De Icefields Parkway in Canada is één van de mooiste routes ter wereld. De weg tussen Jasper en Banff National Park leidt je langs de mooiste berglandschappen, rivieren, watervallen, gletsjers en bossen. Je valt van de ene in de andere verbazing en de neiging om de auto te parkeren om nóg een foto te nemen is groot. Maar ja, je vakantie is niet oneindig en je hebt simpelweg de tijd niet om alles te bekijken. Wat kies je dan? Hieronder vind je de tien (plus éen) stops die je écht niet wilt missen als je van Jasper naar Banff rijdt.

Hiken bij Lake Louise, Larch Valley Sentinel Pass. Foto: Paul Zizka

1. Ga wandelen bij Valley of the Five Lakes

Deze telt eigenlijk nog niet, want de Valley of the Five Lakes doe je vóórdat je vanuit Jasper de Icefields Parkway op gaat. Deze vijf strakblauwe meren liggen vlakbij elkaar en een wandeling duurt ongeveer twee uur. Vergeet niet om je berenspray mee te nemen, want je kunt er zomaar één tegenkomen onderweg.

Met een beetje geluk (of pech!) kom je onderweg beren tegen

2. Ommetje naar de Athabasca Falls

Het is zover! Je verlaat Jasper en bent nog geen half uur onderweg of het is al tijd om de auto te parkeren. Vanaf de parkeerplaats loop je binnen 5-10 minuten naar de Athabasca waterval. Deze waterval dondert met veel geweld in de afgrond. De schitterende bergen in de achtergrond leveren een prachtig plaatje op.

3. Waanzinnig uitzicht vanaf de Goats and Glacier Lookout

Heb je mazzel met mooi weer, stap dan even uit om een broodje te eten aan één van de picknicktafels bij de Goats and Glacier Lookout. Hier kijk je vanaf een verhoging uit over een schitterende bergkam en een kneiterblauwe rivier die door de bossen slingert. Je hoeft vanaf de parkeerplaats niet ver te lopen om er te komen.

Hiken en dat dit uitzicht hebben, wauw! Foto: Paul Zizka

4. Nog een waterval bij Sunwapta Falls

Als je verder rijdt, kom je het enige gebouw in de wijde omgeving tegen: de Sunwapta Falls Rocky Mountain Lodge. Van hieruit loopt een klein weggetje naar de Sunwapta Falls, waar je vanaf een bruggetje uitkijkt over de schitterende waterval. Als je iets meer tijd hebt, kun je hier een prachtige wandeling maken.

5. De prachtige Columbia Icefields Athabasca Glacier

Bereid je voor om omver geblazen te worden, want vanaf de Sunwapta Falls rijd je naar de adembenemend mooie Columbia Icefields Athabasca Glacier. Een bezoek aan deze gletsjer is bitterzoet, want bordjes langs de parkeerplaats laten zien hoe snel de gletsjer aan het verdwijnen is. Tip: mocht je goed op schema liggen, stop dan ook nog even bij de Stutfield Glacier Viewpoint langs de kant van de weg.

De gletsjer heeft z’n pad uitgesleten tussen de bergen

6. Verplichte fotostop bij The Big Bend

The Icefields Parkway is een lange, vrij rechte weg met één uitzondering: The Big Bend. Deze hooggelegen haarspeldbocht ligt tussen twee bergen in en geeft je een schitterend uitzicht over de vallei. Zeker de moeite waard om even te stoppen en een fotootje te maken. Kom je vanuit Jasper, dan is de parkeerplaats is makkelijk te missen, dus let goed op.

7. Een blik in de diepte bij Mistaya Canyon

Nu heb je ongeveer een half uurtje om vanuit je auto te genieten van het uitzicht, voordat het weer tijd wordt om uit te stappen bij het prachtige Mistaya Canyon. Hier heeft de rivier over miljoenen jaren een weg uitgesleten door de rotsen, wat prachtige ravijnen heeft gecreëerd.

8. Het turquoise Peyto Lake

Het volgende punt op je route is Peyto Lake. Dit turquoise blauwe meer is hartstikke bekend en één van de meest fotogenieke plekken van Canada. Vanaf de parkeerplaats loop je zo’n 10-15 minuten naar de lookout.

Wat een kleurenpracht!

9. Lekker rustig bij Bow Lake

Eenmaal terug in de auto duurt het maar even voordat je weer uitstapt bij Bow Lake. Vanwege zijn hoogte is het meer tot juni bedekt onder een laag sneeuw en ijs, wat prachtige plaatjes oplevert. Omdat veel toeristen gefocust zijn op de nabijgelegen meren Lake Louise en Peyto Lake, slaan ze Bow Lake vaak over. Heerlijk rustig dus!

10. Het meest bekende meer van Canada: Lake Louise

Veruit het bekendste meer van Canada is toch wel Lake Louise. Je treft er daarom ook veel andere toeristen aan, maar desalniettemin is het absoluut een bezoekje waard. Kijk ook even binnen in het wereldberoemde Fairmont Chateau. Tip: probeer niet te parkeren in het dorp of vlakbij het meer, maar neem een Park & Ride bus. De Park & Ride staat goed aangegeven en brengt je tot vlakbij het meer. Dat scheelt veel frustratie!

Niet te missen: Lake Louise. Foto: Paul Zizka

11. Eekhoorntjes spotten bij Moraine Lake

Iets minder bekend, maar vanwege de ligging vlakbij Lake Louise ook vaak bezocht, is Moraine Lake. Dit schitterende turquoise blauwe meer ligt in een met bergen omringde vallei. Voor het beste uitzicht over het meer klauter je omhoog bij een kleine rotspartij aan de voet van het meer. Als je mazzel hebt, komen de nieuwsgierige grondeekhoorntjes even kijken wat je aan het doen bent!

Grote kans dat je eekhoorntjes ziet

Tip: houd er rekening mee dat je veel tijd kwijt bent om Moraine Lake te bezoeken. De bus doet er ongeveer een half uur over om het meer vanaf de parkeerplaats te bereiken.

Boek je reis naar Canada met BBI Travel

Wil jij deze zomer de Icefields Parkway in Canada bezoeken? Boek dan een auto- of camperrondreis via BBI Travel en geniet van een goed verzorgde en onvergetelijke vakantie in de Canadese wildernis!

Kijk op de website van BBI Travel voor meer informatie over reizen naar Canada en om te boeken.

Hoofdfoto: Paul Zizka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.