ADVERTENTIE
Advertentie
Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

Een meerdaagse trektocht door de Himalaya

Nepal is een van de hoogste landen ter wereld en een heus Walhalla voor iedere bergliefhebber. Het Himalaya gebergte verspreid zich over het hele land met als hoogtepunt de Mount Everest op de grens met Tibet. Door dit uitgestrekte gebergte is de keuze aan bergtochten enorm, dus ook als je niet van plan bent om de hoogste berg van de wereld te trotseren, zijn er tal van andere bergactiviteiten.

Koerswijziging

Tijdens mijn reis door Azië in maart besloot ik in Vietnam spontaan om een ticket te boeken naar Nepal. Hoewel ik in eerste instantie niet van plan was om hier naartoe te gaan, want Sri Lanka stond als derde bestemming op mijn planning. Na het openslaan van de Nepal Himalaya Lonely Planet in een hostel in Bangkok, wist ik meteen dat ik een trektocht moest gaan maken. Ik had wel eens door de Franse Alpen en Pyreneeën gewandeld in de zomer, maar een meerdaagse trektocht door de Himalaya met temperaturen onder het vriespunt was helemaal nieuw voor mij.

Annapurna Base Camp
Annapurna Base Camp. Foto door Lucía Manso Estébanez

Goede voorbereiding is het halve werk

Eenmaal aangekomen in Nepal was ik er nog niet over uit welke trektocht ik dan zou gaan maken. Ga ik voor Everest Base Camp, Annapurna Base Camp, Poon Hill of toch Langtang? Ik besloot me in de hoofdstad Kathmandu te laten informeren. Op iedere hoek van de straat vind je een reisbureau, waar je vaak gratis informatie kunt verkrijgen. Maar waar ik zelf het meeste aan had was de ervaring van andere reizigers die ik ontmoette. Het enthousiasme van andere bergliefhebbers werkt aanstekelijk en het liefst wilde ik iedere trektocht maken.

Annapurna Base Camp
Annapurna. Foto door Aritz Beraza Garayalde

Uiteindelijk besloot ik om voor de trek naar de Annapurna Base Camp te gaan. ABC ligt op een hoogte van 4130 meter. De trektocht is erg populair onder toeristen en dat maakt het voor onervarene, zoals ikzelf, gemakkelijker. De paden zijn erg duidelijk aangegeven en je bent zeker in het voorjaar niet de enige die deze trektocht loopt. Hoe vroeger je in de ochtend vertrekt, hoe meer je kunt genieten van de rust én van de heldere lucht, want in de middag wordt het snel bewolkt en is er vaak kans op regen.

Hoe vroeger je in de ochtend vertrekt, hoe meer je kunt genieten van de rust én van de heldere lucht

Het is geen probleem om net als ik onvoorbereid naar Nepal te gaan, want overal waar je kijkt, in het populaire Thamel in Kathmandu, vind je winkels met de nodige trekkinggear. Bij de een nog goedkoper dan bij de ander. Ook de benodigde permits kun je binnen een dag regelen in Kathmandu of in Pokhara. Na een aantal dagen was ik dus zonder het halve werk al klaar voor vertrek.

Op naar Annapurna Base Camp

Vanaf de stad Pokhara kun je gemakkelijk met een bus Nayapul bereiken waar de trek naar ABC begint. Hier bevindt zich het eerste checkpoint. De trek is goed te doen zonder gids, maar ik zou zeker niemand adviseren om het alleen te doen. Ik mag van geluk spreken dat ik bij het checkpoint een Spaans stel heb ontmoet, waarmee ik de trektocht ben gestart. Daarnaast werd ik bij het checkpoint geconfronteerd met een poster van een vermiste Nederlandse vrouw, die alleen was gaan trekken. Zorg er dus voor dat je nooit alleen op pad gaat.

Annapurna Base Camp
Foto door Lucía Manso Estébanez

De doelstelling voor de eerste dag is om Ghandruk te bereiken. De eerste dag loop je vooral door de groene natuur en de vele rijstvelden. Hier en daar word je gepasseerd door een boer met zijn geiten of iemand met een kudde gezadelde pakezels met gasflessen. Na vijf uur trekken bereiken we met zijn drieën Ghandruk.

als we de volgende ochtend wakker worden zien we de witte bergtoppen boven de rijstvelden uitrijzen

De eerste dag trekken was ons uitzicht door de wolken helaas beperkt, maar als we de volgende ochtend wakker worden zien we de witte bergtoppen boven de rijstvelden uitrijzen. Tijdens de trek naar de tweede bestemming zie je de natuur al veranderen. Je laat de groene rijstvelden achter je in ruil voor een rotsige omgeving.

Annapurna Base Camp
Foto door Lucía Manso Estébanez

 

Gelukkig hebben zij de foto’s nog

Helaas werd ik na twee dagen trekken zodanig ziek in Chhomrong dat ik de tocht niet kon vervolgen. Ondanks het advies van een Nepalese dokter in een roze joggingpak om de volgende dag verder te gaan, heb ik na twee dagen ziek in de berghut te verblijven besloten om terug naar beneden te gaan. Ik bevond me op dat moment 2170 meter hoog en met twee uur wandelen bereikte ik de dichtstbijzijnde weg, waar ik met een jeep terug gebracht kon worden naar Pokhara. Ik heb ABC tot mijn spijt niet bereikt, maar middels de updates van mijn Spaanse trekkingpartners, ben ik overal van op de hoogte gebleven. Het levert mooie plaatjes op om met twee fotografen op pad te gaan.

Annapurna Base Camp
Foto door Aritz Beraza Garayalde

Maar, als je ergens aan begint moet je het ook afmaken. Dus nu ben ik genoodzaakt om terug te keren naar Nepal en de trekking naar Annapurna Base Camp af te maken. Wordt vervolgd!


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


 

Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.