Advertentie
Win dit Colmar Jack

Status van ‘ernstig bedreigd’ naar ‘bedreigd’

Door: Pauline van der Waal

Ik denk dat bij iedereen van een jaar of 35 en ouder de film Gorillas in the Mist een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. Bij mij in ieder geval wel. Deze film over Dian Fossey (gespeeld door Sigourney Weaver) speelt zich af in Rwanda, naast Oeganda en Congo de landen waar de bedreigde berggorilla leeft. Met Dian loopt het zoals we allemaal weten niet al te best af, maar het lot lijkt de gorilla nu toch eindelijk goed gezind.

Maak kennis met de berggorilla in het wild

In 2003 ging ik samen met mijn moeder naar Oeganda, mede om de berggorilla’s te gaan bekijken. Collegareporter Christianne deed dat ook en schreef er dit geweldige artikel over, inclusief prachtige foto’s. Om de dieren te kunnen zien dien je een ‘permit’ te kopen van inmiddels honderden dollars, maar dit lijkt dus wel z’n vruchten af te werpen. Het geld wordt enerzijds gebruikt om de lokale bevolking op te leiden en te investeren in hun toekomst. Aan de andere kant wordt hiermee dusdanig veel geld binnengebracht dat het meer oplevert om toeristen te trekken, dan om de gorilla’s te doden en te verkopen als bushmeat op de zwarte markt.

Het gaat de goede kant op!

De gorilla heeft jarenlang de status ‘ernstig bedreigd’ gehad. De kans op uitsterven was dus zeer reëel aanwezig. Sinds kort is de status door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) bijgesteld naar ‘bedreigd’. De populatie is gegroeid van 680 in 2008 naar meer dan 1000 tien jaar later. Helaas is het leefgebied slechts iets minder dan 800 vierkante kilometer, waaromheen dorpen, steden en landbouwgrond liggen.
Het lek is dus nog niet boven, maar we gaan de goede kant op. Overigens gaat het niet met alle gorilla’s goed. De oostelijke gorilla -waarvan de berggorilla een ondersoort is- wordt nog wel steeds ernstig bedreigd. Hetzelfde geldt voor die andere mensaap, de oran-oetang.

Oppassen voor de toeristen

Ondanks dat de toeristen een goede uitwerking blijken te hebben op de gorillapopulatie, blijft het oppassen geblazen. Te veel toerristen brengt het evenwicht tenslotte uit balans en zal een verdere groei in de weg staan. Sowieso is het belangrijk dat toeristen altijd op gepaste afstand blijven van de mensapen. Zo blijven ze ‘wild’ en worden tevens menselijke ziektes -waar ze aan zouden kunnen bezwijken omdat ze niet zijn ingeënt- voorkomen.
Laten we hopen dat deze positieve trend zich de komende jaren voort blijft zetten!

Bron: Lonely Planet

Foto: Pixabay

Advertentie
Roandreizen van Pharos Reizen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in