Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Nu hectiek op Uluru, maar binnenkort rust voor Aboriginals

Door Edwin Hagenouw | Bron: HLN.be

Al in 2017 schreven we (lees hier) over het aanstaande verbod op de beklimming van Uluru. Duizenden toeristen in Australië maken gebruik van de laatste kans om de beroemde rode rots Uluru te beklimmen. Vanaf 26 oktober is de rots, vroeger ook bekend als Ayers Rock, dicht voor het publiek. Hij is dan weer het domein van de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, voor wie Uluru heilig is. Tot die tijd is het een drukte van jewelste rond de 348 meter hoge rots, met toeristen uit de hele wereld die hem willen beklimmen nu het nog kan.

Mountainreporter Bram Wagemans bezocht Ayers Rock (Uluru) en beschreef zijn ervaringen in dit reisverhaal.

Heilig

Dat Uluru dicht gaat, is al in 2017 besloten. Bij de stemming daartoe gaf beheerder Sammy Wilson een gepassioneerde speech waarin hij de heilige aard van de site voor de Anangu, een Aboriginal-gemeenschap die al minstens 30.000 jaar in het regio leeft, beklemtoonde. “Dit is een extreem belangrijke plek, geen speeltuin of pretpark zoals Disneyland. Als ik naar een land reis en er is daar een heilige plek, een plek waar je niet mag komen, dan ga ik daar niet binnen of klim ik er niet op. Ik respecteer het.”

De Uluru komen bekijken, mag uiteraard nog wel. “We verwelkomen toeristen met open armen. Maar we stoppen gewoon deze activiteit”, zei Wilson.

Riskant

Behalve dat de rots heilige grond is en het dus sowieso al als ‘niet respectvol’ werd gezien die grond te betreden, is de beklimming ook riskant. Uluru is behalve steil ook erg glad. Zeker 37 mensen zijn al vanaf de rots te pletter gevallen.

Zeker 37 mensen zijn al vanaf de rots te pletter gevallen

Wie overigens na de officiële sluiting toch nog probeert naar boven te klimmen, kan een boete krijgen van omgerekend 390 euro. Dat bedrag zal in de toekomst nog worden verhoogd en mogelijk worden dan ook gevangenisstraffen uitgedeeld.

Bron: HLN.be


Lees hier meer artikelen over Australië


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer