Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Zo duurzaam zijn de landen in Midden-Amerika

Door Edwin Hagenouw | fan van Midden-Amerika

Er is inmiddels al veel geschreven over de mogelijke veranderingen in onze post-coronavirus vakantiegedrag. Wil jij ook liever geen snacktoerist meer zijn met vluchtige tripjes, maar ga je straks wat bewuster op reis, dan zou een duurzame vakantie in Latijns-Amerika een optie kunnen zijn. Verken de jungle van Belize, ontdek de nationale parken van Costa Rica, geniet van de natuur in Nicaragua en logeer in een ecolodge van de familie Coppola in Guatemala.

Steun de inheemse gemeenschappen van Panama, ga op zoek naar de honderden soorten orchideeën in de Dominicaanse Republiek, ontdek de biodiversiteit van Honduras of loop naar de top van een vulkaan in El Salvador kunnen reizigers zich onderdompelen in de natuur. Hieronder geven we je een aantal voorbeelden van mooie initiatieven die de duurzaamheid in de Midden-Amerikaanse landengte vergroten.

Duurzaam Costa Rica

Het land zet zich al jaren in voor duurzaamheid en won in 2019 de ‘Champion of the Earth’ oorkonde, waarmee het VN Milieuprogramma sinds 2005 organisaties en mensen op een voetstuk plaatst die zich voor het milieu inzetten; het sluit mooi aan bij het CST Tourism Sustainability Certification-label dat in 1997 door het verkeersbureau van Costa Rica is gecreëerd. Het land is verdeeld in 29 nationale parken, negentien natuur-reservaten, acht biologische reservaten en een reeks beschermde gebieden waar liefhebbers van ecotoeristische activiteiten hun bijdrage kunnen leveren.

Naar schatting herbergt het land meer dan een half miljoen soorten van de wereld, zes procent van de biodiversiteit van de planeet. Er zijn veel opties beschikbaar voor de ecotoerist in Costa Rica, waaronder vrijwilligersprogramma’s om dieren te redden en het milieu te beschermen, zoals het Las Pumas Rescue Center. Nederlanders die zich willen inzetten voor vrijwilligerswerk kunnen onder meer afval verzamelen, broedgebieden van schildpadden bewaken, schildpadden vrijlaten in de zee, bomen planten voor CO2-compensatie,  paden aanleggen, een dag werken op een boerderij en vele andere projecten die je in contact zullen brengen met de natuur en cultuur van dit land.

Lees meer op centrorescatelaspumas.org

Ecotoerist in Nicaragua

Bekend om zijn koffie maar ook een prachtige bestemming om een natuurreis te maken: Nicaragua. Met 80 beschermde gebieden op zijn grondgebied herbergt het een grote diversiteit aan flora en fauna, zo’n 8000 planten- en 1400 dierensoorten. Een prachtig overnachtingsadres is de finca Esperanza Verde, een ecologische en biologische koffieboerderij, 150 km ten noorden van Managua.

Een prachtig overnachtingsadres is de finca Esperanza Verde, een ecologische en biologische koffieboerderij

Hier kan men heerlijk slapen in prachtige hutten in de natuur, deelnemen aan het boerenleven en meer ontdekken over de koffieteelt, maar ook participeren in culturele activiteiten waaronder je eigen tortilla maken, vogels spotten en wandelen over vijf bewegwijzerde trails in het bos en de bergen. Er is ook een vrijwilligersprogramma beschikbaar voor mensen die bijvoorbeeld willen tuinieren in een biologische tuin, kunst en handvaardigheid les geven op de nabijgelegen school, bomen te planten, Engels te leren aan personeel, enz.

Meer informatie: fr.fincaesperanzaverde.com

Welkom in de jungle van Belize

Als je aan Belize denkt, komen de plaatjes van blauwe zee en de ongerepte witte stranden al snel bovendrijven. En de ‘Great Blue Hole’- een onderwatergrot met een diepte van meer dan 100 meter – een van de meest bijzondere duikspots ter wereld. Maar dit kleine land van Midden-Amerika heeft ook een prachtige jungle- en regenwoud, en is zeker nog niet platgetreden door massatoerisme. 36% van het landoppervlakte en dertien procent van het zeewater zijn beschermde gebieden.

In het zuiden van het land, in de regio Punta Gorda, de bakermat van de Maya- en Garifuna-culturen, biedt Copal Tree Lodge een geweldige en complete ecotoeristische ervaring. Het hostel zet zich sinds de oprichting in voor duurzaamheid en werkt aan natuurbehoud en lokale economische ontwikkeling. Toeristen kunnen hier genieten van vele activiteiten, zoals yoga-retraites, vliegvissen, kooklessen, snorkelen en wandelen, chocolade maken, een rum tour, kajakken op de Rio Grande en meer.

Interesse? Kijk op copaltreelodge.com

Bij het Petén Itzá-meer in Guatemala

Wie Guatemala bezoekt, zal uiteraard de Maya tempels in Tikal midden in de jungle op zijn programma hebben staan. Het Tikal National Park werd opgericht in 1955 en UNESCO nam het op in de lijst van werelderfgoedlocaties in 1979. Onder de 3.000 Maya-ruïnes, tempels, pleinen en andere gebouwen bevat de site de indrukwekkende Tempel van de Jaguar van 45 meter hoog.

Op drie kwartier van Tikal, langs het Petén Itzá-meer, ligt de luxe eco-lodge La Lancha, eigendom van de familie Coppola. Een ideale plek om te luieren of een van de vele activiteiten te ondernemen, waaronder paardrijden, wandelen over jungletrails, kajakken of een bezoek aan de Ixpanpajul Skyway – wandelen over zes loopbruggen door boomtoppen.

Bezoek de website: thefamilycoppolahideaways.com/en/la-lancha

Bezoek inheemse gemeenschappen in Panama

Panama is een divers land en combineert jungle- en natuurervaringen met stedentrips, Caribische smaken en ontspanningsmogelijkheden aan de Pacifische en Atlantische kusten. Onder de vele toeristische troeven van het land valt zeker ook een bezoek aan de lokale Emberá en Guna Indiaanse gemeenschappen. Terwijl de meeste Emberá indianen in de regio Darien wonen – sommigen leven nog in originele huizen op palen, vestigden de Kuna indianen zich in de San Blas-archipel in hutje van bamboe en palmbomen.

Verschillende lokale agentschappen en internationale touroperators bieden een selectie van tours aan om op een duurzame manier in de buurt van of in de gemeenschappen te verblijven. Geweldige overnachtingsadressen zijn het Canopy Tower in het Soberania nationaal park en de Canopy Lodge in de heuvels van El Valle de Antón.

Verken meer: canopytower.com/canopy-lodge/

El Salvador, het vulkaanparadijs

El Salvador is de kleinste land van Midden-Amerika en kan bogen op de meeste vulkanen per vierkante kilometer ter wereld. Er zijn weinig plekken in de wereld waar drie vulkanen kunt beklimmen: het Volcanoes National Park – een UNESCO-biosfeerreservaat, en vanaf de alle drie heb je een geweldig uitzicht op het kratermeer Lago de Coatepeque.

El Salvador heeft de meeste vulkanen per vierkante kilometer ter wereld

Wil je niet klimmen, vanaf het meer zie je uiteraard ook de drie vulkanen Izalco, Santa Ana en Cerro Verde. Voor een fabelachtig uitzicht  op het meer verblijf je in de Cardedeu Hotel midden in de natuur: www.cardedeuelsalvador.com/main/

De rijke biodiversiteit van Honduras

Onbekend Honduras heeft spectaculaire bergen en weelderige bossen met een rijke biodiversiteit, waaronder meer dan 700 vogelsoorten. Zeer dicht bij het meer van Yojoa ligt het plaatsje Zacapa is een plaats met een overvloed aan natuurlijke rijkdom met onder andere warmwaterbronnen, machtige rivieren en een inactieve vulkaan – de Cerro Cargamón. Een andere attractie is de waterval van de El Cacao, gelegen in het dorp La Boquita, het smaragdgroene water fungeert tevens als een populaire spa.

Het meer van Yojoa

Kortom, het is een ideaal gebied om te genieten van avontuurlijke activiteiten, de cultuur en de heerlijke keuken, maar ook van ontspanning. In de omgeving vindt u mooie accommodatiemogelijkheden voor een onvergetelijk verblijf, waaronder het Honduyate-resort, gelegen in een volledig natuurlijke omgeving, aan de oevers van het majestueuze Yojoa-meer.

Meer informatie:  honduyate.com

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer