Hoogtemeters maken in de Duitse Eifel

Tekst: Marloes van Pareren. Fotografie: Manja Herrebrugh en Marloes van Pareren

Ik kijk omhoog. Tientallen meters boven me lichten de contouren van beukenbladeren frisgroen op in de ochtendzon. Moeizaam dringen er een paar zonnestralen door het dichte bladerdak die lichtvlekjes op het smalle pad vormen waar mede-reporter Manja Herrebrugh en ik de hoogtemeters van de Duitse Eifelsteig bedwingen. Met brandende kuiten en droge keel klimmen we gestaag door het bos naar boven, steeds hoger en hoger. Met aan het einde van de klim de belofte van fris water en een adembenemend uitzicht over de Eifel.


De Eifelsteig is een 313 km lange wandelroute van het Duitse Aken naar Trier. Bereid jezelf voor op een tocht door de geschiedenis van de aarde. Wandel over hoge kalkstenen kliffen, langs diepe vulkaankraters en door eeuwenoude bossen.

De route is zeer goed aangegeven en onderweg zijn er talloze bijzondere plekken om te overnachten of te genieten van de Duitse keuken. Meer informatie is te vinden op de website van Top Trails of Germany.


Adembenemend uitzicht

Het ruisen van de bladeren in de wind en de roep van een buizerd hoog boven de bomen is het enige dat we horen. Stap voor stap stijgen we steeds verder. Dan, als vanuit het niets, opent het bos zich en toont de Eifel zich in al haar glorie aan ons. Glooiende heuvels met bossen en weilanden zover het oog reikt. Af en toe wordt het groen onderbroken door een verzameling witte huizen. Voor ons glinstert een perfect rond meer, uitnodigend als een warm bad in de winter. We made it!

Eifelsteig
Copyrights: Mountainreporters.com
Eifelsteig
Copyrights: Mountainreporters.com

Gerolstein naar Manderscheid

Deze zomer is het eindelijk zo ver! Na maanden van onzekerheid door Covid-19 vertrekken Manja en ik richting het Duitse Gerolstein. Op uitnodiging van Top Trails of Germany lopen we etappe 10 en 11 van de Eifelsteig: van Gerolstein naar Manderscheid. Ruim 45 km klimmen en dalen door zeer afwisselende natuur.

Bronnen

Gerolstein… Waar ken ik dat toch van? De hele weg in de auto blijft deze vraag in mijn hoofd rondzingen. Na 3,5 uur rijden wordt mijn vraag meteen bij aankomst in ons hotel beantwoord. Van de vriendelijke receptioniste krijgen we een flesje Gerolsteiner bronwater aangereikt. Dat is het! De stad staat bekend om haar vele mineraalwater bronnen. Op sommige plekken kun je je waterfles vullen met fris bronwater en een fabriek aan de rand van de stad exporteert het heilzame water overal naartoe.


Mineraalwater ontleent haar naam aan de mineralen die het water een bijzondere smaak geven. Zouten, zwavelverbindingen en gassen zijn hier voorbeelden van. Het water dat omhoog borrelt in de natuurlijke bronnen ruikt en smaakt dus heel anders dan wat je in een fles in de winkel koopt (soms zelfs een beetje naar rotte eieren!).


Dolomieten

Afgezien van de bronnen is Gerolstein hedendaags niet de meest interessante stad. Haar geschiedenis is dit daarentegen des te meer. Miljoenen jaren geleden had je midden in de stad kunnen snorkelen. Dit gebied bestond uit een tropische zee, inclusief indrukwekkend koraalrif. De zee is inmiddels verdwenen, maar de overblijfselen van het koraalrif zijn nog goed te zien.

Het koraal is door de jaren heen verworden tot hoge, grillig gevormde rotsen die de stad omringen: de Gerolsteiner Dolomieten. Het begin van etappe 10 brengt ons naar een uitzichtpunt hoog boven de bomen met een fantastisch uitzicht op deze Dolomieten en de Eifel. En zo begint onze trektocht….

Rust

Onder de indruk van de prachtige omgeving vervolgen we onze tocht. Bossen, weilanden en dorpjes wisselen elkaar af. Iedere klim wordt beloond met steeds weer een ander uitzicht. Met iedere kilometer zien we het landschap veranderen. Dennenbossen worden loofbossen, dichtbegroeide dalen wisselen met groene open weilanden. We voelen de rust van het landschap op ons neerdalen en leggen zonder het te merken kilometer na kilometer af. Niet alleen het bronwater heeft hier heilzame eigenschappen, de hele omgeving laat je tot rust komen! Etappe 10 is voorbij voor we er erg in hebben.

Maren

Als je denkt dat etappe 11 een herhaling is van etappe 10, dan heb je het mis! Het prehistorisch koraalrif wordt ingeruild voor een open landschap waar we wederom een overblijfsel uit de prehistorie tegenkomen. Drie perfect ronde meren van vulkanische oorsprong glinsteren uitnodigend in het zonlicht. Het donkerblauwe water staat in fel contrast met het groen van de begroeiing eromheen. Maren worden deze meren genoemd. Ooit spuwden deze, allang uitgebluste, vulkanen vuur. Nu is het water een perfecte plek om af te koelen op een warme dag!

Eifelsteig
Eifelsteig
We zijn niet de enige wandelaars!

De aanduiding ‘maar’ is afgeleid van het Latijnse “mare” (=meer) en geldt voor door waterdamp-uitbarstingen ontstane, trechtervormige vulkaansoorten, die door een explosie in het landschap werden “gebombardeerd” en vaak een komachtige vorm bezitten. In totaal werden meer dan zeventig maarvulkanen geteld, maar slechts nog tien maren zijn tegenwoordig gevuld met water, de overige zijn reeds uitgedroogd. Van de drie maren die wij passeerden zijn twee geschikt om in te zwemmen. In het Weinfelder maar is zwemmen verboden. 


Schalkenmeren

Bij de derde maar passeren we het dorpje Schalkenmeren. Als een dorp uit een sprookje liggen witte huisjes aan het meer. Aan de waterrand spelen kinderen en op het water drijft een grote roze opblaas-flamingo. Het is ook wel een modern sprookje! De perfecte plek voor een ijsje aan de waterrand.

Droge maar

Na de nodige afkoeling vervolgen we onze tocht. Hoog boven het dorpje Schalkenmeren komen we nog een vierde maar tegen. Deze staat echter niet vol met water maar is begroeid met gras en bos. Een groepje koeien graast tevreden in deze kuil in het landschap. Het is een gek idee dat miljoenen jaren geleden de lava hier met geweld uit de aarde werd gespuwd.

Eifelsteig
Eifelsteig

De Lieser

Vol ontzag voor de natuur om ons heen lopen we verder en ruilen de maren in voor het het Lieserdal waar de rivier de Lieser doorheen kronkelt. Groene weiden vol bloemen waar vlinders en bijen zich tegoed doen aan nectar omringen de rivier. Aan beide kanten torenen de bossen tegen de berghellingen hoog boven ons uit. Op borden langs het pad worden we gewezen op de vele bijzondere vogels en uilen die hier leven. Dit dal is een waar paradijsje voor alles wat vliegt lijkt het!

Kastelen

Nog eenmaal worden onze kuiten op de proef gesteld als we het laatste deel van de tocht inzetten richting Manderscheid. Nog eenmaal klimmen we door oude bossen omhoog en doorkruisen weilanden waar krekels om het hardst tjirpen. Nog eenmaal eten we een broodje aan een rivierbedding en wandelen we over smalle paadjes op de rand van hoge kliffen. En nog eenmaal worden we meegenomen in de geschiedenis.

Eifelsteig
Eifelsteig
Eifelsteig

Uit het groen rijst een statige oude burcht op. Het is één van de twee kastelen die Manderscheid rijk is. De Oberburg, op een krappe honderd meter afstand hiervan ligt de tweede burcht: de Niederburg. Eeuwen geleden kon de aartsbisschop van Trier hier vanuit zijn Oberburg zwaaien naar zijn benedenburen de Heren van Manderscheid in de Niederburg.

Flammkuchen

We zijn er! Met brandende kuiten en een voldaan gevoel komen we aan op ons eindpunt in het centrum van Manderscheid. En alsof het zo moet zijn wordt dit eindpunt gemarkeerd door een wijnbar waar ze niet alleen allerlei lokale wijnen verkopen, maar ook de Duitse lekkernij flammkuchen. Deze Duitse variant op pizza is samen met een koud glas witte wijn (of natuurlijk een Duits biertje!) de beste beloning voor 45 km klimmen en dalen door de Duitse Eifel. De brandende kuiten zijn vergeten en alles wat rest zijn mooie herinneringen.


Winnen!

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over de Eifelsteig of ga je binnenkort zelf naar de Eifel? Je kunt nu een Eifel wandelpakket winnen. Hierin vind je een routeboekje van de Eifelsteig, een thermosfles voor koffie onderweg, een matje om op te zitten in het natte gras en een Buff om jezelf tegen de zon of kou te beschermen.
Eifelsteig
Wil jij dit reispakket winnen?
Het enige dat je hoeft te doen is antwoord te geven op deze vraag: Wat is een maar?
  1. Een soort reuzenwesp.
  2. Een perfect rond meer van vulkanische oorsprong.
  3. Een culinair hoogstandje uit de Duitse keuken.

Het antwoord kun je versturen via onderstaand formulier. Meedoen kan tot 1 september 2020. 

Deze win-actie is afgelopen. De winnares is Lia Kroes. 

Tips en websites

  • Wil je ook de Eifelsteig wandelen? Kijk dan eens op de website van Top Trails of Germany. Je vindt hier niet alleen alle informatie over de Eifelsteig, maar ook over nog veel meer van de mooiste lange afstandsroutes in Duitsland. Daarnaast kun je hier wandel arrangementen boeken.
  • Algemene informatie over de Eifel vind je op de website Eifel.info.
  • Bijzonder overnachten langs de Eifelsteig? Wij sliepen in een pipowagen aan de rand van Schalkenmeren en op een heuse hooizolder in Manderscheid!
  • Eindig je ook in Manderscheid? Neem dan zeker een Flammkuchen en een lokaal wijntje in de Port Weincafé. Voor het avondeten ga je naar Hotel Restaurant Heidsmühle. Achter het hotel bevindt zich een groot park met een netwerk aan kanaaltjes waar forel in gekweekt wordt. Je kunt hier dan ook de lekkerste verse forel van de hele Eifel eten! Als je het hotel belt komen ze je ophalen in Manderscheid en brengen je na het eten weer terug.
  • Vergeet niet je zwemkleding mee te nemen. Niets is zo verfrissend als een duik in één van de maren na een lange wandeltocht!
  • Je kunt natuurlijk iedere dag een afzonderlijke etappe van de Eifelsteig lopen. Maar soms is het leuker om te overnachten in dorpjes die halverwege een etappe liggen zoals in Schalkenmeren. Op die manier haal je alles uit je wandeltocht!
  • Ben je in Manderscheid? Breng dan zeker een bezoek aan één of beide burchten!

Bezoek hier de website van Top Trails of Germany


één reactie op “Reisverslag Duitsland | Hoogtemeters maken in de Duitse Eifel”

  • Manja Herrebrugh
    Manja
    28 augustus 2020 at 11:49

    Het was een hele fijne tocht en een dikke aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.