Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De miraculeuze werking van het water in Wallonië

Een reisverhaal van Judith van Bilsen

Het water in Wallonië was honderden jaren geleden al bekend door heel Europa. Met zijn veronderstelde helende werking trok het zelfs de ‘groten der aarde’ naar de kleine dorpjes in België. En ruim 300 jaar later vormt datzelfde water nog steeds een toeristische trekpleister. Daarom laat ik me drie dagen onderdompelen in Wallonië.

Op de website van België – Wallonië vind je informatie over alle genoemde activiteiten.

Drinkwater

In iedere supermarkt vind je wel flessen water van bijvoorbeeld Chaudfontaine en Spa. De bron van beide merken vind je in Wallonië. Eigenlijk is het niet ‘de bron’, maar gaat het om meerdere bronnen. “Dit gebied kent wel meer dan 850 bronnen, maar er zijn er maar een paar bekend.” legt gids Gaetan uit. We maken een rondje langs deze bekende bronnen, zoals die van Barisart. Die naam ken je wellicht weer van de bruisende versie van het fleswater. Er zit van nature wel iets bruisends in het water van deze bron, maar voor de flesversie voegen ze er nog wel wat koolzuur aan toe.

water
De bron van Spa Barisart

De bron van Géronstère, in het bos, en de Peter de Grote bron, in het centrum van Spa, zijn de volgende stops op deze bronnenroute. Het valt op dat het water overal enorm naar ijzer smaakt. “Dat klopt”, bevestigt Gaetan: “Er zit veel ijzer in het water en dat heeft een helende werking bij bijvoorbeeld aandoeningen aan de luchtwegen.” Het woord ‘spa’ staat niet voor niets synoniem voor kuuroord, wellness en een natuurlijk bron met een helende werking. Dat wisten ze honderden jaren geleden ook al en dat gegeven maakte dat vele bekende Europeanen hun weg wisten te vinden naar het Belgische stadje.

Een van die bekende Europeanen was tsaar Peter de Grote. En dan volgen er een hele rits ‘wist-je-datjes’: dat Peter de eerste tsaar was die buiten Rusland reisde, dat hij behoorlijk goed Nederlands sprak, dat hij ‘de Grote’ heette vanwege zijn lengte (hij was ruim 2 meter lang) en dat er tot op de dag van vandaag nog een connectie tussen Spa en Rusland is, gebaseerd op de bezoekjes van Peter de Grote. Dit bewijst ook het grote beeld van de tsaar voor het toeristische centrum van Spa.

Natuurwater

Genoeg kennis opgedaan over de relatie tussen Wallonië en water. Het is tijd voor actie! De tweede dag in Wallonië staat in het teken van Pack and Raft. Op advies van gids Luc verlaat ik het hotel vanochtend met wandelschoenen aan mijn voeten, een broek die nat mag worden en een waterdichte tas met niets anders dan mijn camera en een fles met water. “Alles wat je vandaag nodig hebt, zit in deze rugzak”, zegt hij terwijl hij me een grijze backpack aangeeft. Ik kijk wat verbaasd: “Is deze rugzak van zo’n 4 kilo gevuld met een boot en peddels en lunch?”

water
Bepakking voor Pack & Raft

Veel tijd om erover na te denken, heb ik niet, want Luc zet er direct de pas in. Gedurende anderhalf uur wandelen we door kleine dorpjes, die uit niet meer dan een paar straten bestaan, tussen velden met koeien en heel veel paarden en gaan door het bos. Op het punt waar de twee riviertjes van de Ourthes samenkomen, houdt Luc stil. Het is tijd om de rugzak te openen. En inderdaad bestaat de inhoud uit vier delen die samen een peddel vormen, een felblauw gekleurde mini-raft en een papieren zak met een stokbroodje gezond.

Gedurende anderhalf uur wandelen we door kleine dorpjes

water
Op pad voor Pack & Raft
water
Onderweg in Wallonië.
water
Wandelen tussen de velden.

Vuurdoop in een mini-raft

Ik word een beetje huiverig bij het idee dat ik die boot zelf moet opblazen. “Maar nee! Daar hebben we een heel handig systeem voor” lacht Luc. Wederom heeft hij gelijk want zo’n tien minuutjes later sta ik klaar om het water op te gaan. Wat volgt is een enorm relaxte tocht over het meer van Nisramont richting een stuwdam. Er kwetteren vogeltjes en de wind ruist door de bomen. Af en toe spettert er luidruchtig een eend voorbij. Ik krijg mijn vuurdoop in de mini-raft op dit rustige water, maar Luc vertelt dat hij ook regelmatig tochten maakt op ruiger water.

water
Het meer van Nisramont.
water
Het opbouwen van de raft
water
Relaxen met Pack & Raft.

Vaarwater

De derde waterdag in Wallonië start aan de poorten van de grotten van Neptunus. Terwijl er kleine hagedisjes van de zon genieten op het pad, legt gids Veronique uit: “Deze grotten zijn zo’n 300 miljoen jaar geleden uitgesleten door het water van de rivier ‘Eau Noire’”. Ze wijst op een verdwijngat, waar het water naar onderen klettert en vermoedelijk drie kilometer verder weer verschijnt. De ruimtes zijn zo smal dat zelfs speleologen hier niet in kunnen en niemand precies weet welke weg het water aflegt. Eenmaal in het donker volgt een pad langs stalactieten, stalagmieten en gordijnen.

water
Op zoek naar stalacmieten.
water
De watervallen in de grot.

In een bootje

Ook leggen we een route af in een bootje. De tocht eindigt bij een waterval in de grot die in alle kleuren van de regenboog wordt verlicht.

De volgende boottocht vindt plaats in het dorpje Nismes. Met uitzicht op een kasteel, varen we op ons gemakje door de Jardins d’O de Nismes.

Watervalletjes, gekleurde waterkunstwerken, waterspeeltoestellen, dobberende eenden, ganzen met kuikens en slapende beverratten komen voorbij.

water
Varen door Jardin d’O Nismes.

Een paar kilometer verderop raak ik onder de indruk van de rotsformatie Fondry des Chiens. Ik kijk omlaag in de put en bedenk me dat dit helemaal niets met water te maken heeft. Of toch? “Deze plek is ontstaan doordat de zure regen het kalkgesteente aantastte” legt Eefje van het toeristenbureau uit. We kunnen overigens geen wandeling over de rand maken, aangezien een gedeelte is afgezet.

Een hazelworm kronkelt geschrokken weg tussen de spleten in de rots

Ergens in de rotswand bevindt zich een nest met een oehoe en haar twee jongen. En die kunnen we maar beter met rust laten. Even later horen we opgewonden gepraat van een paar wandelaars. Een hazelworm kronkelt geschrokken weg tussen de spleten in de rots. Bovenop die rots groeit een zeldzame wilde orchidee. Bizar om te bedenken dat door zo’n milieuvervuilend verschijnsel als zure regen, zo’n bijzondere natuur kan ontstaan.

water
Fondry des Chiens

Praktische informatie

Het Museum van bos en water is een bezoekje waard. In het bezoekerscentrum krijg je informatie over het gebied. Het is minstens zo interessant om een wandeling te maken door het gebied. Klim ook even in de uitzichttoren en geniet van een weids zicht. Door het veengebied waan je je zelfs even op de Afrikaanse steppe.

Op de website van België – Wallonië vind je informatie over alle genoemde activiteiten.

Ga je liever fietsen in Wallonië? Pauline van der Waal zet de drie leukste routes op een rij.

water
De uitzichttoren voor zicht over Wallonië.
water
Het uitzicht rijkt ver.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer