is met recht het eerste boek van een (komende) reeks te noemen, omdat ik alles deel over mijn ervaringen als nieuwkomer in de wereld van overlanden (over land reizen, in ons geval met een Land Rover Defender). Naast alle avonturen in de bergen, lees je namelijk ook meer over koken in de stortende regen en reizen met een zo-goed-als onbekende.

It Rocks, een boek over de reis naar Afrika
It Rocks, het eerste boek over de reis naar Afrika

Koop It Rocks met Mountainreporters korting

It Rocks is nu te verkrijgen via https://rafikiontour.com/it-rocks-nl/. Speciaal voor jou als lezer van Mountainreporters krijg je nu 15% korting op het boek met de code MOUNTAINREPORTERS15. De actie is geldig tot en met 1 mei 2023. 

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

2 Reactie op “Een levensgroot avontuur | Met een Land Rover Defender door Afrika”

 • Marian Verijdt
  21 maart 2023 at 08:26

  Ha schat Wat kun je je goed verwoorden.
  En de foto’s zijn zo prachtig. Ik kijk er elke keer met verwondering naar.
  Geniet van alles wat op jullie pad komt.

 • Pauline van der Waal
  Pauline van der Waal
  16 maart 2023 at 17:47

  Mega tof Manon! En super gave foto’s! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer