Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Tsunami in Indonesië, veel slachtoffers en een ravage

Door: Edwin Hagenouw

Update 19 september 2018

Door de vloedgolf die het noordwesten van het Indonesische eiland Sulawesi heeft getroffen zijn volgens de laatste meldingen van de autoriteiten zeker 384 doden gevallen. Er wordt echter gevreesd dat langs de kusten nog veel meer slachtoffers zijn gevallen.

De avond is inmiddels gevallen op Sulawesi. De duisternis en gebrekkige communicatiemiddelen bemoeilijken de zoektocht naar overlevenden en slachtoffers. Volgens vice-president Yusuf Kalla loopt het werkelijk aantal doden mogelijk in de duizenden.  De stranden lagen vandaag vol met slachtoffers. Vele duizenden gebouwen zijn verwoest.

Veel Indonesiërs gingen na het intrekken van het alarm toch het strand op

Ondertussen zwelt de kritiek op de Indonesische autoriteiten aan. Persbureau Reuters meldt dat de Indonesische geofysische dienst het tsunami-alarm vrijdag na ruim een half uur weer introk. Het alarm was aanvankelijk wel afgegeven, nadat er een zware aardbeving plaatsvond. Veel Indonesiërs gingen na het intrekken van het alarm toch het strand op. Bij een festival op het strand bij Palu verzamelden zich vrijdagavond bijvoorbeeld honderden feestgangers. Ze werden compleet verrast door de golven, die wel zes meter hoog waren.

De Indonesische autoriteiten stellen dat het niet voldoende informatie had om de vloedgolf te zien aankomen. ,,De dichtstbijzijnde sensor bevindt zich op 200 kilometer van Palu. We moesten het doen met de data de we hadden en op basis daarvan een oordeel vellen”, zegt een woordvoerder.

Nederlanders

Er zijn geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie is in nauw contact met de ambassade in Jakarta. Hulp aan het door een aardbeving en een tsunami getroffen eiland is lastig door het wegvallen van stroom en  communicatie.

Premier Mark Rutte heeft zijn medeleven betuigd na de aardbeving en tsunami die het Indonesische eiland Sulawesi hebben getroffen. ‘Verschrikkelijke berichten’, aldus Rutte, die via Twitter laat weten dat zijn gedachten ‘bij alle slachtoffers van dit brute natuurgeweld’ zijn. Hij herhaalt dat er op dit moment geen berichten zijn over Nederlandse slachtoffers. ‘Mijn condoleances breng ik over aan president Widodo.’

Het water kwam in en rond Pula aan land.,,Er zijn al veel lichamen langs de kust gevonden”, zegt de woordvoerder. ,,Maar de aantallen zijn nog niet bekend. We hebben nog geen update kunnen ontvangen, omdat veel communicatielijnen zijn verwoest door het water.” Ook het vliegveld van Pula is buiten bedrijf.

Bron: AD.nl

Update 18 september 2018

De aardbeving op het Indonesische eiland Sulawesi heeft een tsunami veroorzaakt waardoor de kust bij de steden Palu en Donggala is geraakt door metershoge golven. Door de aardbeving zelf stortten veel gebouwen in.

Na de aardbeving (met een kracht van 7,5) op het Indonesische eiland Sulawesi werd in eerste instantie al een tsunami waarschuwing afgegeven, maar de tsunami trof de kust bij de stad Palu pas nadat de tsunami waarschuwing was ingetrokken. Ondertussen is de luchthaven Mutiara Sis Al Jufri Airport van Palu (de hoofdstad van centraal-Sulawesi) gesloten. Autoriteiten hebben laten weten dat de luchthaven in ieder geval tot morgenavond 19.30 uur lokale tijd gesloten blijft.

Sulawesi werd in eerste instantie getroffen door twee aardbevingen en meerdere naschokken. De eerste aardbeving had een kracht van 5,9 waarbij ten minste een persoon om het leven kwam, de tweede beving had een kracht van 7,7 rond 18.00 uur lokale tijd. Mobiele telefoonbeelden (zoals die hieronder) laten de tsunami zien die het kustgebied heeft geraakt. Het beeldmateriaal bevat naar verluidt een aantal kleine restaurants in de buurt van de Palu Grand Mall die worden weggevaagd door de golf. Ook de zwaar beschadigde Baiturrahman-moskee naast het winkelcentrum wordt geraakt door het water. Er komt vooralsnog weinig nieuws vanuit het rampgebied doordat de elektriciteit grotendeels is uitgevallen. In Palu en Donggala leven bij elkaar ruim 600.000 mensen.

Bron: Travelpro.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer