REISVERSLAG Off the beaten track: Trektochten in Myanmar
Off the beaten track: Trektochten in Myanmar
Een reisverhaal van Anouk Kelhout
Tijdens mijn reis door Azië hoorde ik om mij heen dat veel reizigers werden afgeschrikt door de politieke situatie in Myanmar. Dit had ik in het begin van mijn reis ook een beetje, maar mijn nieuwsgierigheid naar dit mysterieuze land met duizenden tempels overwon. Na een maand in Myanmar geweest te zijn kan ik met recht zeggen dat het een prachtig land is met een ontzettend lieve en behulpzame bevolking.
Aangezien het land pas een paar jaar open is voor toeristen verwelkomen de locals je met open armen. De trektocht van het bergstadje Kalaw naar Inle Lake was dan ook een hoogtepunt van mijn reis. Na het toeristische Thailand was de authenticiteit van Myanmar een verademing!
Met een passie voor reizen en outdoor sporten grijpt Anouk alle kansen aan om te gaan reizen. Ze houdt van avontuur en gaat altijd op zoek naar unieke ervaringen. Liften door Thailand, mountainbiken in Nepal en surfen in de Filipijnen. Ze neemt jou als lezer graag mee op haar reizen.
Busreis naar Kalaw
Vanaf Hpa-an is het ongeveer veertien uur in de nachtbus naar het beginpunt Kalaw. In een krakkemikkige bus met een voedselvergiftiging die ik op de streetmarket van Hpa-an had opgelopen, was dit voor mij zeker geen pretje. De airco van de bus ontplofte in het midden van de nacht waardoor de bus zich vulde met gas en iedereen naar buiten moest. Door deze hobbel op de weg, letterlijk en figuurlijk, kwamen we pas om 07:00 aan in Kalaw. Je moet er even wat voor over hebben, maar dan krijg je ook wat. Het bergstadje Kalaw is gemoedelijk en heeft een stuk prettiger en koeler klimaat dan het warme zuiden.
Hier kan je voor slechts 32 euro een trektocht boeken van twee of drie dagen met een gids, maaltijden én accommodatie
Hier kan je voor slechts 50.000 kyat (32 euro!) bij een van de trekking agencies een trektocht boeken van twee of drie dagen met een gids, maaltijden én accommodatie. Het niveau van de trektocht is niet zo zwaar en heeft weinig hoogteverschillen. Dit maakt dat de trektocht in principe voor elke reiziger geschikt is. Echter is het overdag wel erg warm. De tocht heeft een meer cultureel karakter.
Zelfgestookte rum en gefrituurde bamboewormen
In Kalaw is de stamkroeg van de gidsen Hi snack & drinks. Hier komen ze na de trektochten samen om sterke verhalen te vertellen en Birmese popsongs te zingen. Het enige drankje van de bar is een Rum Sour met zelfgestookte rum. Het wordt geserveerd met een schaaltje gefrituurde bamboewormen (vond ik zelf niet zo’n succes). Ik raakte aan de praat met de gidsen en kreeg zo alvast een voorproefje te horen van wat mij te wachten stond.
De trektocht
Zoals eerder beschreven heeft de trektocht een cultureel en authentiek karakter. Je loopt langs eindeloze rijstvelden, door kleine dorpjes en over de heuvels heen. Onderweg zie je duizenden rode pepers liggen drogen en koeien met de karakteristieke bult op hun rug.
De gidsen spreken goed Engels en vertellen heel graag over hun cultuur. De warme lunch wordt bij een van de dorpelingen geserveerd.
De kinderen zwaaien graag naar je en de dorpelingen ontvangen je met open armen. Het groene landschap waar je doorheen loopt fleurt nog meer op door de kleurrijke doeken van de vrouwen die gember aan het oogsten zijn. Het levert ontzettend mooie plaatjes op zoals hieronder.
Pauzes worden gehouden aan het water, zodat er gelegenheid is om te zwemmen. Met wat geluk kan je zelfs de buffels zien zwemmen!
Overnachting in klooster
Rond een uurtje of vijf kwamen we aan bij het klooster waar wij zouden overnachten. Het klooster heeft een traditionele bouw en wordt nog in gebruik genomen. De kleine monniken zijn na een dag vol lessen altijd in voor een voetbalwedstrijdje.
De voorzieningen van het klooster zijn erg basic. Zo is er geen elektriciteit en stromend water. Er is verderop echter wel een klein winkeltje waar je de nodige versnaperingen of een koud biertje kan kopen. Na een lange dag wandelen smaakt het eten onder het genot van een koud drankje extra goed! Onder het kijkend oog van Boeddha vallen we in de grote zaal in slaap. Je kan tijdens het boeken van de trektocht kiezen tussen een overnachting bij een homestay of klooster (bij een 3-daagse trektocht krijg je beide overnachtingen), maar ik vond persoonlijk de overnachting op een klooster een unieke ervaring.
Eindpunt Inle Lake
De volgende dag lopen we naar het eindpunt Inle Lake. De groene heuvels waar we eerder doorheen liepen maken plaats voor een rode canyon die doet denken aan het rode gesteente van de Uluru in Australië.
Voor de lunch stoppen we bij een vissersdorpje. Vanaf hier worden we met een longtail boot over Inle Lake naar het aangrenzende dorpje Nyaung Shwe gebracht.
Vanuit de boot kun je de traditionele vissers bewonderen. Behendig balanceren ze met een been op de boot om zich voort te bewegen met de peddel. Met behulp van een grote mand vangen ze hun vis. Ik ben uiteindelijk een stuk langer in Inle Lake gebleven dan gepland aangezien er in de prachtige omgeving heel veel te ontdekken valt.
Naast de duizenden goudkleurige pagodes die Myanmar rijk is, mag deze trektocht zeker niet op je lijstje ontbreken als je naar dit land toegaat!
Ik ben 21 jaar en ik heb een grote passie voor reizen. Ondertussen heb ik veel landen in Europa, Centraal- en Zuidoost-Azië bezocht. Na het afronden van mijn studie Kunst en Economie ben ik een halfjaar alleen op reis geweest. Deze reis heeft mij doen besluiten om een master gaan doen in culturele antropologie om mij nog meer te verdiepen in mijn interesse voor andere culturen en duurzaamheid.