Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Status van ‘ernstig bedreigd’ naar ‘bedreigd’

Door: Pauline van der Waal

Ik denk dat bij iedereen van een jaar of 35 en ouder de film Gorillas in the Mist een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. Bij mij in ieder geval wel. Deze film over Dian Fossey (gespeeld door Sigourney Weaver) speelt zich af in Rwanda, naast Oeganda en Congo de landen waar de bedreigde berggorilla leeft. Met Dian loopt het zoals we allemaal weten niet al te best af, maar het lot lijkt de gorilla nu toch eindelijk goed gezind.

Maak kennis met de berggorilla in het wild

In 2003 ging ik samen met mijn moeder naar Oeganda, mede om de berggorilla’s te gaan bekijken. Collegareporter Christianne deed dat ook en schreef er dit geweldige artikel over, inclusief prachtige foto’s. Om de dieren te kunnen zien dien je een ‘permit’ te kopen van inmiddels honderden dollars, maar dit lijkt dus wel z’n vruchten af te werpen. Het geld wordt enerzijds gebruikt om de lokale bevolking op te leiden en te investeren in hun toekomst. Aan de andere kant wordt hiermee dusdanig veel geld binnengebracht dat het meer oplevert om toeristen te trekken, dan om de gorilla’s te doden en te verkopen als bushmeat op de zwarte markt.

Officiële aantal eind 2019 bekend gemaakt

De telling van de berggorilla’s in Bwindi Impenetrable National Park in Oeganda en het daarmee verbonden Sarambwe Natuurreservaat in DRC vond al in 2018 plaats. Toen vermelden we al dat het de goed kant op ging met de gorilla. Net voor kerst 2019 werd het officiële aantal bekend gemaakt. In Oeganda leven er nu 459 berggorilla’s. In 2011 waren dat er naar schatting 400. Door dit aantal op te tellen bij de berggorilla’s in het Virunga Gebergte op de grens van DRC, Rwanda en Oeganda komt het totaal aantal nu op 1063. Het resultaat van alle mensen die zich dag in dag uit inzetten voor deze prachtige dieren, zowel de natuurbeschermers als ook de lokale bevolking.

Het gaat de goede kant op!

De gorilla heeft jarenlang de status ‘ernstig bedreigd’ gehad. De kans op uitsterven was dus zeer reëel aanwezig. Sinds kort is de status door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) bijgesteld naar ‘bedreigd’. De populatie is gegroeid van 680 in 2008 naar meer dan 1000 tien jaar later. Helaas is het leefgebied slechts iets minder dan 800 vierkante kilometer, waaromheen dorpen, steden en landbouwgrond liggen.
Het lek is dus nog niet boven, maar we gaan de goede kant op. Overigens gaat het niet met alle gorilla’s goed. De oostelijke gorilla -waarvan de berggorilla een ondersoort is- wordt nog wel steeds ernstig bedreigd. Hetzelfde geldt voor die andere mensaap, de oran-oetang.

Oppassen voor de toeristen

Ondanks dat de toeristen een goede uitwerking blijken te hebben op de gorillapopulatie, blijft het oppassen geblazen. Te veel toeristen brengt het evenwicht tenslotte uit balans en zal een verdere groei in de weg staan. Sowieso is het belangrijk dat toeristen altijd op gepaste afstand blijven van de mensapen. Zo blijven ze ‘wild’ en worden tevens menselijke ziektes -waar ze aan zouden kunnen bezwijken omdat ze niet zijn ingeënt- voorkomen.
Laten we hopen dat deze positieve trend zich de komende jaren voort blijft zetten!

Bron: Lonely Planet en WNF NL.

Foto: Pixabay

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer