ADVERTENTIE
Advertentie
Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

Rome voert strenge regels in 

Door Ilse Nijhof.

Even uitrusten met een lekker Italiaans ijsje op de Spaanse trappen of een buggy meeslepen over de trappen? Dat kan je duur komen te staan. In Rome wordt streng gecontroleerd op deze overtredingen. Fair enough of too much?

Verscherpt toezicht

Drie jaar geleden zijn de Spaanse Trappen opgeknapt voor 1,5 miljoen euro en sindsdien staan ze onder verscherpt toezicht. De politie liep er dagelijks overheen om morsende of rokende toeristen te waarschuwen. Het was echter bijna niet te doen om te zien wie wel of niet aan het eten was. Daarom mag er nu helemaal niet meer gezeten worden op de trappen en zijn er fikse boetes ingesteld. Als je vaker dezelfde overtreding maakt kan je zelfs een straatverbod krijgen.

Rome

Fascistisch of logisch?

De regel is sinds 1 augustus ingesteld en waar het eerst nog bij een waarschuwing bleef wordt er nu meteen een bonnetje uitgeschreven. Met fluitjes sommeren de agenten mensen op te staan. De inwoners van Rome vinden het allemaal wat overdreven, ‘fascistisch’. Wat als een kindje of oudere even wil zitten omdat hij/zij moe is? Nee, ook dat mag nu niet meer..

Meerdere regels

Zitten op de trappen is niet het enige wat verboden is. Tegenwoordig kun je al een boete krijgen als je verkleed als gladiator rondloopt, een fontein inspringt, op de rand zit, teveel geluid maakt, dronken reist met het openbaar vervoer, zingt in de bus of metro of je rolkoffer over de trappen sleept. Er mag geen rij meer worden overgeslagen en er mag geen reclame worden gemaakt voor kroegentochten. Sigarettenpeuken mogen niet op de grond worden gegooid en er mogen geen slotjes meer worden gehangen aan de bruggen over de Tiber. Ook mag je niet met een ontbloot bovenlijf of blote voeten rondlopen en je mag openbare kranen niet met je lippen aanraken als je wilt drinken. De bewoners mogen hun was ook niet meer tussen aangrenzende gebouwen ophangen. Allemaal maatregelen om te voorkomen dat Rome afbrokkelt.

Rome
Rome

Ook strengere regels in Florence

Ook Florence heeft strengere regels ingevoerd. Mensen mogen niet voor deuren, op stoepen of voor winkels rondhangen. En als je op straat eet kan je een boete krijgen die kan oplopen tot 500 euro. Het verbod geldt juist op eetmomenten. ‘s Middags tussen 12.00 en 15.00 en ‘s avonds tussen 18.00 en 22.00.

Bron: de Volkskrant 
Foto: Pixabay

Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.