klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Een verhaal van Marion Schneider, vertaald door Daan Oxener

Er hangt hier iets bijzonders in de lucht. Een aangename frisheid en kalmte. Ik krijg het gevoel alsof ik een tijdloze wereld binnenloop. Ver weg van de politieke en economische onrust in Oeganda en de wereld. Mijn 2-daagse hike door het land van de Mosopisiek*, op de hogere flanken van Mount Elgon, is een pure en onvergetelijke ervaring. 

* Ook wel Benet of Ndorobos genoemd, Mosopisiek is de meest authentieke naam

Mosopisiek huis

Een rijke en vriendelijke cultuur

Het land van de Mosopisiek is door de toerist nog maar nauwelijks ontdekt. Deze minderheidsstam van +/- 15000 inwoners houdt er een rijke cultuur en gezonde levensstijl op na. De Mosopisiek zijn uitermate gastvrij en vriendelijk. In iedere kleine village introduceert mijn gids David mij aan zijn stamgenoten. Spontane en warme interacties volgen.

Mosopisiek vrouwen

Ook thuis bij David, waar ik de nacht doorbreng, kan ik mooi de dagelijkse routines meemaken. In de vroege ochtend, met een kop hete thee en na een magische ervaring van een opkomende zon, mag ik zelfs even helpen met koeien melken. Deze ervaring met David’s gezin en hun persoonlijke verhalen maakt dat het contact met gids David veel meer is dan alleen een hike. 

Gids David

Een samensmelting van diverse landschappen

In de Mosopisiek heuvels komen sublieme uitzichtpunten en een diversiteit aan landschappen samen. Aan één kant het donkere en mysterieuze Elgon regenwoud. Aan de andere kant de open en groene velden vol watervallen en ancestral caves. En in de verte, in het midden van de Karamoja laagvlakte, het silhouet van de majestueuze Mount Kadam. 

Een geordend landschap 

Hogerop de berg ben ik verrast door het netjes geordende landschap. Na een uur klimmen lijkt het alsof we op een plateau aangekomen zijn. Toch is het heuvelachtig, maar met vlakke stukken die prima geschikt zijn voor landbouw. De grenzen van akkers zijn duidelijk te onderscheiden. Grote, langwerpige vormen met ieder een specifiek gewas. Zoals maïs, gerst en aardappelen. 

Bonen met lokale spinazie

Op de eerste dag van de hike neemt David me mee in een kleine hut voor een lunch. Door de donkerte en rook is het onmogelijk om naar binnen te kijken. Na een kort ogenblik ontdek ik de vrouw die het eten aan het bereiden is. Door de rook die opstijgt van de charcoal stove* is het heet en vochtig in de hut. Vlak na ons komt een groep van 5 of 6 mensen binnen. Hoewel er niet veel wordt gepraat, geniet ik van dit intieme moment, tussen de locals. En als klap op de vuurpijl krijg ik ook nog mijn favoriete maaltijd geserveerd: bonen met lokale spinazie.  

* Een lokale houtskool kachel

Sseewyondet: voor een langer leven!

De Mosopisiek eten verschillende spinazie soorten, die je her en der langs de paden kunt vinden. Favoriet onder de lokale spinazies is ‘sseewyondet’, vrij vertaald ‘sting needle’, een stekelige spinazie die fijn gekookt wordt tot pap. Volgens veel Mosopisiek draagt het frequent eten van sseewyondet bij aan een langer leven.

Sseewyondet

De grootste grot van Mount Elgon

Ik ben een beetje huiverig als David mij een bezoek aan diverse grotten voorstelt. Ik heb eerder grotten in Oeganda bezocht en telkens was ik teleurgesteld over de grootte en uitleg van de geschiedenis. Maar ik moet eerlijk toegeven: De grotten die David mij laat zien zijn heel bijzonder evenals de historische verhalen en voorouderlijke tradities die tot op de dag van vandaag worden beoefend.

Ik ben vooral onder de indruk van de grootste grot van Mount Elgon: Mukuuso. Deze grot is nog nooit helemaal in kaart gebracht, maar is waarschijnlijk meer dan 30 kilometer diep. Een waterval voor de ingang en de verhalen die aan deze grot verbonden zijn, geven deze plek een mystieke sfeer. Als we bij de ingang van de grot zitten, vertelt David me over een oorlog die een eeuw geleden in deze regio woedde en waarbij een volledige clan in de Mukuuso cave werd opgesloten en levend verbrand. 

Mukuuso cave

Een dilemma voor de Mosopisiek

Wat mij het meest raakt tijdens de hike is de gecompliceerde politieke situatie waarin de Mosopisiek zich bevinden. Als volk worden zij niet erkend in Oeganda. Wanneer de Mosopisiek identiteitspapieren willen verkrijgen, dienen zij zich te registreren onder de Sebei stam, de grootste bevolkingsgroep op Mount Elgon. Dit is voor iedereen een moreel, cultureel en politiek dilemma.

Mosopisiek – Benet vrouw

Interesse in deze hike?  

Je kunt de Mosopisiek Trail in twee of drie dagen doen. Overnachten doe je bij David en zijn vrouw. Hij heeft op dit moment een capaciteit voor maximaal zes gasten. De Mosopisiek Trail is van een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Er is voldoende mogelijkheid voor breaks tijdens de hike, om van de prachtige uitzichten te genieten en de fantastische verhalen over de Mosopisiek tot je te nemen. 

Enkele praktische tips: 

Neem voldoende warme kleren mee, het kan fris zijn hogerop de berg 

Travel slow, er is zoveel te zien en te beleven en op deze manier ervaar je een diepere verbinding met de lokale mensen 

Neem een notitieboekje mee: David heeft zoveel kennis en verhalen dat je makkelijk dingen vergeet

Dit is het verhaal van Marion Schneider uit België (@marion.travels op Instagram). Vertaald in het Nederlands door Daan Oxener, manager van Home of Friends Guesthouse en mede-ontwikkelaar van de Mosopisiek Trail (@daan_in_Kapchorwa en @homeoffriends op Instagram). Home of Friends is een guesthouse in het nabijgelegen stadje Kapchorwa. Meer informatie vind je op www.homeoffriends.com/mosopisiek-trail.

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer