Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De magie en de mooiste hiking trails van de Tafelberg in Zuid-Afrika

Een reisverhaal van Susanne van Gendt

Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad, oftewel de Moederstad, zo’n 200 kilometer van Kaap Agulhas, waar de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan elkaar ontmoeten. De stad is bij veel Europeanen geliefd vanwege het aantrekkelijke klimaat in onze koude winter, en de serieuze aanpak van gastronomie. Maar naast aangenaam vertoeven en heerlijk eten en drinken, stelt ook de natuur van Kaapstad niet teleur. Op 1.086 meter boven zeeniveau, direct naast de stad, ligt de betoverende Tafelberg. Met meer dan 1.000 verschillende hiking trails – klimroutes inclusief – is deze plateauachtige berg een ware speeltuin voor liefhebbers van de klim- en wandelsport.

Platteklip Gorge is een van de meest bekende hiking routes naar de top van de berg. Het trail voert je over grote rotsachtige stenen die je als ware het een trap direct naar de top van de Tafelberg leiden. Maar gezien de populariteit van de route kom je gegarandeerd continu andere hikers tegen, of je moet in alle vroegte op pad willen gaan. Voor wie op zoek is naar rustige routes om de Tafelberg te verkennen, geven wij je 3 waanzinnig mooie trails, minder populair maar bij ons net zo, zo niet meer, geliefd.

1. Constantia Nek naar de top van de Tafelberg

Niet de snelste route, maar wel de mooiste, aangezien je met deze 16 kilometer lange hike het beste van twee werelden te zien krijgt. Je wandelt door de schoonheid van het binnenland, met wijdse uitzichten over de Atlantische Oceaan. Het grootste gedeelte van de hike loop je direct door de prachtige natuur en kun je genieten van alle flora. Voor dit trail heb je wel een flinke dosis vroege vogel-spirit nodig, aangezien je idealiter rond een uur of 06.15 vanaf Constantia Nek naar boven vertrekt. Het trail start – zoals de naam al doet vermoeden – in Constantia, met het mooiste uitzicht over de wineries aldaar. In alle vroegte schijnt de opkomende zon telkens een nieuw licht over het glooiende landschap. De rest van de route belooft ook veel moois, en leidt je over De Villiers Dam en Woodhead Dam met prachtige uitzichten. Onderweg naar Echo Valley wacht een speels traject op je, waarbij je langzaam omhoogklimt over mooie paden en in de stenen genagelde ladders.

Praktische informatie over dit trail

Neem naast een grote hoeveelheid water wat tijd mee, gemiddeld ben je al gauw zo’n 4 tot 6 uur onderweg op deze hike. Naar beneden kan je met de kabelbaan, of bijvoorbeeld over Platteklip Gorge. Zorg wel voor een lift terug naar de parkeerplaats waar je je auto hebt achtergelaten. Je komt namelijk op een andere plek uit dan waar je bent gestart. Het startpunt van deze hike vind je door op Google Maps ‘Constantia Nek Hiking Trail’ in te geven.

2. Kasteelspoort naar Twelve Apostles of naar de top van de Tafelberg

Wederom geen route om te nemen wanneer je nog een vol programma hebt die dag, maar ben je op zoek naar prachtige uitzichten, dan is dit jouw route. De Kasteelspoort hike biedt op heldere dagen uitzicht over de Twelve Apostles, Lion’s Head en soms zelfs over Robben Island. Daarnaast leidt de hike je door verlaten valleien en langs de plek van de vroegere kabelbaan. Op deze spot vind je ook een plateau met prachtig uitzicht over het dal, genaamd Diving Board Rock. Wees wel voorzichtig, want onder het plateau gaat het steil naar beneden. Het Kasteelspoort trail gaat omhoog aan de kant van de Twelve Apostles, een minder bewandelde route. Daardoor word je in serene rust op de mooiste uitzichten over onder andere Camps Bay getrakteerd.

Praktische informatie over dit trail

De hike duurt ongeveer twee tot vier uur, afhankelijk van je conditie en algehele fitheid. Wil je vanaf de Twelve Apostles door naar het kabelbaan station bovenop de Table Mountain? In anderhalf tot drie uur doorkruis je de schitterende Valley of the Red Gods en Echo Valley om daar te komen. Het startpunt van deze hike vind je door op Google Maps ‘Kasteelspoort – Starting Point’ in te geven.

3. Mowbray Ridge naar Devil’s Peak

Ben je tijdens het hiken in Kaapstad op zoek naar een algeheel ander perspectief? Het Mowbray Ridge trail leidt je niet naar de top van de Tafelberg, maar naar Devil’s Peak. Daarom is dit een minder gekozen route. Het trail benadert Devil’s Peak vanuit het oosten, waarbij je tijdens de hike onwaarschijnlijk mooie uitzichten op de Tafelberg en Lion’s Head hebt. Daarnaast word je op uitzicht op de Cape Flats, Southern Suburbs en het Rhodes Memorial getrakteerd. Als kers op de taart passeer je ook nog een aantal oude vestingwerken. Van deze oude blockhouses is het King’s Blockhouse nog vrijwel intact.

Praktische informatie over deze trail

Het startpunt van deze hike vind je door op Google Maps ‘Rhodes Memorial in te geven, maar je kunt ook starten vanaf het Contour Path direct onder King’s Blockhouse. De hike omhoog duurt ongeveer drie uur. Neem het Saddle Path voor een gemakkelijke afdaling. Dit pad bereik je door over de top van Devil’s Peak te lopen en na 600 meten afdalen (ongeveer tien minuten) het pad rechts af te slaan. Dit pad leidt je rechtsom naar de zigzag-route die je ook op de route omhoog tegen bent gekomen. Afdalen via deze route kost normaliter zo’n twee uur.

Veilig op weg

In alle gevallen is het belangrijk om goed voorbereid op weg te gaan. Dat houdt in dat je genoeg water en snacks voor onderweg hebt ingepakt en goed getraind bent. Daarnaast is het belangrijk dat je van tevoren voldoende over eventuele gevaren en/of alternatieve routes hebt geïnformeerd. Idealiter hike je samen met iemand die de lokale routes kent. Ga nooit zomaar in het donker op pad en hike altijd in gezelschap; het blijft Kaapstad waar je je bevindt. Naast stevige hiking boots doe je er goed aan een warm jasje mee te nemen onderweg naar de top, aangezien er vaak een stevige bries staat. Mocht je denken veel te gaan zweten, neem dan een droog T-shirt mee. Zo kun je onderweg je T-shirt wisselen bij veel wind of kou. Op de website van South African National Parks vind je tips en voorzorgsmaatregelen om veilig op weg te gaan en vind je tevens de Table Mountain hiking map.


Lees hier alle artikelen en verhalen over Afrika


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer