Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Met klamme handjes rijden we over de ringweg van Mekka. Rechts zien we de enorme klokkentoren van Al-Haram, de meest heilige plek van de islamitische wereld. Hier bevindt zich de grootste moskee ter wereld, waar elke moslim minimaal één keer in zijn of haar leven geweest moet zijn. Voor niet-moslims is Mekka verboden terrein. De gelovigen worden gescheiden van de ongelovigen door borden boven de snelweg: moslims naar links, niet-moslims naar rechts. Daarna volgt een checkpoint.

Leven in de woestijn

Na de sprookjesachtige bergen en oases in het noordwesten van het land, rijden we bijna 1.300 kilometer om in de hoofdstad Riyad te komen. Afwisselend rijden we over uitgestrekte vlaktes gravel en gruis en steeds roder wordende duinen van zand. De wind heeft vrij spel in dit open land. Het duurt dan ook niet lang voor we worden geteisterd door zandstormen die de hemel in een vreemde geelbruine gloed zetten en het zicht reduceren tot enkele honderden wazige meters.

Vlak voor ons heeft een zeldzame regenbui het droge land bevochtigd. De combinatie van wind en water zorgt voor vluchtige driedimensionale patronen in het zand die ik probeer te fotograferen voordat ze weer zijn verdwenen. Nog lang daarna vind ik zand op de vreemdste plaatsten.

De combinatie van wind en water zorgt voor vluchtige driedimensionale patronen

Zonder wind is kamperen tussen de golvende zandduinen een sprookjesachtige ervaring. Met het draaien van de zon verschuift de kleur van het zand van wit, via geel en oranje naar rood. De nog maagdelijke duinen zijn alleen betreden door insecten en hagedissen, waarvan de sporen in alle richtingen zijn te volgen. Soms ligt er aan het einde van zo’n spoor een bezweken tor; er zijn slechtere plekken om te sterven.

Met het ondergaan van de zon werpen de messcherpe randen van de sikkelvormige duinen steeds diepere schaduwen over de patronen in het zand. Als het laatste zonlicht is verdwenen schitteren miljoenen fonkelende sterren aan de hemel. Behalve het blaffen van een verre hond horen we helemaal niets.

Kamperen tussen de golvende zandduinen is een sprookjesachtige ervaring

Verrassend genoeg liggen er enorme oppervlakten met groene cirkels verspreid door het droge land. Langzaam ronddraaiende irrigatiearmen op wielen zorgen er voor leven in de woestijn. Dor bruin land is omgevormd tot surrealistische groene ronde velden: hier wordt het gras verbouwd om alle schapen, koeien en kamelen van te voeden. Rechthoekige balen hooi liggen metershoog opgestapeld langs deze velden.

Torenhoog volgeladen vrachtwagens transporteren deze balen hooi naar alle uithoeken van het land. Het is een bevreemdend gezicht om deze groene cirkels te zien in een landschap waar rode zandduinen van horizon naar horizon rollen. Maar waar komt al het water vandaan om dit mogelijk te maken?

Het is een bevreemdend gezicht om deze groene cirkels te zien tussen de zandduinen

Rijden in Saoedi-Arabië

Rijden in Saoedi-Arabië is erg eenvoudig. Er zijn geen regels waar we ons aan hoeven te houden. Rechts inhalen is net zo gewoon als links. Richting aangeven is niet nodig en zorgt alleen maar voor verwarring.  Bumperkleven, afsnijden en links blijven rijden behoren tot het normale rijgedrag. Op grote wegen zijn de rijrichtingen gescheiden door vangrails of betonblokken. Knooppunten, rotondes of kruispunten zijn schaars. Hier geven ze de voorkeur aan U-bochten voor als je naar de andere rijrichting moet.

Logisch dat je ook best mag spookrijden als dat 15 kilometer omrijden scheelt. Of je zet gewoon de auto in z’n achteruit als dat op dat moment beter uitkomt. Alleen aan de vele onaangekondigde drempels kunnen we niet wennen. Soms stuiteren we er zo hard overheen dat er van alles begint te rammelen en te ratelen en er onderdelen van de auto verdwijnen. Lang leve de uitvinder van de tiewraps waardoor we niet nog verder desintegreren.

De kleur van het zand verschuift van wit, via geel en oranje naar rood

Aangekomen in Riyad denken we het nodige verkeersmisbruik wel te hebben meegemaakt. Maar dan onderschatten we wat er allemaal mogelijk is in een stad waar 8 miljoen mensen moeten vechten om van A naar B te komen. Geen centimeter ruimte wordt de ander er gegund. Bumperkleven wordt hier letterlijk genomen. Van anticiperen en voorsorteren hebben ze hier niet gehoord. Op welke van de acht rijbanen je ook rijdt, op elk moment kun je diagonaal van links naar rechts of andersom.

Levensgevaarlijk zijn de manoeuvres waar een automobilist al bellend meerdere banen opschuift en zijn of haar auto abrupt tot stilstand brengt voor die van ons. Meerdere keren moeten we vol in de ankers om op enkele millimeters afstand van de brokkenpiloot tot stilstand te komen. Is het hier altijd zo gevaarlijk of komt het doordat veel van de vrouwen, die sinds twee jaar mogen rijden, nog geen rijbewijs hebben?

Door de olie is Saoedi-Arabië de 18e economie van de wereld geworden. Van het geld dat er wordt verdiend worden enorme hoeveelheden modern wapentuig uit de Verenigde Staten gehaald. Een regionale crisis of twee helpt bij het legitimeerden van deze uitgaven. Pas in Riyad zien we dat er nog veel meer mogelijk is met al die oliemiljarden. Duidelijk geïnspireerd door Dubai worden er links en rechts wolkenkrabbers neergezet waar architecten zich op hebben uitgeleefd.

Het nieuwe ‘financial center’ wordt een architectonisch juweel. Reusachtige ‘shopping-malls’ trekken de aandacht van jong en oud. Hier zitten op terrassen vrouwen en mannen door elkaar. De meeste vrouwen nog helemaal in het zwart, maar veel al zonder bedekt gezicht en een enkeling zelfs zonder doek op haar hoofd. Nog maar een jaar geleden zou dit terras ondenkbaar zijn geweest in dit razendsnel moderniserende, maar nog steeds zeer traditionele land.

Het einde van onze roadtrip

Onze roadtrip door Saoedi-Arabië loopt op haar einde. We hebben een indrukwekkende 5.200 kilometer gereden door bergen en woestijnen, langs de azuurblauwe Rode Zee en door weinig inspirerende stoffige en rommelige steden en dorpen. We hebben adembenemende landschappen gezien en op plekken gestaan waarvan we thuis nog niet wisten dat ze bestonden.

We komen op plekken waarvan we thuis nog niet wisten dat ze bestonden

Op de valreep worden we nog bijna van het einde van de wereld geblazen en kamperen we op de rand van een uitgedoofde vulkaan met een zoutmeer in de krater. Voor een land waar nog geen reisgidsen over zijn verschenen, zijn wij er in elk geval goed in geslaagd van het ene naar het andere hoogtepunt te rijden.


Mette en Jeroen maakten een indrukwekkende reis door het Midden-Oosten en verkenden daarbij ook de natuur en cultuur in Saoedi-Arabië. Een land vol extreme contrasten, zo merkten ze. Van geweldige hoogtepunten tot dieptepunten onder zeeniveau. Ze schreven in totaal drie verhalen over hun avonturen, ervaringen en belevenissen. Hierboven las je het laatste deel van dit drieluik.

Lees ook:

Kennismaken met een mysterieus land

Verliefd geworden op Saoedi-Arabië


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

2 Reactie op “Reisverslag Saoedi-Arabië | Een ongelovige in Mekka”

 • Luk Vanderlinden
  9 februari 2023 at 20:48

  Sinds enkele dagen terug van een 14 daagse rondreis doorheen Saudi Arabië. Via Aqaba nog 10 dagen Jordanië erbij gedaan.
  Bedankt voor jullie uitstekend verslag. Het rijgedrag is keurig beschreven; de fantastische rotsformaties zijn er.
  Toch even wat nuance voor Wadi Al Dashi waarvoor honderden kilometers moet worden worden gereden om dan terecht te komen in een niet zo bizondere kloof die met zijn palmbomen maar wel de ideale spot is voor de lokalen uit Tabuk.
  Spijtig genoeg vind ik nergens iets terug over de immense gastvrijheid van de lokale bevolking. Volgens mij de grootste openbaring.
  Maar nogmaals, ik heb genoten van jullie verslag en prachtige foto’s en heb alle appreciatie om dit gedaan te hebben met een tent.

  • Jeroen Kleiberg
   Jeroen Kleiberg
   10 februari 2023 at 11:51

   Dag Luk,

   Wat super leuk om te lezen dat ik je heb weten te inspireren en dat je zelf ook enorm hebt genoten van dit bijzondere land. Je hebt helemaal gelijk dat de gastvrijheid van de Saudies het land nog extra bijzonder maakt. Ik denk daarom dat je het tweede verhaal uit mijn drieluik over Saudi-Arabie dan wel zult herkennen. Ook ik was onder de indruk van de gastvrijheid:

   reisverslag-verliefd-geworden-op-saudi-arabie/

   Groet,

   Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer