ADVERTENTIE
Advertentie
Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

Nu hectiek op Uluru, maar binnenkort rust voor Aboriginals

Door Edwin Hagenouw | Bron: HLN.be

Al in 2017 schreven we (lees hier) over het aanstaande verbod op de beklimming van Uluru. Duizenden toeristen in Australië maken gebruik van de laatste kans om de beroemde rode rots Uluru te beklimmen. Vanaf 26 oktober is de rots, vroeger ook bekend als Ayers Rock, dicht voor het publiek. Hij is dan weer het domein van de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, voor wie Uluru heilig is. Tot die tijd is het een drukte van jewelste rond de 348 meter hoge rots, met toeristen uit de hele wereld die hem willen beklimmen nu het nog kan.

Mountainreporter Bram Wagemans bezocht Ayers Rock (Uluru) en beschreef zijn ervaringen in dit reisverhaal.

Heilig

Dat Uluru dicht gaat, is al in 2017 besloten. Bij de stemming daartoe gaf beheerder Sammy Wilson een gepassioneerde speech waarin hij de heilige aard van de site voor de Anangu, een Aboriginal-gemeenschap die al minstens 30.000 jaar in het regio leeft, beklemtoonde. “Dit is een extreem belangrijke plek, geen speeltuin of pretpark zoals Disneyland. Als ik naar een land reis en er is daar een heilige plek, een plek waar je niet mag komen, dan ga ik daar niet binnen of klim ik er niet op. Ik respecteer het.”

De Uluru komen bekijken, mag uiteraard nog wel. “We verwelkomen toeristen met open armen. Maar we stoppen gewoon deze activiteit”, zei Wilson.

Riskant

Behalve dat de rots heilige grond is en het dus sowieso al als ‘niet respectvol’ werd gezien die grond te betreden, is de beklimming ook riskant. Uluru is behalve steil ook erg glad. Zeker 37 mensen zijn al vanaf de rots te pletter gevallen.

Zeker 37 mensen zijn al vanaf de rots te pletter gevallen

Wie overigens na de officiële sluiting toch nog probeert naar boven te klimmen, kan een boete krijgen van omgerekend 390 euro. Dat bedrag zal in de toekomst nog worden verhoogd en mogelijk worden dan ook gevangenisstraffen uitgedeeld.

Bron: HLN.be


Lees hier meer artikelen over Australië


 

Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.