Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Senegal…. hoe dikwijls ik al niet opnieuw begonnen ben met het schrijven over dit land. Op 27 oktober 2022 ben ik hier aangekomen om tot 1 april te werken voor een reisorganisatie. En vanaf dag één ben ik me de vraag aan het stellen, wat heeft Senegal eigenlijk te bieden. Het meest westelijk gelegen land van Afrika. De meeste toeristen komen naar hier omwille van de zon, het niet te lang vliegen en omdat het een keer niet Tenerife of Gran Canaria is. Reizigers die denken, laat ons eens iets anders doen.

Maar deze reizigers verschieten dan wel van de armoede die hier heerst, of hoe vuil het land wel is. Sommige slagen erin te vragen wanneer ze “the big 5” kunnen zien of blijven heel het verblijf “veilig” in het resort…

Volgens een legende is de naam Senegal afkomstig van “sunu gaal”, wat in het Wolof letterlijk “onze kano” betekent. Volgens de geschiedenis wilden Europese zeelieden die aan de West-Afrikaanse kust aankwamen de naam van de regio weten

Senegal, het land van teranga

In het Wolof betekent het gastvrijheid. En dat is en zijn ze ook. Senegalezen zijn super vriendelijke mensen en liefst van al willen ze je helpen. Zonder enige bijbedoeling nodigen ze je maar al te graag uit om te komen eten bij hen thuis. Een heel grote kom gevuld met rijst en vis of vlees en met z’n allen, en je lepel of een stuk brood, fijn gezellig samen genieten.

Het zijn fiere mensen, die graag aan hun lichaam werken. Op gelijk welk moment van de dag kan je ze al sportend op de weg tegenkomen. Senegal…. ja, het is een Afrikaans land, ik noem het een “light version” of Afrika. Een mooie eerste stap voor zij die voor het eerst naar dit continent komen. Of het terecht of correct is, meestal krijg ik wel de bevestiging van zij die hier al een tijdje wonen.

Le petite côte, van Somone tot aan Mbour, is vooral blank gekleurd. Hier wonen vooral Europeanen, die de winter inruilen voor het warme aangename weer. Misschien daardoor het gevoel dat Senegal een light version is. In Saly, die zijn glorie tijd vooral in de jaren ’80 kende, vind je de vier grootste supermarkten van Frankrijk terug. Vele restaurants en winkels worden uitgebaat door Fransen en Belgen.

Cocoon regio

Somone, op een klein half uurtje van Saly, richting Dakar, is meer authentiek. Het kleine centrum heeft een dagelijkse markt. De rivier Somone heeft mangroves waar je met een bootje de vogels kan gaan spotten. En het heeft een mooi natuurreservaat waar je ’s morgens zonder veel problemen kan gaan rennen. En waar elk jaar in januari een halve marathon wordt georganiseerd waar zo’n duizend mensen op afkomen. Maar heb je daarmee het gevoel in Afrika te zijn? De hele petite cote is een “cocoon” regio. Afgeschermd door de gates van de resorts of de residenties.

Mbour heeft een andere drive, stukje echt Afrika, met een markt om u tegen te zeggen, een vismarkt op het strand waar je stil van wordt en een kunstmarkt die vrij authentiek is. Touba, of de heilige stad heeft dan weer de grootste moskee van West-Afrika. Hier komen op vrijdag meer dan tienduizend Moslims hun gebed houden. Het heeft dan weer meer een Arabisch gevoel dan een Afrikaans.

Mbour
Vismarkt in Mbour

Saint Louis, helemaal bovenaan Senegal op een 25 km van de grens met Mauritanië, heeft dan een zeer koloniale sfeer. Je kunt het vergelijken met het French Quarter in New Orleans in de Verenigde Staten. Het heeft bovendien een zeer onverwacht mooi fotografiemuseum. Bezoek de stad vooral met paard en koets. Tijd krijgt hierdoor een eigen dimensie. Iets waar Senegalezen sowieso minder onder lijden, het begrip tijd…

Senegal en zijn Baobab

Baobab (in Wolof betekent het “man”) is een zeer typisch Afrikaanse “boom”. Het is zelfs geen boom, maar een struik, omwille van de groei van de wortels. De baobab is sowieso in heel afrika een belangrijke boom. Waar je een baobab ziet weten de Afrikanen dat ook daar water te vinden is. Het is een struik die heel veel water kan opnemen. Een baobab is van binnen helemaal hol en kan daardoor bij heel veel wind makkelijk omvallen.

Voor Senegal is de baobab een nationaal symbool, je kan het zelfs terugvinden op hun postzegels. Je kan ze hier gelukkig nog heel veel zien. Jammer genoeg wordt ze tegenwoordig iets te veel ontgonnen, vooral rond Dakar.

Omwille van plaatsgebrek moet de baobab plaatsmaken voor nieuwbouw. Maar heel dikwijls kan je “heilige” baobab tegenkomen in de meest afgelegen dorpjes. Ze kunnen makkelijk over de duizend jaar oud worden.

Alles van een baobab wordt gebruikt van de vrucht tot de stam. Meestal worden meetings en bijeenkomsten van een dorp ook onder een baobab gehouden.

Voor 1960 (het jaar van onafhankelijkheid van Senegal) werden de “storytellers” in deze baobabs begraven tot het van de overheid niet meer mocht en iedereen moest begraven worden op een kerkhof. Toen er allerhande problemen kwamen, was de lokale bevolking ervan overtuigd dat dat kwam omdat ze hun kunstenaars niet meer mochten begraven in de ziel van hun land.

Senegal en zijn pirogues

Meer en meer begin ik te beseffen dat het leven in Senegal zich vooral afspeelt aan en op het water. Het is een kleurrijk maar hard schouwspel. De houten gekleurde pirogues varen op en af, al dan niet met vers gevangen vis. De term ‘Senegal’ betekent niet voor niets ‘onze boot’. Over de gehele kustlijn is dit de hoofdbezigheid, vissers die de zee op gaan uit de hoop iets te kunnen vangen. Ondertussen wachten de vrouwen af op het strand.

Als ze niet aan het vissen zijn, zijn ze schelpenresten of schelpengruis aan het opgraven aan de kustlijn. Dit wordt dan gezeefd en gebruikt voor het maken van beton of voor hun eigen bakstenen.

Pirogues

En ja, ze nemen je maar al te graag mee op een boottocht, voor het spotten van bijvoorbeeld vogels. Senegal is het ideale land voor de vogelliefhebber. Helemaal bovenaan het land, met de grens van Mauritanië, aan de kustlijn ligt het nationaal park “Oiseaux du Djoudj”. Maar ook lager gelegen plaatsen zoals in de mangrove van Somone en het nationale park Delta en Saloum kan je kolonies pelikanen, flamingo’s en zoveel ander gekleurde vogels terugvinden.

Een aanrader om zeker te doen is met een kajak de Sine Saloum te ontdekken, je vaart door de smalle mangroves en door de stilte blijven de vogels zitten. Het is een aangename tocht van zo’n twee uur.

Kajakken in de mangrovebossen

Er worden ook kanotochten en zelfs sup-tochten aangeboden. Zeer fijn om dit nationale park op deze manier te doorkruisen. Hier kan je nog echt tot rust komen en genieten van de stilte. Lokale organisaties bieden ook overnachtingen aan in tenten. Zeker een aanrader om te doen! Check zeker Maison de l’Eco- tourisme en Sangomar Kayak www.sangomarkayak.com

Hyena’s spotten

Tijdens deze tochten maak je kans om hyena’s te spotten. Hun habitat zijn de mangroves en terwijl ze vooral te zien zijn wanneer het bijna valavond is. Dan kan ze op zoek naar eten. Je kan ze dus tegenkomen tijdens een kajaktochtje in de vroege avond. Palmarin is hiervoor de perfecte uitvalsbasis. Je kan hier ook elke avond terecht om met paard en kar het natuurreservaat in te trekken. Fingers crossed en hopen dat je een hyena gaat zien. Op deze plek heb je de zoutmijnen. Ze toveren in februari en maart de meest magische kleuren tevoorschijn, Vooral vanuit de lucht is het een mooi kleurrijk schouwspel.

Zonsondergang in de mangrove

Senegal heeft een aantal reservaten waar je een safari kan doen. Deze zijn niet vergelijkbaar met de safari’s in bijvoorbeeld Kenia of Zuid Afrika. Je hebt in Senegal dus ook geen big 5. De dieren in de reservaten komen vooral uit de net vernoemde landen. Het is vooral een mooie eerste kennismaking met een safari. De dieren moeten echt wel gezocht worden en omdat ze zich vooral in de struiken bevinden is dat niet altijd even makkelijk.

Het land heeft twee reservaten. De eerste is Bandia, gelegen op RN1 route. Het is een niet al te groot reservaat. Er tegenover vind je het reservaat van de leeuwen.

Tussen Toubacouta en Karang ligt het tweede wildreservaat Fathala. Je kan hier blijven overnachten in tenten en ’s avonds tijdens het avondmaal genieten van het bezoek van de dieren die in het reservaat leven. Het is groter dan Bandia en hier vind je alleen dieren die in Senegal leefden, dus geen struisvogels. Ook al wordt het reservaat gerund door Zuid-Afrikanen. Zeker een aanrader als je voor een totaalbeleving wil gaan.

Op de werelderfgoedlijst van Unesco kan je het nationaal park DU NIOKOLO KOBA terugvinden. Hier kan je als je geluk hebt nog leeuwen, hyena’s, elanden, apen en ja, zelfs een paar olifanten tegenkomen. Sinds 2001 is het gebied erkend door Birdlife International als een zeer belangrijk leefgebied voor vogels.

Senegal… voor de actieve outdoor reiziger?

Senegal heeft zeker wat de bieden voor actieve reizigers. De eilanden Ngor en Yoff bieden de mogelijkheid om te surfen en om het te leren. Rond het eiland Parc National des îles de la Madeleine kun je duiken. Omdat Senegal zo goed zo plat is als een pannenkoek is het een goede bestemming voor fietsers. Vooral de streek Casamance en Kedougou zijn ideale bestemmingen om te fietsen, dankzij de aantrekkelijke landschappen, dorpjes waar je makkelijk een accommodatie kan vinden. Tip: neem wel je eigen fiets mee.

Hiking is een andere mogelijkheid. Rond Popenguine kan je mooie wandelingen maken. Het heeft een natuurreservaat dat op de kliffen ligt aan het strand. Het natuurreservaat van Somone biedt ook mogelijkheden om te wandelen. Maar de beste regio is Kedougou. Voor als je toch graag een wat hoogtemeters wil maken is dit the place to be. Senegal bestaat vooral uit een vlakke topografie, behalve in deze streek. Hier bevindt zich het hoogste punt (581m) van Senegal met zelfs een waterval. Deze regio is een meer avontuurlijke locatie en de lange trip er naartoe zeker de moeite waard is.

Zoals in de meest Afrikaanse landen moet je wel wat afstanden afleggen om iets gezien te hebben van het land. Maar als je graag een totaalbeeld van het landschap van Senegal wil krijgen is er nog een mogelijkheid om een vlucht te boeken bij de Aerodrome van Saly. Zeker de moeite waard!

Senegal is voor velen een mooie eerste kennismaking met het Afrikaanse continent. Voor sommigen wakkert het de honger naar meer ontdekking van de andere landen op dit bijzondere continent. TUI vliegt rechtstreeks vanuit Amsterdam, Brussel en Düsseldorf. Op de terugvlucht stoppen ze wel op de Kaapverdische Eilanden. Brussels Airlines vliegt rechtstreeks vanuit Brussel.

Lees hier meer over reizen naar Afrika

GESPONSORDE ARTIKELEN

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer