Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

Outdoor in magisch Marokko

Door: Sandra de Moor

In dit reisverhaal neem ik je mee naar Marokko langs de sfeervolle riad’s in Marrakech, de groene valleien met watervallen, ruige kloven, woestijn tot aan de mogelijkheid om de Jebel Toubkal van ruim 4000 meter te beklimmen. Ik combineerde een stedentripje naar Marrakech met een verkenning van de outdoormogelijkheden in de directe omgeving.

Slapen in een riad: 1001-nachten-sfeer verscholen achter de dikke muren van de medina

Marrakech

Vanwege de gunstige vliegtarieven is Marrakech een fijne start voor je reis. Het vliegveld ligt op korte afstand van de stad die ommuurd is door grote dikke stadswallen. Bij voorkeur slaap je natuurlijk in een van de oude riad’s in de medina: dit is een hotel in 1001-nachten-sfeer, vaak goed verborgen achter een dikke houten deur.  Als je er voor het eerst aanklopt denk je: “waar kom ik nu terecht”?! Maar eenmaal binnen wacht een adembenemende sfeer van een patio met authentieke lampjes, planten, Arabische meubeltjes, witte doeken en een hoge binnenplaats waar alle kamers op uitkomen.

riad les yeux bleus
Riad Les Yeux Bleus. Credits: riads.fr

Vaak is de binnenpatio versierd met een waterpartij, mooie tegels en patronen, zitjes met luxe kussens en prachtige groene planten. En er worden heerlijke maaltijden uit de tajine geserveerd. De muren en de constructie van een riad houden het er heerlijk koel, hoe heet het soms ook kan worden in de zomermaanden in Marokko. De meeste riad’s hebben bovendien een dakterras met heerlijke zitjes en kussens waar je uitzicht hebt over de stad en geniet van Marokkaanse thee met munt. Ik heb in drie verschillende riads overnacht: Riad Alwachma, met waanzinnig dakterras en heerlijke lemonchicken uit de Tajine.

Daarna logeerde ik in het hippe Riad Chambres d’Amis met een Nederlandse eigenaresse. Deze accommodatie is er een in moderne eigentijdse stijl, waar je ook een geweldige kookworkshop kunt volgen met Marokkaanse vrouwen bij Souk Cuisine.

kookworkshop marrakech, souk cuisine, riad chambre des amis
Koken met de Marokkaanse dames en Gemma van Souk Cuisine. Credits: eigen foto Sandra de Moor

Je bakt broodjes om de hoek bij de lokale bakkerij, je haalt vlees en groenten in de souk, de authentieke kruiden koop je bij de lokale “apotheker”. Daarmee maak je de lekkerste gerechten onder toeziend oog van de Marokaanse dames. Riad chambres d’Amis is totaal anders ingericht dan de donkere authentieke riads.

En tot slot sliep ik nog in Riad mur Akush, deze heeft een typische Arabische sfeer met prachtige details, fotogenieke plekjes, mooie oude houten deuren en sfeervolle wonderlampjes. Ik boekte de romantische hamam-suite; met een unieke badkamer met een Arabisch bad .

Mur akush riad hotel
Riad Mur Akush, met de authentieke elementen en de kamers rondom de patio

Tip: boek je riad wel ruim voordat je op reis gaat, want het is echt onmogelijk om deze pareltjes achter de dikke muren van de medina zelf te vinden.

het djem el Fna plein is in de avonduren een chaotische levendige plek

In Marrakech bezoek je in de avond het Djem el Fna plein, met de oude ambachten en de verkoop van allerlei producten; van lampjes tot kruiden en kleden. Hier probeer je verkopers van henna tattoos en mensen met een aapje op hun schouder te ontwijken. In de avond kan je op een van de bovenverdiepingen van de cafe’s iets drinken met uitzicht over deze gekke chaotische plek.

Ikzelf vond het plein in de ochtend ook heerlijk en bestelde een koffie op het terras en zag hoe het plein langzaam aan tot leven kwam. Dwaal daarna door de nauwe paden van de souk. Het Paleis (de Bahia) is een mooi fotogeniek plekje in de stad, net als de Saaidi tombes. Eindig je stadsbezoek met een bezoekje aan de Majorelle, de botanische tuinen van de kunstenaar Majorelle, met daarin de villa van Yves Saint Laurent. Tot slot de Koranschool Medrassa Ali ben Yussef.

De kleurrijke souk van Marrakech waar werkelijk alles te koop is. Credits: eigen foto Sandra de Moor

Tip: Slapen in een riad is een bijzondere ervaring, maar krijg je het benauwd van die nauwe steegjes en drukte van de souk, dan kun je ook kiezen voor een verblijf in de Palmeraie. Dit is de ruim opgezette hotelwijk op circa 8 kilometer van de stad, waar ooit een palmen-oase was en nu alle denkbare bekende hotels zich hebben gevestigd. Niet helemaal ons ding, maar voor de liefhebber: je vindt hier bijvoorbeeld glijbanen, een waterpark of all-inclusive formules.

Vanuit Marrakech kan je gemakkelijk naar de Ourika vallei

De Ourika vallei

Ourika vallei
De Ourika vallei met de rivier

Vanuit Marrakech kan je eenvoudig een tour maken naar de Ourika vallei; gelegen op ongeveer 45 minuten van de stad. De rit gaat langs groene vlaktes met hier en daar een Argan oliefarm. Ik stopte onderweg bij een berberdorpje met een paar huizen. Hier werden we hartelijk ontvangen voor een kopje thee.

berberdorp, berbers, ourika
Berberdorpje met twee kindjes die spelen met een wieldop. Eigen foto Sandra de Moor

Vanaf het moment dat je Ourika vallei inrijdt wordt het steeds groener en zie je op de achtergrond de hoge toppen van het Atlasgebergte liggen. In deze vallei is het heerlijk koel. Omdat er veel water uit de bergen stroomt is het hier groen en vruchtbaar. Langs de rivier zie je talloze restaurantjes en cafés waar locals en toeristen gebruik van maken via de zelfgefabriceerde hangbruggen. Ik was er zelf eind maart wanneer het nog redelijk koel is en je op de bergen nog de sneeuw ziet liggen.

ourika vallei
Een kasbah onderweg naar de Ourika vallei. Eigen foto Sandra de Moor

hike naar de watervallen van Setti Fatma

Hiken is mogelijk naar de watervallen van Setti Fatma.

Tip: neem echt goede schoenen mee, want naarmate je hoger komt worden de rotsen en de stenen steeds groter en gladder. Eigenlijk zou deze trip nooit zonder goede schoenen gedaan mogen worden maar daar kijken de chauffeurs en gidsen echt niet naar.

Er zijn trajecten waar het pad eigenlijk stopt en je van steen naar steen moet klauteren en over enorme rotsen moet kruipen. In ongeveer twintig minuten loop je naar de eerste waterval en van daaruit over een steeds smaller en steiler pad, langs grappige sinaasappelkraampjes. Je kunt er gerust een dag voor uittrekken om ze alle zeven te doen. Dat is mogelijk om zelfstandig te doen met een goede kaart of met een gids die je daar kunt boeken. Bij warm weer kun je hier en daar nog even badderen.

ourika vallei, sneeuw atlas
Zelfgefabriceerde bruggen over de rivier, met daarachter de toppen met sneeuw

Tweedaagse hike vanuit Marrakech bij Imlil

Wil je de hectiek van Marrakech achter je laten en het echte Marokko te voet ontdekken, dan kun je een mooie tweedaagse hike doen met de organisatie let’s go Morocco.com. Ze hebben ook een website in het Nederlands. Zij nemen je mee naar Imlil. Dit is de plek waar ook de trekkingtochten naar de Toubkal starten (zie verderop in artikel). Je doet een hike van twee dagen met een overnachting in een berberdorpje. Deze wandeltocht, de 2 valleien en berberdorpen, gaat langs watervallen, berberdorpjes en door een prachtige omgeving op ongeveer 1700 meter hoogte.

vallei marokko Atlas
De groene valleien van Marokko in groot contrast met de woestijnen in het Zuiden. Eigen foto Sandra de Moor

Laid-back Essaouira aan zee met Portugese en Franse invloeden is een kalme oase na de drukte van Marrakech

Essaouira, stad aan zee

Is Marrakech net even too much for je, dan ga je naar laid-back Essaouira: een kustplaatsje, direct aan zee met oude vestingsmuren, een haven met typische blauwe boten, een levendige vismarkt en een gezellige souk.

Vergeleken met het hysterische Djem el Fna plein in Marrakech is Essaouira een relaxte oase met een strand, wat strandtentjes en een paar prima (kite)surf mogelijkheden door de altijd harde wind die het met mooi weer heerlijk koel houdt. De oude stad, Unesco Werelderfgoed, was ooit in handen van de Romeinen, Fransen en Portugezen wat zijn sporen heeft achtergelaten.

Naar de top van Jebel Toubkal

Marokko heeft de hoogste berg van Noord Afrika: de Jebel Toubkal.  Deze berg is ruim 4100 meter hoog en een ultieme uitdaging voor trekkings in het prachtige Atlasgebergte. Toubkal ligt op bijna twee uur rijden van Marrakech, via Asni naar Imlil. Trekkings worden al vanaf drie dagen aangeboden; met overnachtingen in een berghut onderweg. Deze accommodaties noemen ze refuge’s.

summit jebel toubkal
de top van jebel Toubkal

Refuge du Toubkal is een ietwat eenvoudige, oorspronkelijke hut, waar de gidsen zelf ook mogen overnachten en waar gekookt kan worden.  Refuge Les Mouflons is een nieuwe luxe hut in particulier beheer, en andere trekkings maken weer gebruik van de Neltner refuge. In de zomermaanden kan er ook worden overnacht in tenten.

Beste tijd: vanaf mei. In de winter is de Jebel Toubkal nog bedekt met sneeuw (december t/m april). Het kan er in de winter erg koud zijn en je hebt dan meestal stijgijzers nodig die je in Imlil kunt huren.

Hoe gaat een trekking in zijn werk?

Imlil is het startpunt van de trekkings, het ligt op ongeveer 1740 meter met hier en daar nog wat dorpjes. In Imlil kun je een gids huren bij het Bureau des Guides. Heb je langer de tijd voor Toubkal, dan zou je kunnen kiezen om eerst al via Berberdorpen richting Imlil te lopen en vanaf daar de tocht te beginnen. In de winter kan je hier materiaal huren, zoals stijgijzers voor de sneeuw.

Zodra je begint met lopen door de Mizane vallei, kom je vanuit Imlil nog een paar kleine dorpjes tegen met als laatste dorp Aremd, (1960 meter). Er wordt meestal gestopt bij een heilige plek: de Sidi Chamarouch. Je loopt over ezel-paden. Van daaruit worden de vlaktes langzaam aan steiler, totdat de begroeiing steeds minder wordt en je echt moet gaan klimmen tot je op 3200 meter bent bij de Refuge du Toubkal. Dit is de berghut waar je zult slapen.

toubkal, summit, refuge , trekking
Onderweg naar de top van de Toubkal. Credits: argantravel.com

Op de tweede dag loop je van Refuge du Toubkal naar de top van Toubkal. Een jas of andere warme kleding in laagjes is echt nodig op deze hoogte. Vaak worden wandelstokken gebruikt voor het laatste steile stuk.

Let op: in sommige periodes ligt er nog een dik pak sneeuw bovenop, dan is iets meer nodig dan alleen een dikke jas.

Daarna ga je in ongeveer drie uur afdalend terug naar de Refuge du Toubkal. Na de tweede nacht in de hut ga je op dag drie naar beneden. Nederlandse reisaanbieder Riksja biedt een mooi arrangement: naar de top van de toub.

refuge toubkal
Wat een uitzicht. Credits: regugetoubkal.com

Een alternatief voor de Toubkal is de berg M’goun, van ruim 4000 meter. Deze is minder bekend dan Toubkal, en wordt meestal in acht- of negendaagse wandelreizen aangeboden.

rondom de Toubkal kun je slapen in bijzondere hotels: van berber-lodge tot aan Richard Branson’s Tamadot kasbah

Bijzondere accommodaties bij Toubkal

1. Mountainlodge Kasbah du Toubkal

Een berber-lodge met prachtige uitstraling in een prachtige omgeving! Als je de film Seven years in Tibet gezien met Brad Pitt herken je deze locatie meteen! De film is hier opgenomen. Het hotel ligt in een sprookjesachtig mooie omgeving met uitzicht over drie grote valleien en hoge bergen tot wel 4000 meter hoog. Hier vind je echte stilte. Kasbah Toubkal met een aantal mooie trekkings (zie pakketten op de website).

Waan je even Brad Pitt in Seven Years in Tibet

seven years in tibet , kasbah du toubkal filmlocatie
Kasbah du Toubkal, waar seven years in Tibet is opgenomen…

National Geographic heeft deze plek opgenomen op hun lijst van “Unique lodges of the World”.

2. Azzaden Trekking Lodge

Wil je liever nog iets meer afgelegen zitten en een trekking doen, dan kies je voor het zuster-hotel: de Azzaden Trekking Lodge, een lodge met drie slaapkamers die je kunt huren vanuit de Kasbah du Toubkal en waarvandaan je de meest mooie trekkings kunt maken.

3. Een uniek Yoga-retreat in het Toubkal nationaal park

Deze plek is opgericht door de Nederlands-Marokkaanse Khalid Boukhima.
Salama Ayurveda is een bijzondere retreat met maar acht kamers. Hier kun je je terugtrekken in een waanzinnig mooie omgeving, met fijne extra’s als yoga en meditatielessen. Daarnaast hebben ze een excursieprogramma met allerlei uitstapjes om te genieten van dit prachtige land. Lees er meer over in het Artikel uit de Happinez  

yoga , meditatie, salam ayurveda hotel
het Salama Ayurveda hotel

Richard Branson stuitte op deze plek tijdens zijn ballonvaart om de wereld

4. Kasbah Tamadot

Tot slot noemen we nog een uniek plekje bij Toubkal voor de “happy few” onder ons: Richard Bransons: Kasbah Tamadot.

branson hideaway tamadot
de berbertenten : een unieke mogelijkheid binnen het hotel om te slapen midden in de natuur

De limited hotel collection van de Branson / Virgin groep is uitgebreid met dit schitterende plekje. Een unieke burcht met oude muren, tuinen, adembenemende uitzichten, vlakbij Asni. Branson ontdekte deze plek tijdens zijn poging om met de Virgin-ballon de wereld rond te gaan. Inmiddels is het al jaren een superdeluxe retreat met kamers en speciale berbertenten om in te overnachten. En daarbij heb je dan ook nog je eigen jacuzzi. Vanuit de lodge worden diverse hikes aangeboden. Maar vergeet niet je creditcard mee te brengen. Zou je daarachter willen zetten: Heb je er nog geen? Dan kun je op Finler.nl een creditcard aanvragen. Zij hebben een overzicht van alle Nederlandse creditcards en houden de laatste aanbiedingen bij.

Kasbah Tamadot , richard Branson
kasbah Tamadot, van Richard Branson

Hiken in de Todra kloof

Todra Gorge is een schitterende canyon vlakbij Tineghir. Deze uitloper van het Atlasgebergte is een kloof met gigantische wanden van steen in rode kleuren ontstaan door erosie van de rivier. De kloof is in totaal vijftien kilometer lang, met wanden tot wel 300 meter hoog. Er stroomt nog steeds water, maar dat is amper nog echt een rivier te noemen. Het water is wel heerlijk verkoelend, waar ook de locals graag gebruik van maken. Je kunt met de auto maar beperkt de kloof in, dus het advies is te voet te gaan. Vanaf het begin van de kloof gaan zeven wandelpaden de bergen in. Laat je goed informeren of huur een gids. De eerste, of laatste van de andere kant gezien, 600 meter is het mooist.

todra gorge , kloof marokko
De Todra kloof met de enorme rode hoge wanden. Credits: memphistours.com

Klimmen in de Todra kloof

De Todra kloof ligt tussen de Hoge Atlas en de Sahara. De kloof is het mooist in het (avond)zonlicht als de oranje en rode kleuren oplichten. Sinds 1977 wordt hier geklommen. Vooral in de maanden mei en juni zie je klimmers aan de randen van de kloof hangen.

Vlakbij de ingang van de kloof is de “Pillar du Couchant” met wat langere klimtrajecten. De “Petit Gorge” en de “Kilimanjaro” zijn meer geschikt voor beginners.

todra gorge
Klimmen in de Todra kloof. Credits: espritvertical.com

Zoek je een internationaal gecertificeerde gids en professionele uitrusting en meer informatie over via ferrata en klimmen ga je naar: www.escalade-au-maroc.com

Gorges d’Imiter bij Amellago is een fantastische plek om te gaan klimmen! Voor meer klim-locaties in Marokko kun je kijken op: www.climbmorocco.com

De dades vallei met de kloof

De Dades kloof of “Dades du Gorges” ligt vlakbij de Todra kloof. Bij Skoura en is samen met de rozenvallei een geliefde dagtrip. In de Dades vallei is het landschap vrij groen, met de oase van Skoura vol palmen en vruchtbare groene slingers tussen de rotsen en de kashba’s door. Het groen steekt mooi af bij het rode steen van de omliggende rotsen. Bijzonder zijn hier de rotsen als de “Apenvinger rots”. Achter veel van deze rotsen gaan mooie kloven schuil.

ouarzazate , dadesvallei
Ouarzazate en de Dades vallei, met een prachtig kleurcontrast. Credits: monnuage.fr

Vlakbij de Dades vallei kan je de route van de 1000 kashba’s rijden naar Ouarzazate of Ait Benhaddou. Deze omgeving met de prachtige kashba’s en de berberdorpen is vaak het decor geweest voor de filmindustrie. De beroemdste filmset is Ouarzazate (hier staan de Atlas studio’s).

Ait ben Haddou
Ait ben Haddou. Credits: marocmama.com

De woestijn

In Marokko kun je op twee plekken de Sahara in: Erg Chegaga en Erg Chebbi

1. Erg Chegaga

Spectaculaire duinen tot wel 250 meter hoog. Deze bezoek je meestal vanuit Marrakech met een tour dwars door de hoge Atlas. Je komt dan langs de plaatsen Ouarzazate en Zagora, waar vanuit je de woestijn in kan.

Erg Chegaga
Erg Chegaga woestijn

Wil je echt dieper de woestijn in, moet je een kameel of 4WD hebben. Slapen kan in een tentenkamp in de woestijn. Dit is een unieke ervaring, omdat er geen lichtvervuiling is zie je een schitterende sterrenhemel. Deze woestijn is een stuk minder bezocht omdat je hier per bus niet kunt komen. Dat geeft je meer een verlaten woestijngevoel. Je kunt hier stoere dingen ondernemen als sandboarden en woestijnwandelen. Ook bestaat de mogelijkheid om nomaden te ontmoeten. Deze woestijn biedt je echt het gevoel van avontuur.

2. Erg Chebbi

Deze woestijn is wat bekender en meer toeristisch omdat je hier de typische en geleifde oranje/rood gekleurde duinen hebt. Maar je moet wel wat dieper de woestijn in om het echt te beleven. Onderweg naar Merzouga kun je stoppen bij mooie plaatsen als Aït Benhaddou, de Dadesvallei, de Rozenvallei en de Todrakloof. Vanaf Merzouga wordt het landschap al dor en droog en hier begint je echte woestijnavontuur.

erg chebbi woestijn, tentenkamp
Een van de hele luxe tented camps in de woestijn. Credits: ergchebbiluxurycamps.com

Je kunt het beste een tour boeken met overnachting, want het leukste is toch wel slapen in de woestijn! De meeste trips gaan naar deze woestijn omdat deze dichter bij de hoofdweg ligt en per bus te bereiken is. De grote plus van deze woestijn is dus dat je er gemakkelijker kunt komen én je ziet er de typische rode duinen die in de avondzon zo prachtig zijn. Deze tocht is ook iets meer geschikt als je met kinderen reist.

Heb je het TV programma “Erika op reis” gezien? Zij reisde met de organisatie Dades reizen. Zij hebben een groot aanbod van rondreizen door Marokko, waaronder ook wandel- en fietsvakanties. Bekijk bijvoorbeeld: Tiendaagse kasbahroute & woestijn. 

Fietsreizen van Dades Reizen. Credits: dades-reizen.nl

Hiken in het rif gebergte vanuit Chefchaouen

Je kent ongetwijfeld het blauwe stadje Chefchaouen, in het noorden van Marokko. Een plaats met een medina die bijna helemaal blauw is geverfd. Dit stadje zie je veel op Instagram voorbij komen. Hier dichtbij, op zo’n 45 minuten rijden, ligt het Talassemtane Park: een nationaal park in een prachtige groene omgeving met mooie hiking mogelijkheden. Dit park is een stuk minder drukbezocht en minder bekend dan het Atlas gebergte.

Hippe surfspot: Taghazout Bay

Hou je van surfen en zoek je een hippe surfspot dan kan je terecht bij Sol house Taghazout Bay, een eco-friendly hotelletje compleet met veel hout, een prachtige tuin, je eigen hangmat een een surf-academy. Het is op de Nederlandse markt onder andere te boeken bij Isropa reizen en ligt in een vissersdorpje, op twintig kilometer van Agadir. Vroeger stond het bekend om de hippies maar tegenwoordig kan iedereen hier uitstekend surfen, zowel beginner als pro.

Isropa, taghazout surfhotel ecolodge surfspot
Surfspot Sol House Taghazout bay, van aanbieder Isropa reizen

Behalve surfacademy’s kun je in dit plaatsje ook aan yoga doen.

Marokko op de mountainbike

Wil je een 1- of 2-daagse excursies per mountainbike? Er staan twee leuke korte trips op deze site van: Mountainbike tours. Tevens vindt je hier achtdaagse tours door de Hoge Atlas en een leuke beginnersreis naar het zuiden die niet al te zwaar is.

Acht dagen Marokko op de mountainbike: een leuke combinatie van een aantal dagen Marrakech met natuur buiten de stad waar je gaat fietsen in onder andere de Ourika vallei: Marokko-per-mountainbike.


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.