Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Triest nieuws over vermiste ervaren klimmers

Door Maaike de Vries, 30 april 2019

De lichamen van de vermiste klimmers Jess Roskelley, Hansjörg Auer en David Lama zijn gevonden. In het Canadese deel van de Rocky Mountains, zou het drietal de 3296 meter hoge Howse Peak beklimmen. Ook wel bekend als M16, gelegen in het Banff National Park in de provincie Alberta.

Howse Peak is de hoogste berg in het Waputik-gebergte, een deel van de Canadese Rockies. Het ligt vijf kilometer ten westen van de Icefields Parkway, boven het Chephren-meer, op de continentale grens tussen Alberta en British Columbia. Op 3.295 m is het de 46e hoogste berg in Alberta en de 59e hoogste in British Columbia. Bron: wikipedia

Na vertrek op dinsdag richting de ijzige top van Howse Peak, werd er niets meer van de klimmers vernomen, waarna de vader van Jess Rosskelley alarm sloeg. Er werd direct een zoekactie gestart, maar door slechte weersomstandigheden werd deze bemoeilijkt.
Vanuit helikopters werd gezien dat er meerdere lawines waren geweest. Ook werd klimmateriaal gezien.

Dagen later, op zondag 21 april, zijn de lichamen gevonden. Uit foto’s, die op de telefoons van de klimmers staan, blijkt dat ze de top van de Howse Peak wel bereikt hebben. Het lijkt erop dat ze op de terugweg door een lawine zijn getroffen. Hoe ervaren je als klimmer ook bent, tegen een lawine kun je niet op. Het is een heel treurig ongeval.

De mannen behoren tot de absolute wereldtop. Zo was Jess Roskelley de jongste klimmer ooit die de top van de Mount Everest bereikte. Op 20-jarige leeftijd beklom hij deze samen met zijn vader, John Rosskelley.

Jess Roskelley Foto: thenorthface.com
Jess Roskelley
Foto: thenorthface.com

Hansjörg Auer beklom de 850 meter hoge Italiaanse Marmoladagletsjer zonder touwen of andere hulpmiddelen.

Hansjörg Auer
Foto: thenorthface.com

Over David Lama schreven wij al eerder, toen hij de Lunag Ri van bijna 7000 meter hoog beklom.

David Lama Foto: thenorthface.com
David Lama
Foto: thenorthface.com

The North Face, hoofdsponsor van het drietal, heeft op hun website een in memoriam pagina voor de mannen geplaatst. Mountainreporters wenst de nabestaanden veel sterkte en kracht bij het verwerken van dit enorme verlies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer