De Thüringse bevolking heeft dit gebied rondom het Thüringer Meer een liefdevolle bijnaam gegeven: ze noemen het de ‘Thüringerzee’. In feite lijkt de aanblik van deze uitgestrekte, door diepe bossen omgeven, wateroppervlakte op een fjordlandschap aan de kust van Scandinavië. Hier kun je een deel van het grootste aaneengesloten reservoir-gebied van Europa bewandelen. Aan de oevers en steile hellingen van het stuwmeer leven zeldzame dieren en groeien zeldzame planten.

Hohenwarte, Thüringen. Copyright: Peter Hirth

Dromerige dorpjes nestelen zich in de glooiende plateaus. Het hele gebied maakt deel uit van het natuurpark Thüringer Leigebergte/Ober Saale.

Aan de oevers en steile hellingen van het stuwmeer leven zeldzame dieren en groeien zeldzame planten

Het wandelpad met zijn charmante beklimmingen en afdalingen biedt altijd een fascinerend panoramisch uitzicht over het water. Indrukwekkend zijn de stuwmuur en het uitzicht vanaf het bovenste stroombekken naar de gemeente Hohenwarte. Veel attracties, zoals het Museum Reitzengeschwenda en het Waterkrachtmuseum in Ziegenrück, nodigen je uit om een omweg te maken.

Copyright: Thüringer Tourismus GmbH

Van 1919 tot 1963 werd de Saalekaskade gebouwd tussen Blankenstein en Hohenwarte. Dit is een damsysteem bestaande uit vijf dammen en zes elektriciteitscentrales. Het stuwmeer Hohenwarte, met 182 miljoen m³ opslagruimte, is de derde grootste stuwdam van Duitsland.

Watersporters, duikers en badgasten brengen graag een bezoek aan het stuwmeer van Hohenwarte en de Bleilochtalsperre. De laatstgenoemde is overigens het grootste stuwdam van Duitsland.

Details van de totale wandelroute

  • Start en eindpunt: Parkplatz Staumauer Hohenwarte
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Lengte: 75,8 km

De Hohenwarte-Stauweg loop je in vier etappes. Hieronder een korte beschrijving per etappe.

Etappe 1: Hohenwarte-Wilhelmsdorf (16,9km)

De eerste fase van je wandeling in de omgeving van het Thüringer Meer voert je naar de geschiedenis en de oorsprong van het stuwmeer Hohenwarte. Dit is een van de grootste stuwmeeren van Duitsland en een van de mooiste recreatiegebieden van het land. Naast de historische achtergrond van de dam en de ooit verzonken plekken, word je op het pad verrast door de diversiteit van de natuur en geeft zie je vanaf de eerste steile beklimmingen een prachtig waterlandschap.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave. Thuringen Tourismus GmbH

De route van etappe1: Staumauer Hohenwarte – Waldhotel Stausee – steil bergauf zur Klinkhardtshöhe – Preßwitzer Spitze – Campingplatz Saaltal/Alter – Bedarfshaltestelle Fahrgastschifffahrt Hohenwarte – Brücke am Koßdorfsbach – steil hinauf Richtung Mooshäuschen – Wilhelmsdorf

Meer informatie vind je op www.vakantie-thuringen.nl

Copyright: Jens Hauspurg / Thüringer Tourismus GmbH

Etappe 2: Wilhelmsdorf-Ziegenrück (17,3km)

Op de tweede etappe van de Hohenwarte Reservoir Trail kom je onderweg enkele hoogtemeters tegen en wordt je beloond met een uniek uitzicht op de slingerende cascades van de Saal. Langs unieke natuurlijke landschappen, passeer je uiteindelijk de regionale recreatiegebieden en wandel je van de historische Linkenmühle, langs het Europese langeafstandswandelpad Eisenach-Boedapest naar Ziegenrück.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave. Thuringen Tourismus GmbH

De route van etappe 2: Wilhelmsdorf – offenes Oberland – dichte Wälder am Geiersberg – hinab an das Stauseeufer – Naherholungsgebiet Portenschmiede – Bedarfshaltestelle der Fahrgastschifffahrt Hohenwarte – entlang des Ufers – hinauf zum Aussichtspunkt Bockfelsen – Drachenschwanz – natürliche Pfade im waldreichen Gebiet – Naherholungsraum Campingplatz Neumannshof – Linkenmühle mit Mühlenfähre – stijl bergop naar de Teufelskanzel – Marienquelle – Ziegenrück

Meer informatie vind je op www.vakantie-thuringen.nl

Copyright: Thüringer Tourismus GmbH

Etappe 3: Ziegenrück-Neidenberga (22,3km)

De derde fase is de langste van je reis en verrast door de verscheidenheid aan cultuur, geschiedenis en natuur. Al bij het begin van deze tocht in Ziegenrück kun je de Ziegenrücker Fold bewonderen, een unieke en geologisch interessante rotsformatie, die bijna 330 miljoen jaar geleden ontstond.

Ziegenrücker Fold: een unieke en geologisch interessante rotsformatie, die bijna 330 miljoen jaar geleden ontstond

Het pad loopt dan direct langs het pittoreske Saale. Na het passeren van verschillende kleine dorpjes, bereik je de “Hohen Leiche”, een van de mooiste uitkijkpunten. Na het beëindigen van de etappe in Neidenberga kun je Reitzengeschwenda bezoeken. Daar vind je een folklore-museum en een barokke dorpskerk.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

De route van etappe 3: Ziegenrück – langs de Saale – Altenbeuthen – Aussichtspunkt Hohe Leite – Drognitz – Herrmannfelsen – Neidenberga

Meer informatie vind je op www.vakantie-thuringen.nl

Etappe 4: Neidenberga-Hohenwarte (19km)

Op het laatste deel van de Hohenwarte-Stausee weg bereik je een steile doorgang naar St. Jakob, het kleinste stadje aan het stuwmeer Hohenwarte. Blijf op deze hoogte volg andere dromerige dorpen naar de Rohrbahn. Kort daarna krijg je een indrukwekkend uitzicht op de stad Hohenwarte. Vanaf daar is het startpunt én de eindpunt van deze vierdaagse wandeling niet ver weg: de dam in Hohenwarte ligt aan de voet van de berg

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave. Thuringen Tourismus GmbH

De route van etappe 4: Campingplatz Schäferwiese – ehemalige Lothramühle – steil hinauf nach Steinsdorf – St. Jakob – ehemalige Benediktinersiedlung Löhma – Rohrbahn – Pumpspeicherwerk – Amalienhöhe – Staumauer Hohenwarte

Meer informatie vind je op www.vakantie-thuringen.nl

Fotograaf: Worldelse
Copyright: Thüringer Tourismus GmbH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.