Wandelen in Gerolstein: dat is genieten in de Duitse Dolomieten
Wandelen in Gerolstein: dat is genieten in de Duitse Dolomieten
Dor Herman van Alfen
Wandelen in de Duitse Dolomieten. Zo kan ik de omgeving van de plaats Gerolstein wel omschrijven. Op een mooie lentedag kies ik voor een rondwandeling op het Gerolsteiner Felsenpad. Of dit de moeite waard is? Lees snel verder.
De stad Gerolstein ligt in de Eifel aan de rivier de Kyll. En is beroemd om zijn gelijknamige bronwater. Op de parkeerplaats bij het station begint onze wandeling. We hebben geluk want op zondag is het gratis parkeren. Op andere dagen betaal je 1 euro voor de hele dag, spotgoedkoop. Het belooft een prachtige dag te worden met lenteachtige temperaturen.
Wandelen in Gerolstein op het Felsenpad
Wat opvalt als we uitstappen op de parkeerplaats zijn de gigantische rotsen. Het lijkt wel of we in Italië zijn bij de Dolomieten. Bij het station zien we het eerste bordje van onze rondwandeling ‘Gerolsteiner Felsenpad’.Via een brug gaan we over de spoorlijn. Via enkele straten komen we aan de rand van Gerolstein. We staan nu aan de voet van het kalkrif. Dit kalkrif is ongeveer 1.8 miljoen jaar geleden ontstaan, en wordt ook wel de Gerolsteiner Dolomieten genoemd. Nou, dat snappen we wel. Wat een ruige omgeving!
Het bospaadje gaat gelijk steil omhoog, en al snel lopen we tussen de eerste rotsen. Ik stop regelmatig om te fotograferen en even op adem te komen. Eenmaal boven gekomen op het Munterley plateau, hebben we een prachtig uitzicht over Gerolstein. In het zonnetje nemen we op een van de bankjes even pauze. Onze route gaat nu verder via het bos. We lopen onderlangs een gigantische rotsmassief.
De grot Buchenlochhohl
Na enige tijd komen we bij een trap, die toegang verschaft tot een grot. De Buchenlochhohle, we pakken de zaklampen uit de rug zak, en ontdekken de grot. De grot is ongeveer 2 miljoen jaar oud. En heeft als huis van de Neanderthalers gediend. Ook zijn er diverse botten gevonden, onder meer van een mammoet en een holenbeer. De grot is ongeveer 30 meter lang en 4 meter breed. Mijn kinderen vinden het reuze spannend en blijven rondjes lopen met de zaklamp in het donker. Het is heerlijk koel in de grot. Ik kan me voorstellen dat het op een mooie zomerdag hier heerlijk vertoeven is.
Als mijn kinderen eindelijk klaar zijn met het ontdekken van de grot, pakken we onze wandeling weer op. Het bospad gaat nu over in een pad dat tussen de weilanden en akkers doorloopt. We passeren de Gerolsteiner bronnen. Het is dat het op het pand staat, anders waren we er zo voorbij gelopen.
Wandelen in de Vulkaaneifel
Ondertussen hebben we wel honger gekregen. En besluiten we om onze biobrander aan te steken,10 minuten later genieten we van een lekker broodje knakworst. Het gebied waar we doorheen wandelen heet de vulkaaneifel. Tijdens de wandeling kom je op verschillende plaatsen informatieborden tegen. Die je wijzen op allerlei gesteente wat je hier ziet, wat te maken heeft met vulkanen. De wandelmogelijkheden zijn hier ongekend, eerder verkenden we al de Manderscheider Burgenstieg.
We buigen nu even linksaf van de route om de Kasselburg te bezoeken. Bij de Kasselburg is een Adelaar- en wolvenpark gevestigd. We besluiten om eerst de burcht te bezoeken. We beklimmen de hoge toren via een gigantische lange smalle wenteltrap. Als beloning genieten we van het prachtige uitzicht.
Roofvogels in de Kasselburg
In de burcht worden verschillende soorten roofvogels gehouden. Die in het hoogseizoen meerdere keren per dag hun kunsten vertonen met een valkenier. De vogels zijn erg fotogeniek. Ik kan hier zo enkele uren doorbrengen, de camera in de aanslag. Maar de kids willen de rest van het park ook nog zien.
We besluiten om de route van 2.5 kilometer te doen, deze brengt ons langs de herten, zwijnen en de grote roedel wolven. We hebben geluk want om 14.00 uur worden ze gevoerd en wordt er een hoop informatie verteld over de wolven. Na deze presentatie moeten we toch echt verder, want we moeten nog wel even voordat we aan het einde van onze wandeling zijn.
We lopen weer naar het Felsenpad, en vervolgen onze wandeling. Na een stuk door het bos komen we onderaan bij de rotsen van Gerolstein. De rotsen zijn op deze zondagmiddag vol met klimmers. We genieten van dit schouwspel en verwonderen ons over de acrobatische kunsten van de klimmers. Het laatste stukje van de wandeling lopen we door Gerolstein. We komen langs een groot bord met de voor mijn kinderen bekende gele M. Als beloning voor onze inspanning halen we een ijsje en lopen daarmee terug naar de parkeerplaats. We werpen een laatste blik op de ‘Dolomieten’, en dat in Duitsland!
Praktische informatie rondwandeling Gerolsteiner Felsenpad
- Begin en eindpunt van de rondwandeling is bij station Gerolstein
- Duur 3.5 uur zonder bezoek aan de Kasselburg
- Lengte 8.2 km zonder bezoek aan de Kasselburg
- Moeilijkheidsgraad: stevige wandeling, goed schoeisel is sterk aan te raden.
- Gerolstein is in ruim 3 uur te bereiken met de auto vanaf Utrecht. Ook goed te bereiken met de trein.
Elke dag ben ik buiten te vinden. Om de natuur dichtbij huis te beleven en ook vast te leggen in beeld. Iedere vakantie doe ik hetzelfde in het buitenland. Het weekend is voor mij pas compleet met een mooie wandeling of hike. Weer of geen weer.