De 9 beste fotospots van Zuid-Tunesië volgens fotograaf Sabrina Gaudio
Een reisverhaal van Sabrina Gaudio
Van uitgestrekte woestijnen tot roodgekleurde bergmassieven en kleurrijke, lokale markten. Tunesië is niet alleen een fantastisch land om doorheen te reizen, het is ook nog eens een walhalla voor fotografen. Eind december reisde ik voor Mountainreporters door Zuid-Tunesië en kreeg de meest diverse landschappen voor mijn lens. Daar schreef ik eerder al een reisverhaal over, maar ik wil ook nog even mijn 10 favoriete fotolocaties van Zuid-Tunesië met jullie delen.
1. HOTSPRINGS IN DE SAHARA
De Sahara-woestijn, dé reden waarom ik zo graag naar Tunesië wilde. Die Sahara zag ik al eerder in Marokko, maar wilde dolgraag eens zien hoe hij in Tunesië ligt te schitteren in al zijn eenvoud en uitgestrektheid. Ik reisde hiervoor eerst af naar Ksar Ghilane, een oase in het zuiden van Tunesië en één van de poorten naar de Sahara. Naast dat ik hier een voorproefje kreeg van hoe mooi een zonsondergang in de woestijn kan zijn, dobberde ik in stomende natuurlijke waterbronnen, volgende een yogales bij zonsopkomst en sliep in een glampingtent in Hotel Pansy. Daarna ging ik met mijn 4X4 verder naar Camp Mars in Douz, een stipje middenin de woestijn, waar ik de ultieme Sahara-experience beleefde.
Hotel Pansy ligt in Ksar Ghilaine aan de rand van Jbil Nationaal Park. GPS-coördinaten: 33.068760564319035, 9.63846576235857
Camp Mars ligt in Timbaine in het midden van de Grand Erg Oriental, 100 km ten zuiden van Douz, in de Jbil Nationaal Park. GPS-coördinaten: 32.8966471, 9.1308988
2. DE EEUWENOUDE MOSKEE VAN SIDI YATI
Écht van de gebaande paden, deze overblijfselen van de 9e eeuwse Sidi Yati-moskee op het eiland Djerba. Gebouwd aan de kust, om het binnenland van het eiland te bewaken. De moskee-ruïne is al mooi om te zien (je kunt deze ook vanbinnen bekijken), het uitzicht vanaf het dak over de steiger en de zee is helemaal fenomenaal. Het eiland heeft 356 moskeeën. Net zoveel als het aantal dagen per jaar, dus. En echt, die van Sidi Yati moet je een keer hebben gezien.
3. STREET ART SPOTTEN IN DJERBAHOOD
Het eiland Djerba, voor mij één van de fijnste plekken van Tunesië. En dan voorál buiten het hoogseizoen, want ’s zomers liggen de goudgele stranden van Djerba bomvol zonaanbidders. Ga je (zoals ik deed) in het voor- of naseizoen, is het heerlijk rustig. Gids Chokri nam mij mee naar Djerbahood, een kleurig kunstenaarsdorp midden op het eiland. Enkele jaren geleden kwamen hier tientallen graffitikunstenaars van over de hele wereld samen om de muren van de toch al prachtige witgekalkte huizen te transformeren tot ware kunstwerken.
4. DE KAMELENNEK VAN ONG JEMEL
Hoogtepuntje: Ong Jemel, een kloof in de buurt van de stad Tozeur. Het wordt hier ook wel ‘de nek van de kameel’ genoemd, vanwege een grote rots die vorm van een kameel heeft. Je moet wel even een 4×4 regelen om deze plek middenin de Sahara-woestijn te bereiken, maar het is absoluut het hobbelen over de zandwegen waard. Klim ook zeker even naar de top van de kamelenrots, hier geniet je van een waanzinnig uitzicht over de kloof. In Ong Jemel werden trouwens verschillende Star Wars-films geschoten. Snap je helemaal als je daar staat, want het voelt echt als een andere planeet.
5. TOZEUR’S MEDINA
Hoezeer ik ook van de natuur hou, ik loop ook zeker warm voor een bruisende Noord-Afrikaanse markt. Medina’s noemen ze die. Veel Arabische en Noord-Afrikaanse steden hebben zo een medina, het oudste en ommuurde deel van de stad. De chaos, de geur van kruiden in de lucht, de smalle straten en steegjes, de meest uiteenlopende (en soms onherkenbare) dingen die worden verkocht; een wandeling door een medina is een hele belevenis. De medina van Tozeur is net zo. En, het is ook nog eens heel fijn fotograferen.
6. ARCHITECTUUR IN ANANTARA SAHARA TOZEUR
Naast 200.000 palmbomen vind je in Tozeur het allermooiste hotel van Tunesië. Net buiten deze oasestad staat Anantara Sahara Tozeur Resort & Villas, waar je geniet van wat gelukzaligheid aan het zwembad, hammam-rituelen en dineren onder de sterren in Berberstijl. Ook belangrijk, de architectuur van de kamers en het gebouw doen het érg goed op foto’s.
7. BELVEDERE ROCKS
Een hobbelig zandpad leidde me naar de Belvedere-rotsen in Tozeur. In de hoogste rots zijn treden uitgehouwen die je omhoog leiden naar een spectaculair uitzicht over de oase en een zoutmeer. Liefhebbers van landschapsarchitectuur kunnen hier hun lol op: er is hier een gigantisch Mount Rushmore-achtig gezicht van de Tunesische dichter Abdulkacem Chebbi uit de rotsen gehouwen. Moeilijk te missen. Hate it or love it, het is sowieso een hele fijne plek om te fotograferen.
8. CHENINI & OORVERDOVENDE STILTE
Ooit heersten hier de Berbers, maar inmiddels is hun taal en cultuur grotendeels verdwenen. Gelukkig zijn daar nog de ruïnes van het berberdorp Chenini, een klein half uur rijden vanaf Tataouine. Het dorp staat als een kroon op de top van een berg, daaronder een diepe kloof omzoomd met groene palmbomen. De huizen van Chenini lijken tegen de helling aan te kleven, grotten die naast elkaar uit de rotsen zijn gehouwen. De meeste zijn afgebrokkeld en verlaten, mooi in al hun vergankelijkheid, alleen de moskee schittert in oogverblindend wit.
In het originele dorp, helemaal bovenop de berg, wonen nog een paar families, de meesten zijn uit praktische overwegingen in de nieuwe huizen aan de voet van de berg getrokken. Ik liep omhoog, dwars door de verlaten rotswoningen, over stenen trappen waar de voetstappen van het verleden nog voelbaar zijn, naar het hoogste punt van het dorp. De uitzichten over de vallei, de slingerweg en de moskee zijn fenomenaal.
9. MIDÈS
De oase van Midès is nog relatief onontdekt is en misschien wel de meest fascinerende van alle oases van Tunesië. Ik kwam er om de indrukwekkende kloof te fotograferen, die uit de rots is gesleten door rivierstromen van miljoenen jaren terug. Ik kreeg geen genoeg van de verbazingwekkende vormen en het contrast van kleuren in de roze rotsen. Sommigen noemen Midès Canyon ook wel de Grand Canyon van Tunesië. Niet moeilijk te begrijpen waarom.
ONTDEK TUNESIË
Nieuwsgierig naar Sabrina’s trip door Tunesië voor Mountainreporters en Discover Tunisia? Lees dan haar reisverhaal ‘Het geluid van de maan’ over het andere Tunesië. Op onze Instagram-pagina en die van Discover Tunisia vind je nog veel meer foto’s en video’s.
Wil je meer weten over reizen in Tunesië? Check onderstaande links en laat je inspireren: discovertunisia.com, facebook.com/DiscoverTunisia en instagram.com/discover_tunisia/
Sinds 2006 reis ik elk jaar een paar maanden de wereld over. Vaak alleen, soms met anderen. Maar altijd met mijn rugzak en een camera. Mijn ervaringen deel ik met jou op onder andere Mountainreporters en OutdoorDichtbij. Met mijn bedrijf Rocky Roads organiseer ik fotoreizen naar bijzondere bestemmingen in binnen- en buitenland, speciaal en exclusief voor vrouwen.
Prachtig verhaal en zoals altijd super foto’s je super trotse moeder 😍