Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Triest nieuws over vermiste ervaren klimmers

Door Maaike de Vries, 30 april 2019

De lichamen van de vermiste klimmers Jess Roskelley, Hansjörg Auer en David Lama zijn gevonden. In het Canadese deel van de Rocky Mountains, zou het drietal de 3296 meter hoge Howse Peak beklimmen. Ook wel bekend als M16, gelegen in het Banff National Park in de provincie Alberta.

Howse Peak is de hoogste berg in het Waputik-gebergte, een deel van de Canadese Rockies. Het ligt vijf kilometer ten westen van de Icefields Parkway, boven het Chephren-meer, op de continentale grens tussen Alberta en British Columbia. Op 3.295 m is het de 46e hoogste berg in Alberta en de 59e hoogste in British Columbia. Bron: wikipedia

Na vertrek op dinsdag richting de ijzige top van Howse Peak, werd er niets meer van de klimmers vernomen, waarna de vader van Jess Rosskelley alarm sloeg. Er werd direct een zoekactie gestart, maar door slechte weersomstandigheden werd deze bemoeilijkt.
Vanuit helikopters werd gezien dat er meerdere lawines waren geweest. Ook werd klimmateriaal gezien.

Dagen later, op zondag 21 april, zijn de lichamen gevonden. Uit foto’s, die op de telefoons van de klimmers staan, blijkt dat ze de top van de Howse Peak wel bereikt hebben. Het lijkt erop dat ze op de terugweg door een lawine zijn getroffen. Hoe ervaren je als klimmer ook bent, tegen een lawine kun je niet op. Het is een heel treurig ongeval.

De mannen behoren tot de absolute wereldtop. Zo was Jess Roskelley de jongste klimmer ooit die de top van de Mount Everest bereikte. Op 20-jarige leeftijd beklom hij deze samen met zijn vader, John Rosskelley.

Jess Roskelley Foto: thenorthface.com
Jess Roskelley
Foto: thenorthface.com

Hansjörg Auer beklom de 850 meter hoge Italiaanse Marmoladagletsjer zonder touwen of andere hulpmiddelen.

Hansjörg Auer
Foto: thenorthface.com

Over David Lama schreven wij al eerder, toen hij de Lunag Ri van bijna 7000 meter hoog beklom.

David Lama Foto: thenorthface.com
David Lama
Foto: thenorthface.com

The North Face, hoofdsponsor van het drietal, heeft op hun website een in memoriam pagina voor de mannen geplaatst. Mountainreporters wenst de nabestaanden veel sterkte en kracht bij het verwerken van dit enorme verlies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer