Ontdek de kleinste bergketen van Duitsland

Door Edwin Hagenouw | #OutdoorDichtbij

In het noorden van de Duitse regio Thüringen verbindt het natuurpark Kyffhäuser natuur en cultuur op een perfecte manier. Hier vind je cultuurhistorische bezienswaardigheden zoals het Kyffhäuser monument, de grot van Barbarossa, het residentieslot Sondershausen en het Panorama museum.

Aan de wateroppervlakte van de dam Kelbra, waar zich jaarlijks duizenden reigers nestelen, grenzen natte weiden aan zoutbronnen. De uitgestrekte beukenbossen lijken wel gemaakt voor urenlange wandelingen.

Kyffhäuser © Walter Schmitz

Graslandschappen en steile krijtwanden zijn de vestigingsplek geworden voor planten, die anders alleen in de steppen van Oost-Europa of aan de Middellandse Zee voorkomen.

De kleinste bergketen van Duitsland

De Kyffhäuser is de kleinste bergketen van Duitsland. De rotsen zijn begroeid met met bossen en enthousiast bloeiende weiden. Geniet hier van verrassend verre uitzichten en verken een van de vele grotten.

Het Kyffhäuser monument. Foto: Thuringen Tourismus GmbH

Maar boven alles is de Kyffhäuser een regio waar vele legendes zijn geboren. Eén van die legendes komt tot leven bij het Kyffhäusermonument op het hoogste punt van de bergketen. Het verwijst naar een legende uit de Duitse keizertijd aan het begin van de 20e eeuw over Keizer Friedrich I.

Kyffhäuser monument vanuit de lucht © Aaron Moser

De keizer werd vanwege zijn rode baard ook wel Barbarosse genoemd. Hij bleek niet dood te zijn maar slapend aan een tafel in de bergen te zitten. Zijn baard groeide door het tafelblad heen. Zodra deze de grond zou raken, zou de keizer ontwaken en terug keren naar zijn rijk. In de zeer grote Barbarossagrot kun je op zoek naar de sporen van deze legende.

Stenen tijdperk

De idyllische gemeenschap Bilzingsleben ligt in het noorden van Thüringen, bij de zuidelijke poort naar het GeoPark Kyffhäuser. Het “pad naar het stenen tijdperk” leidt met een afslag van de Unstrutradweg fietsers rechtstreeks naar Bilzingsleben. Naast het unieke landschap vind je hier ook een zeer interessante nederzetting. In 1969 vonden archeologen hier menselijke overblijfselen ongeveer 370.000 jaar oud van de Homo erectus. Opgravingen brachten uiteindelijk een complete nederzettingssite aan het licht. Dit was een sensatie in professionele kringen. De opgraving “goot” Bilzingsleben is een van de belangrijkste locaties van het paleolithicum* in Europa.

*Paleolithicum: de oude steentijd is de oudste periode in de voorgeschiedenis van de mens en zijn materiële cultuur. De periode begint zo’n 2,5 miljoen jaar geleden met het in gebruik nemen van stenen werktuigen en eindigt met het einde van de laatste ijstijd, 12.500 jaar geleden.

De Kyffhäuser Trail

De Kyffhäuser Trail leidt je door open mediterrane karstlandschappen, verlaten beukenbossen en aromatische boomgaarden naar alle attracties en natuurlijke hoogtepunten in de omgeving. Het 37 kilometer lange pad kan je gemakkelijk in drie dagen afleggen. Je begint en eindigt de rondreis in het kuuroord Bad Frankenhausen. Fascinerende uitzichten over de Golden Aue of vanaf de toppen van de Kyffhäuser-heuvels maken je wandelavontuur compleet.

Dag 1: de bizarre Südkyffhäuser (8,8 km) VIDEO

De eerste etappe van de Kyffhäuser Trail voert door een bizar kars kalksteenterras van het kuuroord Bad Frankenhausen naar de legendarische Barbarossa grot.

Overizchtskaart Etappe 1. Thuringen Tourismus GmbH

De wandeling begint te midden van oude vakwerkhuizen aan de Anger in Bad Frankenhausen. Je gaat door het lommerrijke kuurpark naar het zoutwaterbrongebied, dat ooit de bron was van de rijkdom van de stad. Op deze plek, slechts 128 meter boven zeeniveau, heb je het laagste punt langs de Kyffhäuser Trail bereikt.

Kyffhäuser trail © Walter Schmitz

Als je licht omhoog loopt, passeer je het kasteel van Hoheneck en wandel je over de met kastanjebomen omzoomde weg naar de Südkyffhäuser GeoPfad (geotrail). Bossen van knoestige bomen, rotspartijen en onverharde steppe-achtige graslanden bezaaid met kleurrijke bloemen sieren dit deel van het pad. Er zijn bijzondere plaatsen om een ​​pauze te nemen terwijl je geniet van een van de prachtige uitzichten op de uiterwaarden en valleien in het natuurpark Kyffhäuser.

Tijdens een tour door het enorme ondergrondse systeem in de Barbarossa-grot, kun je de Kyffhäuser Trail van onderaf zien. Misschien vind je de schuilplaats van de oude Barbarossa en ga je op de troon van de keizer zitten.

Dag 2: Door het Kyffhäuser bos met verborgen forten (12,5 km) VIDEO

Laat je meeslepen in het Kyffhäuser bos. Daar ontdek je verborgen forten, de tv-toren en het Kyffhäuser-monument. Vanaf de Barbarossa grot leidt de Kyffhäuser trail naar het dorp Steinthaleben. De sporen uit het stenen tijdperk van een voormalige nederzetting bewijzen dat de plaats niet alleen zo oud is als de heuvels, maar ook van het materiaal uit de heuvels is gemaakt. Veel van de huizen hebben stenen muren, gewonnen uit nabijgelegen steengroeven.

Met 473 meter is Kulpenberg de hoogste heuvel in de Kyffhäuser regio

Een majestueus beukenbos vormt de weg naar Kulpenberg. Met 473 meter is Kulpenberg de hoogste heuvel in de Kyffhäuser regio en met de TV-antennetoren die nog eens 92 meter toevoegt, is deze van veraf te zien.

Etappe 2 van de Kyffhäuser trail. Thuringen Tourismus GmbH

De Kyffhäuser Trail leidt je nu naar de ruïnes van Rothenburg. Beginnend bij de trekkershut bij de ruïnes, leidt het twee kilometer lange bospad je door idyllische bossen langs de steile bergkammen. Zoek sporen van herten of ga op de houten bank liggen en kijk naar de wereld vanuit het perspectief van een kever. De steengroeve in de buurt van het bospad biedt een fascinerende kijk op de geschiedenis van de aarde.

Kyffhaeuser trail © Gregor Lengler

Een enorme poort op de weg naar het Kyffhäuser-monument nodigt je uit om de romantische ruïnes te bezoeken. Uiteindelijk kom je op de top van de heuvel bij het Kyffhäuser-monument. Vanaf hier kun je genieten van het ongeëvenaarde uitzicht over het bladerdak van de heuvels van Kyffhäuser in de Golden Aue tot aan de Harz.

Dag 3: Over boomgaarden loop je de middeleeuwen in  VIDEO

Het pad leidt naar beneden vanaf het Kyffhäuser Monument naar waar het bos dunner wordt en een boomgaardlandschap begint. Langs het boomgaardpad kun je onder andere leren hoe de vrucht hier is ontstaan. Eenmaal in het boomgaardcentrum in Tilleda, kun je een aantal regionale fruitspecialiteiten proberen. Niet ver weg is de enige volledige opgraving van Duitsland van een keizerlijk paleis dat ooit diende als de residentie van keizer Barbarossa. Vanaf hier loopt het pad langs de ruïnes van een molen terug naar het Kyffhäuser bos.

Kyffhäuser trail © Walter Schmitz

In de rotstuin in de buurt van de jeugdherberg Rathsfeld, zie je de verschillende steensoorten die werden gevonden in de heuvels van Kyffhäuser. Ga door het bos naar Schlachtberg, waar bijna vijfhonderd jaar geleden boeren vochten voor een beter leven. Een monument voor de boerenleider Thomas Müntzer herinnert aan die strijd.

Etappe 3 van de Kyffhäuser trail. Thuringen Tourismus GmbH

Het uitzicht over Bad Frankenhausen en de vallei nodigen uit om nog een laatste keer om te kijken voordat je de Kyffhäuser Trail vervolgt, terug naar het startpunt van de wandeling Am Anger in Bad Frankenhausen.


Meer informatie vind je op www.vakantie-thuringen.nl en www.naturepark.de


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.