We gaan met een taxi van de camping naar Marrakech, dat is al een avontuur op zich. De chauffeur is het drukke verkeer gewend, maar voor ons is het angst aanjagend. Scooters rijden vlak voor de taxi langs. De taxi scheert ontzettend kort langs ezelwagens en wandelaars die lukraak oversteken. Na 20 spannende minuten worden we gedropt op loopafstand van de oude binnenstad.

Paard en koets staan klaar om ons overal naar toe te brengen

De oude binnenstad is één en al souk, oftewel markt. Talloze koetsen, met paarden ervoor, staan klaar om ons te brengen waar we willen, maar we maken er geen gebruik van. Het is veel leuker om zelf door de steegjes en over de souk te dwalen. Gigantisch veel winkeltjes, tot aan het plafond toe vol met koopwaar en overal fabriceren de verkopers hun koopwaar.

Van schoenen tot riemen, honingrollers, tassen, zelfs wandkleden worden ter plekke gemaakt. Ogen tekort om dit spektakel waar te nemen. Het is een drukte van belang. Hoe smal de steegjes ook zijn…de inwoners van Marrakech scheuren erdoor op hen scooters, fiets of zelfs met een ezel wagen.

Gekleurde wol voor tapijten
Zomaar een geweldig versierde voordeur

Bahia Paleis

We kijken onze ogen uit, onze neus raakt verzadigd van alle geuren en onze oren doof voor alle geluiden. Na uren rondgedwaald te hebben in de souk, bezoeken we het Bahia Paleis. Dit immense paleis is een architectonisch wonder. Het is gelijksvloers gebouwd vanwege de gewichtshonger van de eigenaar, die geen trappen kon beklimmen. Dit paleis, dat in niet minder dan zeven jaar werd gebouwd door Ben Meki el Mifioui, een architect die sterk is geïnspireerd door de Andalusische stijl, is een van de best bewaarde in Marrakech.

Eén van de binnentuinen van Bahia Paleis

Moe van de warmte en alles wat we gezien hebben, besluiten we een terrasje te pakken om een lichtje maaltijd te nuttigen. Daar knappen we van op en vol energie steken we de souk weer over. Het volgende doel is een islamitische school ebouwd in de 14e eeuw, Ben Youssouf Madrassa. Deze Madrassa was ooit de grootste islamitische school in Noord-Afrika en staat nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ben Youssouf Madrassa

Ben Youssef Madrassa is een indrukwekkend voorbeeld van Marokkaanse architectuur. Het gebouw is gemaakt van rode zandsteen en versierd met ingewikkelde geometrische patronen en gesneden stucwerk. De hoofdingang is een grote boog die naar een grote binnenplaats, met verkoelingsbad leidt, omringd door twee niveaus met gewelfde galerijen. De galerijen zijn versierd met kleurrijke tegels en gesneden stucwerk en leiden naar de verschillende klaslokalen en gebedszalen. We kunnen wel foto’s blijven maken, zo mooi vinden we het gebouw.

Het binnenplein met het verkoelingsbad

De tijd vliegt voorbij. Het is al vroeg in de avond als we nog eens op een terrasje ploffen, om onze droge keel te smeren. Om 19:00 stappen we, dodelijk vermoeid en ons vies voelend van alle stof, in de taxi naar de camping. Na alweer een dodemansrit van 20 minuten, zijn we terug op de camping. Daar spoelen we ons heerlijk af en bekijken we de foto’s nog eens. We hebben zoveel gezien vandaag dat we ogen te kort kwamen.

Alles is versierd, zelfs het plafond van het terras

De Hoge Atlas

Na de drukte van Marrakech gaat onze reis verder richting Taroudant. Taroudant is 236 km rijden, over de Tizi n” Test-pas, in het Hoge Atlas gebergte. Volgens Google Maps gaan we er ongeveer 7 uur over doen. Aangezien we niet in het donker door bergen willen rijden, die zwaar getroffen zijn door de aardbeving van vorig jaar september, vertrekken we vroeg in de ochtend.

De Hoge Atlas

Het eerste stuk door Marrakech is druk, maar zodra we de stad uit zijn wordt het snel rustiger op de weg. Halverwege de Tizi n” Test-pas worden we staande gehouden door een Duitse dame die alleen reist in haar camper. Ze waarschuwt ons voor de slechte weg en omstandigheden. Zelf zou ze de weg het niet nog een keer rijden. We horen haar verhaal aan en rijden met gepaste voorzichtigheid en gemengde gevoelens verder.

De gevolgen van de aardbeving

Het land ziet er ongerept en geweldig uit. Je snapt niet hoe hier mensen kunnen wonen. Eeuwenlang was dit gedeelte van de hoge Atlas een ontoegankelijk gebied beheerst door Berber dynastieën. Het leven in de Berber dorpen lijkt nog steeds niet veranderd in al die eeuwen. De lemen huisjes liggen/lagen op miraculeuse wijze tegen de berghellingen aangebouwd. Ik zeg met opzet lagen omdat er ontzettend veel dorpen en huizen verwoest zijn door de aardbeving, met 8,9 op de schaal van Richter vorig jaar september.

Lemen huisjes tegen de bergwand aangebouwd

Met gemengde gevoelens zien we alles voorbij komen. Tenten kampen en container dorpen, met daarachter de natuur die zich niets aan trekt van alle ellende en volop in bloei staat. De weg hier en daar compleet verwoest door vallende stenen, vangrails verdwenen in de afgrond, meegesleurd door het vallend gesteente. Toch zijn de mensen erg vriendelijk. Ze zwaaien en lachen naar ons. Wat een hard leven hebben deze mensen. Weet dat het hier overdag heel warm is en ‘s nachts nog steeds kan vriezen.

De gevolgen van de aardbeving zichtbaar op en aan de weg

De Tizi n’ Test-pas

Voorbij Tahanout stijgt de route over hoge bergpassen en door groene valleien. De weg stijgt verder, naar de Tizi n” Test-pas met een hoogte van 2092m als absoluut hoogtepunt. Er stond een herberg op de pas, maar deze is ook zwaar getroffen door de aardbeving. De eigenaar slaapt nu in een klein busje naast de puinhopen om dat wat er over is te bewaken tegen plunderingen.

Bovenop de Tizi n” Test pas. De weg slingert zich, diep onder ons, naar beneden

Eenmaal over de pas verandert het landschap van groen en weelderig naar droog en dor. Het uitzicht is echter geweldig. We kijken kilometers ver over een gigantische vallei, wetende dat we daar straks rijden. De weg is met vlagen nog steeds erg smal en nauwelijks begaanbaar. Water stroomt uit de berg over de weg, grote keien langs de weg, leunend tegen een iele vangrail. Je vraagt je af wanneer hij het begeeft. Een 4×4 auto was vandaag op zijn plek geweest, maar Princess heeft zich kranig geweerd en ons er veilig over geloodst.

Water stroomt over de weg en er liggen grote keien tegen een iele vangrail

De ene haarspeldbocht na de andere haarspeld bocht volgt en met een vaartje van 30km/uur dalen we rustig af naar de vallei. Nog wat spannende momenten met tegemoet komend verkeer, wat overhangende rotsen en we zijn beneden. Geweldig.

De ene haarspeldbocht na de andere

Marrokkaanse vriendelijkheid

De laatste 50 km zijn rustig saai te noemen. Een vlakke weg met veel verkeer. Er rijdt lange tijd een vrachtwagen voor ons met wel 10 man in de laadbak. Ze zwaaien, lachen en houden mandarijnen omhoog. Bij een politie controle springt er een man uit de bak, rent naar ons toe en gooit drie mandarijnen door het open raam naar binnen. Wat ontzettend leuk. De man rent terug, klimt weer in de bak, net top tijd, want we mogen weer rijden.

We peuzelen de mandarijn op, die echt super lekker is. Om 18:30 rijden we camping Le Jardin op. We hebben er inderdaad zeven uur over gedaan om hier te komen. Inclusief een korte stop op de pas, om ff wat te drinken. Wat een mooie intensieve dag weer. De foto’s geven zo’n beetje alles weer wat we vandaag gezien hebben, inclusief de verwoeste dorpen en tentenkampen etc.

Binnenkort verschijnt deel 5 van het verslag over ons Marokkaanse avontuur op Mountainreporters. Lees hier de eerdere reisverhalen: deel 1deel 2 en deel 3.


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

één reactie op “Reisverslag Marokko | Marrakech en een spannende rit over de Hoge-Atlas”

  • Gerrerde Abelmann
    5 maart 2024 at 10:10

    Ik zie dat Marokko steeds meer in de belangstelling komt. Wij hebben de route overde Tizi n Test in 2019 gedaan (met onze Chausson camper) onderweg naar Taznacht en verder naar Merzouga. Erg spannend omdat de weg op vele plaatsen wel erg smal was en ik zag dat de weg nog steeds even slecht was als toen. Ook de foto’s zouden die van mij kunnen zijn. We hebben Marokko zo langzamerhand ( in de loop der jaren) van noord naar zuid en west naar Oost “doorkruist” met onze camper en we hebben genoten van het mooie landschap de aardige mensen en het lekkere eten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer