ADVERTENTIE
Advertentie
Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

Het eiland Komodo gaat een jaar lang op slot om te herstellen

Door Ilse Nijhof

Natuurliefhebbers die in 2020 een bezoekje willen brengen aan het eiland Komodo om rond te hangen met ‘s werelds grootste hagedissen moeten hun plannen omgooien. De Indonesische regering heeft laten weten dat het eiland vanaf 1 januari 2020 dicht gaat om te herstellen. Komodo ligt in het Nationaal Park Komodo in Indonesië en is een van de drie hoofdeilanden.

Smokkel van varanen

Er lagen al langer plannen om het aantal bezoekers te beperken maar nu wordt het park definitief gesloten. Aanleiding van de sluiting is een incident in maart waarbij 41 Komodovaranen uit het wild zijn geroofd en naar het buitenland zijn gesmokkeld. De grootste hagedissen ter wereld kunnen wel drie meter lang worden en zijn erg gewild op de zwarte markt. Zij leveren per dier ongeveer 500 miljoen roepia, oftewel 30.000 euro op.

Komodo varaan
Een varaan, foto Pixabay

Kwetsbare draken

De dieren hebben een klein leefgebied waardoor ze erg kwetsbaar zijn. Het is dan ook belangrijk dat ze goed worden beschermd, hierom staat het eiland Komodo sinds 1986 dan ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. De ‘draken’ zijn beroemd om hun giftige beten en de enorme afmetingen. Een varaan kan tot 70 kilo wegen.

Populatie bevorderen

Het is de bedoeling dat de populatie varanen tijdens de sluiting weer zal toenemen. Toch is de illegale handel niet de enige reden waarom het slecht gaat met de varaan. De belangrijkste bron van eten voor de varaan, het Javaans hert en de buffel, zijn vaker het slachtoffer van stropers. Daarom wordt er een instandhoudingsprogramma begonnen. Hierbij wordt de flora en fauna hersteld en een infrastructuur opgebouwd om de ecosystemen te helpen.

Populair eiland

Het eiland is dankzij nieuwe vluchten en hotels juist populairder geworden, gemiddeld ontvangt het zo’n 10.000 bezoekers er maand. Waarschijnlijk zal alleen Komodo eiland sluiten, de rest van het nationale park blijft open voor toerisme. De hagedissen kunnen dan nog steeds geobserveerd worden vanaf de nabijgelegen eilanden.

Bron: CNN
Foto: Pixabay

Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.