Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Heb je wel eens van de Mongol Derby gehoord? Het is de langste en volgens velen zwaarste paardenrace ter wereld. De deelnemers moeten binnen 9 dagen 1000 kilometer afleggen over de Mongoolse steppe. Ze rijden op semi-wilde Mongoolse paarden, die elke 40 kilometer gewisseld worden. Er is geen vaste route, de ruiters rijden op GPS.

Na zeven uur ’s avonds geldt een verplichte avondstop. Iedereen die op dat moment geen HS-punt (Horse Station om je paard te wisselen) heeft bereikt, moet samen met zijn of haar paard op zoek naar een slaapplaats voor de nacht. Dat is in de meeste gevallen bij een nomadenfamilie! Dit jaar doet de Nederlandse Joyce Bergsma uit Amsterdam mee aan de race en is inmiddels onderweg!

Ga direct naar Joyce pagina en haar live tracking: https://equestrianists.com/mongolderby22/rider/joyce-bergsma-jbe/

Mongol Derby van augustus 2022

De Mongol Derby wordt inmiddels zo’n 10 jaar jaarlijks georganiseerd. Door corona lag dat natuurlijk even stil, daarom zijn er dit jaar zelfs twee! In juli werd er al een race verreden en de ruiters van augustus rijden ‘m in omgekeerde volgorde.

De race vindt z’n oorsprong in de tijd van Dzjengis Khan, die als eerste een langeafstandsysteem ontwikkelde voor post. Met behulp van een enorm netwerk van paardenposten – ‘morin urtuus’ in het Mongools – konden zijn geharde boodschappers in een aantal dagen van Kharkhorin naar de Kaspische zee galopperen.

Elk jaar in augustus wordt dit systeem nieuw leven ingeblazen met de Mongol Derby, met een netwerk van urtuus ongeveer om de 40 kilometer van het parcours van in totaal 1000 kilometer.

Check hieronder de epische start van de editie van augustus 2022 (vergeet niet om je geluid aan te zetten!).

Volg Joyce live via GPS!

Meedoen aan deze race doe je natuurlijk niet zomaar. Dit is wat Joyce er zelf over zegt: Na bijna 2 jaar trainen en mijn grenzen verleggen, is het tijd voor mijn grootste paardenuitdaging tot nu toe: de Mongol Derby. De afgelopen twee jaar heb ik zoveel mogelijk paarden in verschillende landen gereden, honderden kilometers afgelegd om mijn lichaam, spieren en geest voor te bereiden op deze avontuurlijke rit! Of ik zal finishen? Nou, de meeste deelnemers niet. Of ik ervoor ga? Natuurlijk!’

Op het moment van schrijven is Joyce in Mongolië en is ze na de laatste trainingen van start en is na dag 1 en 2 op tussenpunt 5 van de 28. Tijdens de race kun je (zenuwslopend!) meeleven door de GPS signalen van de deelnemers te volgen. Je ziet dan precies waar ruiter en paard zich bevinden, hoe hard ze gaan en welke route ze afleggen. Check de live positie van Joyce via deze link en klik op ‘Track’.

Sponsor de goede doelen van Joyce

Als onderdeel van de race zamelt Joyce geld in voor het goede doel. Sterker nog: voor twee. Dit zijn goede doelen Steppe and Hoof en het Prinses Beatrix Spierfonds.

Steppe and Hoof voorziet lokale herdersfamilies in Mongolië van medische hulp en opleiding om zelf goed voor hun dieren te zorgen, hoe ver ze ook hun kamp opzetten. Het delen van kennis verrijkt de manier waarop lokale families voor de dieren kunnen zorgen.

Prinses Beatrix Spierfonds maakt onderzoek mogelijk om spierziektes te voorkomen, te genezen en te beheersen, omdat nog veel onbekend is.

Wil je Joyce sponsoren? Dat kan via GoFundMe.

Alle social media op een rij

Er doen vaker Nederlandse deelnemers mee aan de Mongol Derby. In 2016 was dat bijvoorbeeld Josefine uit Amsterdam, die de race glansrijk voltooide. Toen moest je het doen met een verdwaalde tekstupdate, inmiddels kun je bijna elke meter van de race volgen via social media. Hier staan alle accounts op een rijtje:

Mongol Derby iets voor jou?

Ben jij een ervaren ruiter en op zoek naar dé uitdaging van je leven? Kijk dan maar snel op de website en meld je aan!

Hoofdfoto: Pixabay

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer