Sfeervolle winterwandeling rondom Monschau

Door Ton Peters

Wil je er deze winter een keer een dagje helemaal uit en het heuse vakantiegevoel oppakken? Dan is de 23 kilometer lange Klosterroute rondom Monschau in Duitsland een echte aanrader.

Klosterroute
Klosterroute. Ton Peters.

Deze topwandeling start in één van de mooiste plaatjes van de Duitse Eifel, Monschau. Monschau ligt slechts 55 kilometer van Heerlen en is dus als dagtrip goed te doen. De wandelroute voert je met 600 hoogtemeters over allerlei rotspartijen langs de steile oevers van de Ruhr, over hoogvlaktes en langs de Perlebachtalsperre om uiteindelijk in het gezellige Monschau te finishen.

De wandelroute voert je met 600 hoogtemeters over allerlei rotspartijen langs de steile oevers van de Ruhr

Monschau aan de Roer

Tja, het is natuurlijk voor de meeste onder ons niet weggelegd om tien keer per jaar een verre reis te maken en heerlijk in de bergen te vertoeven. Om dat gevoel tussendoor toch weer vast te pakken is de Klosterroute in de Eifel een mooie trip dicht bij huis. Op naar Monschau dus.

Monschau ligt in het noordelijk deel van de Eifel op 430m hoogte en is bekend om zijn vele vakwerkhuizen. Het trekt daarom het hele jaar door veel toeristen aan. Als we Monschau binnenrijden is de regen inmiddels overgegaan in natte sneeuw wat ons het echte wintergevoel geeft.

We parkeren de auto vooraan bij de parkeergarage Burgau waar een grote kerstmarkt gaande is en lopen richting het Brauhaus om de goed gemarkeerde Klosterroute op te pakken.

Leisteen is er genoeg.

Een flinterdun sneeuwlaagje

Meteen aan het begin klimmen we al zo’n honderd meter naar de Ehrensteinsley, een prachtige rotspunt met uitzicht over het dal. Hierna volgt weer een glibberige steile afdaling over een single track tot aan de snelstromende rivier. Hier vervolgen we het dal. Her en der heeft zich inmiddels een flinterdun sneeuwlaagje gevormd.

Het Ruhrdal

Een paar kilometer verder klimmen we het dal weer uit tot aan de oude Vennbahn. Deze vervallen spoorbaan van Aken naar Luxemburg is nu omgetoverd in een fietspad en is door allerlei politieke toestanden nog steeds Belgisch grondgebied.

De oude Vennbahn, nu fietspad.

Verder naar het zuiden

Over het strakke asfalt lopen we verder waarna we uiteindelijk het Reichenstein Kloster passeren. Dit is overigens het enigste klooster op de route. We laten het letterlijk en figuurlijk links liggen en lopen verder naar het zuiden. Hier verlaten we even de route en lopen we door naar het Belgische Bütgenback voor een bak koffie. Hier ligt nog een oud stuk rails van de Vennbahn.

We pakken daarna weer de Klosterroute op en klimmen door de weilanden door naar 560+ meter. We passeren Kalterherberg waar we de typische hoge beukenhagen zien ter bescherming van de woningen tegen de straffe koude winden op deze hoogvlakte.

Al snel duiken we weer de dichte naaldbossen in en slingeren daarna zo’n beetje op en af langs de bosrand op.

wandelen eifel
Perlebachtalsperre

Uiteindelijk komen we na 16 kilomter bij Perlebachtalsperre uit. Dit is een stuwmeer uit 1956 en deze verzorgt de drinkwatervoorziening en electriciteit voor de regio Monschau. Het water staat nu door de droge zomer behoorlijk laag. De route loopt hier langs de oevers van het stuwmeer tot aan de dam zelf.

Perlebachtalsperre
Even van het uitzicht genieten.
Monschau en de kerstmarkt.

Vanaf hier begint het laatste stuk van de route. Een erg mooi smal pad gaat over en langs allerlei prachtige rotspartijen en uitzichtpunten. Dat is nog even echt genieten.

Het mooie pad tussen de leistenen rotsen door

Als we bijna in Monschau terug zijn moeten we toch nog even steil klimmen met als beloning een fantastisch uitzicht over het stadje.

Monschau

Daarna dalen we af tot in het centrum en vermengen ons met de modderige broeken en schoenen tussen het winkelpubliek van de sfeervolle kerstmarkt. Monschau is een schitterend plaatsje en zeker rond de Kerstdagen erg sfeervol. Wij trakteren onszelf op een stevige schnitzel alvorens we weer op huis aan rijden.

Details

  • Datum gelopen: 24 november 2018
  • Weer: 2 graden, regenachtige / natte sneeuw
  • Route: 23km + 2km extra, middelzwaar
  • Hoogtemeters: 600 meter
  • Als gpx file te vinden onder Klosterroute, Partnerweg der Eifelsteig

Voor meer wandelmogelijkheden vanuit Monschau klik je op de link. De meest populaire is: Eifelsteig. De route richting Einruhr is één van de mooiste van het gehele traject. Bij Monschau start ook de 85 kilometer lange Wilnis-Trail, een pad dat vooral door het bos en om de woonkernen heen slingert. Algemene info vind je op www.nordeifel-tourismus.de


Meer verhalen en artikelen over Duitsland lees je hier


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer