MOUNTAINREPORTERS WINACTIEBLUEPRINT

Vond je dineren aan zee altijd al zo leuk maar was je eigenlijk op zoek naar dineren ín zee? Dat is nu mogelijk. En wel in een restaurant op vijf meter diepte voor een panorama venster van elf bij vier meter. Dit venster zorgt voor een adembenemend uitzicht. Het bouwen is momenteel al bezig op het zuidelijkste puntje van Noorwegen.

restaurant
Het restaurant verwelkomt ook interdisciplinaire onderzoeksteams die mariene biologie en het gedrag van vissen bestuderen. De onderzoekers helpen bij het optimaliseren van de omstandigheden op de zeebodem, zodat vis en schelpdieren in de nabijheid van het restaurant kunnen bloeien.

Europa heeft binnenkort zijn eerste onderwaterrestaurant, op het zuidelijkste puntje van Noorwegen in het dorpje Båly. Ontworpen door het Noorse architectenbureau Snøhetta. Het restaurant zal de naam ‘Under’ gaan dragen. Dit is een verwijzing naar onderwater maar vertaald in het Noors betekent het ook ‘wonder’. Onder deze naam zal het restaurant op de zeebodem staan, vijf meter onder het oppervlak. De dikke muren worden ontworpen om de meest veranderlijke zeeomstandigheden te weerstaan.

De betonstructuur zal een panorama venster van 11 bij 4 meter bevatten en is ontworpen om deel te worden van het mariene milieu.

Het gebouw zal uit drie verdiepingen bestaan en maximaal 100 mensen aankunnen. De ingang ligt naast een getijdenzwembad. Eventjes verderop komt de garderobe. Onder de ingang en de garderobe zal er een champagnebar komen om de overgang tussen kust en oceaan te markeren. Deze transformatie zal worden benadrukt door een smal raam van acrylglas. Dit raam gunt bezoekers van de bar een kijkje in de restaurantverdieping eronder. Het eetgedeelte is op zeebodemniveau te vinden. Hier zullen twee lange tafels en een aantal kleinere tafels voor het grote panorama venster worden gepositioneerd.

De betonnen constructie wordt onopvallend tussen twee rotspunten geplaatst als een walvis met een geopende bek.

Hoofdarchitect Grasdal vergelijkt het gebouw met een gezonken periscoop waarbij het panoramaraam het ‘kijkgat’ is. Het is belangrijk dat mensen zich veilig voelen in het gebouw en niet claustrofobisch. Om dit te bereiken heeft het ontwerpteam naar een groot aantal elementen gekeken, natuurlijke materialen zoals eikenhout en goede verlichting bijvoorbeeld. Grasdal legt uit: “Het zou een spannende ervaring moeten zijn voor gasten maar ze moeten zich er ook veilig en goed voelen”. Over de kleuren van de verschillende verdiepingen is dan ook goed nagedacht. De champagnebar zal worden gekenmerkt door kleuren geïnspireerd op rotsen, zand en schelpen. Voor de eetzaal wordt inspiratie opgedaan uit groene en donkerblauwe kleuren van de zeebedding, ruige zeeën en zeewier. Er zal een intieme sfeer ontstaan doordat het warme eiken restaurantinterieur contrasteert met het betonnen omhulsel.

“Het zou een spannende ervaring moeten zijn voor gasten maar ze moeten zich er ook veilig en goed voelen”

Restaurant
De ingang komt naast een getijdenzwembad, hierdoor bestaat de kans dat er bij harde wind een laagje zout op de lippen van de culinaire fijnproevers terecht komt.

Milieuoverwegingen hebben geleid tot het ontwerp, dat in een enorm betonblok wordt gehuisvest om mosselen uit te nodigen. Het doel is dat het blok uiteindelijk een kunstmatig mosselrif wordt. Er komt ook een marien onderzoekscentrum dat buiten de openingstijden wordt gebruikt voor verschillende onderzoeken van het mariene leven.

Wil je alvast die kant op? Je zult toch nog eventjes moeten wachten. Naar verwachting wordt het project het eerste kwartaal van 2019 opgeleverd.

Restaurant

Bron: www.snohetta.com
Meer informatie over het restaurant vind je hier


Wil je meer weten over Noorwegen? Neem dan hier een kijkje


Bewaren

Bewaren

advertentie
Voigt Travel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here