Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Wandelen bij Bad Munstereifel op de Jahrhundertweg

Een reisverhaal van Herman van Alfen

Zin in een mooie afwisselende wandeling met prachtige vergezichten? Je hebt alleen nog geen vakantie, maar kan er wel één of twee dagen tussen uit? Dan is de Eifel in Duitsland een prima bestemming. Wil je wandelen bij Bad Munstereifel, dan is de Jahrhundertweg zeker een aanrader. Ik vertel je er graag meer over. Tijdens een weekendje weg met mijn vrouw, bezoek ik de plaatsen Altenahr en Badmunster Eifel.

Over Altenahr en de mogelijkheden om daar te hiken schreef ik eerder al een blog (lees mijn reisverhaal over Altenahr). Ook in de omgeving van Badmunster Eifel kun je je wandelhart goed ophalen.

Wandelen bij Bad Munstereifel: de Jahrhundertweg

Deze plaats in de Eifel ligt op 180 kilometer afstand van Utrecht ligt, dat is ongeveer twee uur en 40 minuten rijden. Is dus ook als dagtocht te doen. Op internet kwam ik een artikel tegen over de Jahrhundertweg, die mij wel aansprak. De wandeling is in 1990 uitgezet als jubileumwandeling wegens het honderdjarig bestaan van de Eifelvereniging. De wandeling is te volgen via bewegwijzerde borden met het getal 100.

Wij starten op de parkeerplaats van het Schleidpark in Bad Munstereifel. Het is ’s ochtends vroeg als we de auto parkeren bij het vervallen Kurhhotel. Het is koud, -8 en echt winter. De zon schijnt en het is windstil. Prachtig wandel weer!

Wandelen bij Bad Munstereifel
Het beginpunt van de wandeling in het stadspark. Foto: Herman van Alfen

Vanaf de parkeerplaats lopen we naar een informatiebord dat ons over de wandeling informeert. De wandeling is veertien kilometer lang, het hoogteverschil bedraagt 407 meters, met als hoogste punt 465 meter. Vanaf het infobord lopen we door het park, dat op deze vroege zondagochtend is voorzien van een laagje rijp op de grasvelden

Klein Wildpark bij Bad Munstereifel

Na het park komen we bij een wildrooster en lopen we ineens tussen de edelherten, damherten en moeflons. De dieren staan pontificaal op het pad en gaan ook niet echt aan de kant als we ze passeren. Ze poseren gewillig voor wat foto`s, ze zijn duidelijk aan mensen gewend.

Wandelen bij Bad Munstereifel
Wandelen door een klein wildpark. Foto: Herman van Alfen
Wandelen bij Bad Munstereifel
Wildlife. Foto: Herman van Alfen
Wandelen bij Bad Munstereifel
De zon komt door, dat maakt het iets minder koud. Foto: Herman van Alfen

Ondertussen gaat het bospad geleidelijk aan omhoog. Na enkele kilometers passeren we de oude ruïne van een burcht. Volgens een informatiebord stamt de burcht uit het jaar 900 na Christus. Op het hoogste punt op een heuvel in het bos zijn nog de restanten te zien van een ronde toren. Als je dit wil bekijken moet je wel een klein stukje dezelfde weg teruglopen.

Best bijzonder dat dit kerkhofje de Tweede Wereldoorlog goed heeft doorstaan

Enige kilometers verder komen we aan de rand van Bad Munstereifel een in het bos gelegen Joodse kerkhof tegen. Tot 1932 werden hier Joden begraven, vanaf het kerkhof heb je een schitterend uitzicht over het plaatsje. Best bijzonder dat dit kerkhofje de Tweede Wereldoorlog goed heeft doorstaan.

Wandelen bij Bad Munstereifel
Joods kerkhof verscholen in het bos. Foto: Herman van Alfen
Wandelen bij Bad Munstereifel
Pauze! Foto: Herman van Alfen
Wandelen bij Bad Munstereifel
Door de winterse bossen. Foto: Herman van Alfen
Wandelen bij Bad Munstereifel
Veel naaldbomen. Foto: Herman van Alfen
Wandelen bij Bad Munstereifel
Langs weilanden, de route is afwisselend. Foto: Herman van Alfen
Wandelen bij Bad Munstereifel
Uitzichtpunt. Foto: Herman van Alfen

Vanaf nu gaat de weg wat steiler omhoog naar Rodert, hier passeren we het hoogste punt van de wandeling op 460 meter. Ook hier heb je weer een mooi uitzicht. We passeren een houten schuilhut, en besluiten om wat water te koken en zo lekker van een kop koffie te kunnen genieten.

Het pad daalt verder door het bos en het laatste stuk van de wandeling lopen we langs een beek. Na ruim 4 uur zijn we weer terug bij de auto. We besluiten om nog even wat te gaan eten in Bad Munstereifel. Het ommuurde plaatsje heeft een heus outlet centre dat in de oude panden is gevestigd. Dit zorgt voor veel winkelende mensen uit de weide omgeving, ook zijn er veel restaurantjes.

Wandelen bij Bad Munstereifel
Stukje klimmen. Foto: Herman van Alfen
Wandelen bij Bad Munstereifel
Oude stadsmuur van Bad Munstereifel. Foto: Herman van Alfen

Hier woont de zanger Heino en dat kun je zien!

Badmunster heeft nog een attractie en dat blijkt de tachtigjarige zanger Heino te zijn. Hij woont sinds een tiental jaren in het Kurhaushotel. En dat zorgt voor busladingen fans die hem graag in levende lijve willen zien. Aangezien wij onze overnachting toevallig in ‘zijn’ hotel hadden, kunnen wij beamen dat hij er ook daadwerkelijk woont en eet. Dit zal voor ons niet de reden zijn om nog eens terug te komen in Bad Munstereifel, de prachtige omgeving met uitgestrekte bossen zeker wel!

Wandelen bij Bad Munstereifel
Overal in ons hotel komen we Heino tegen. Foto: Herman van Alfen
Ja hoor, in het restaurant spotten we Heino. Rechts in beeld. Foto: Jolinda van Alfen


Lees hier alle artikelen en verhalen over outdoor in Duitsland


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer