Extreme drukte op Uluru, maar binnenkort rust voor Aboriginals
Nu hectiek op Uluru, maar binnenkort rust voor Aboriginals
Door Edwin Hagenouw | Bron: HLN.be
Al in 2017 schreven we (lees hier) over het aanstaande verbod op de beklimming van Uluru. Duizenden toeristen in Australië maken gebruik van de laatste kans om de beroemde rode rots Uluru te beklimmen. Vanaf 26 oktober is de rots, vroeger ook bekend als Ayers Rock, dicht voor het publiek. Hij is dan weer het domein van de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, voor wie Uluru heilig is. Tot die tijd is het een drukte van jewelste rond de 348 meter hoge rots, met toeristen uit de hele wereld die hem willen beklimmen nu het nog kan.
Mountainreporter Bram Wagemans bezocht Ayers Rock (Uluru) en beschreef zijn ervaringen in dit reisverhaal.
Heilig
Dat Uluru dicht gaat, is al in 2017 besloten. Bij de stemming daartoe gaf beheerder Sammy Wilson een gepassioneerde speech waarin hij de heilige aard van de site voor de Anangu, een Aboriginal-gemeenschap die al minstens 30.000 jaar in het regio leeft, beklemtoonde. “Dit is een extreem belangrijke plek, geen speeltuin of pretpark zoals Disneyland. Als ik naar een land reis en er is daar een heilige plek, een plek waar je niet mag komen, dan ga ik daar niet binnen of klim ik er niet op. Ik respecteer het.”
De Uluru komen bekijken, mag uiteraard nog wel. “We verwelkomen toeristen met open armen. Maar we stoppen gewoon deze activiteit”, zei Wilson.
Riskant
Behalve dat de rots heilige grond is en het dus sowieso al als ‘niet respectvol’ werd gezien die grond te betreden, is de beklimming ook riskant. Uluru is behalve steil ook erg glad. Zeker 37 mensen zijn al vanaf de rots te pletter gevallen.
Zeker 37 mensen zijn al vanaf de rots te pletter gevallen
Wie overigens na de officiële sluiting toch nog probeert naar boven te klimmen, kan een boete krijgen van omgerekend 390 euro. Dat bedrag zal in de toekomst nog worden verhoogd en mogelijk worden dan ook gevangenisstraffen uitgedeeld.
Bron: HLN.be
The fact that there are still dipshits who want to climb Uluru, and to the point that it gets disgustingly crowded like this, makes me so damn frustrated. What is so hard about respecting that it is a sacred site for indigenous aussies and respectfully viewing it without climbing pic.twitter.com/Pv8w7tsm2P
— Joey ㅍㅅㅍ (@hyukosaurus) October 6, 2019
Lees hier meer artikelen over Australië
Ik ben eigenaar van Reisschrijvers Media, uitgever van online reismagazines Mountainreporters, Snowrepublic, Alpenweerman en OutdoorDichtbij. Ik ga graag wintersporten, watersporten en bergwandelen, met een grote passie voor oceanen en bergen. Het is mijn doel jullie te inspireren om net als wij ongerepte bestemmingen te gaan verkennen en om je daar over te geven aan de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.